Als wielrenner aangereden
Als u als wielrenner aangereden bent, dan is de kans groot dat u hieraan verwondingen heeft overgehouden. De persoon die u heeft aangereden is hiervoor aansprakelijk. Bij een ongeluk als wielrenner is er dus altijd recht op een schadevergoeding.
Op deze pagina leest u alles over de volgende onderwerpen:
- als wielrenner aangereden door een motorvoertuig
- een ongeluk tussen wielrenner en andere fietser
- een wielrenner ongeluk door een gebrekkig wegdek
- een aanrijding tussen een wielrenner en voetganger
Als wielrenner aangereden door motorvoertuig
Motorvoertuigen zien fietsers nogal eens over het hoofd of verlenen geen voorrang. Het gevolg is een aanrijding en u kunt hierbij lelijk ten val komen met verwondingen tot gevolg. U kunt de bestuurder van het motorvoertuig hiervoor aansprakelijk stellen en deze zal u een schadevergoeding moeten betalen.
Bij een ongeluk is een wielrenner goed beschermd door de wet. Zo goed zelfs dat u altijd recht heeft op een schadevergoeding bij een wielrenner ongeluk. Natuurlijk als het motorvoertuig schuldig is, maar ook andersom! Dus ook bij eigen schuld aan het wielrenner ongeluk ontvangt u een schadevergoeding. Wij leggen het u hieronder uit!
De bijzondere bescherming van artikel 185 wvw
Indien een wielrenner aangereden is, dan doen onze letselschade advocaten bij het indienen van de letselschadeclaim altijd een beroep op artikel 185 van de Wegenverkeerswet. Dit artikel regelt de aansprakelijkheid bij een aanrijding tussen een gemotoriseerd voertuig en een niet gemotoriseerd voertuig als een voetganger of fietser. Het eerste lid van art 185 wvw luidt:
“Indien een motorrijtuig waarmee op de weg wordt gereden, betrokken is bij een verkeersongeval waardoor schade wordt toegebracht aan, niet door dat motorrijtuig vervoerde, personen of zaken, is de eigenaar van het motorrijtuig of – indien er een houder van het motorrijtuig is – de houder verplicht om die schade te vergoeden, tenzij aannemelijk is dat het ongeval is te wijten aan overmacht, daaronder begrepen het geval dat het is veroorzaakt door iemand, voor wie onderscheidenlijk de eigenaar of de houder niet aansprakelijk is.”
Bij een wielrenner ongeluk is dus recht op een schadevergoeding, behalve als er sprake is van overmacht. Hiervan is sprake als de bestuurder van het motorvoertuig het ongeval onmogelijk kon voorkomen. In de rechtspraak is uitgemaakt dat hiervan eigenlijk nooit sprake is. Een auto of scooter moet altijd bedacht zijn op een fout van een fietser of voetganger. Daarom is het motorvoertuig in de praktijk altijd aansprakelijk!
Altijd schadevergoeding bij ongeluk wielrenner
Wordt een wielrenner aangereden door een fout van het motorvoertuig, dan is er recht op een volledige schadevergoeding. Heeft een wielrenner aan het ongeluk eigen schuld? Dan wordt ten minste 50% van de letselschade vergoed. Bij kinderen tot 14 jaar is dit altijd 100%. Maar oudere kinderen en volwassenen kunnen toch recht hebben op een volledige schadevergoeding bij toepassing van de billijkheidscorrectie!
Billijkheidscorrectie bij ongeluk wielrenner
De billijkheidscorrectie houdt in dat er een (hogere) schadevergoeding betaalt wordt omdat het niet redelijk is dat de schade (deels) bij het slachtoffer blijft.
Of er een beroep gedaan kan worden op de billijkheidscorrectie hangt af van een aantal factoren:
- het ‘Betriebsgefahr’; het feit dat een auto gevaar met zich meebrengt ten aanzien van fietsers en voetgangers
- de beperkte mate van verwijtbaarheid van de aangereden fietser of voetganger
- de ernst van de door beide partijen gemaakte verkeersfouten;
- de aard en ernst van het letsel;
- bijzondere omstandigheden zoals het verzekerd zijn
van de aansprakelijkheid.
Is u een ongeluk als wielrenner overkomen en wilt u een schadevergoeding? Klik hieronder voor contact met een letselschade advocaat. Wij bieden altijd gratis juridische hulp bij letselschade. Hoe dit kan? Volg de link voor een uitgebreide uitleg.
Uitzondering bij aansprakelijkheid wielren ongeluk
Overmacht is de enige uitzondering op de regel als het aankomt op wielren ongelukken. De bestuurder van een motorvoertuig wordt doorgaans aansprakelijk gesteld voor alle letselschade die door zijn toedoen bij een wielrenner is veroorzaakt. Dit is in de meeste gevallen echter moeilijk te bewijzen, omdat overmacht – een onvoorspelbare gebeurtenis die de bestuurder niet kon voorzien – moet worden vastgesteld om hem van aansprakelijkheid te ontslaan. Dit gebeurt alleen in buitengewone omstandigheden waarin het gedrag van een fietser of voetganger zo onwaarschijnlijk was dat het simpelweg niet kon worden voorzien.