Wie is aansprakelijk bij schade na een ongeval?
Een kop staart botsing, als fietser aangereden, een aanrijding op het zebrapad of een bedrijfsongeval. In Nederland gebeuren dagelijks ongevallen. In de wet staat dat iedereen zijn eigen schade lijdt, tenzij een ander aansprakelijk is. Maar wie is er nu aansprakelijk bij schade na een ongeval in het verkeer of op het werk of bij een hondenbeet? En welke letselschadevergoeding wordt betaald? Wij leggen het u graag uit.
Lijdt u schade door een auto botsing, een aanrijding tussen een fiets en auto of is u op het werk een ongeval overkomen? Een letselschade advocaat bij u in de buurt van Brugman Letselschade Advocaten helpt u graag. Wij dienen kosteloos een letselschade claim in, gaan uw letselschade berekenen en verhalen uw letselschade op de aansprakelijke partij of diens letselschade verzekeraar.
Bel voor gratis hulp bij het verhalen van letselschade 0800 278 4626 (gratis) of geef hier aan wat u is overkomen. Een letselschade advocaat van ons kantoor neemt dan nog dezelfde dag contact met u op.
Wie is aansprakelijk bij schade na een auto botsing?
Bij een auto botsing gaat het vaak om een aanrijding van achteren of een kop staart botsing. In veel gevallen ontstaat er bij een botsing tussen auto’s letsel. Het gaat dan meestal om:
- spierpijn na een ongeval
- nekpijn na ongeval
- andere whiplash symptomen
- breuken als een tibia plateau fractuur
- hersenschudding
- ander hersenletsel
- een dwarslaesie
Bij een achterop aanrijding is de persoon die achterop rijdt aansprakelijk bij schade. Bij een voorrangsfout is de bestuurder die de fout maakt aansprakelijk. Alle motorvoertuigen in Nederland zijn verplicht verzekerd voor letselschade. Het antwoord op de vraag wie is aansprakelijk bij schade na een botsing met de auto is dan ook de WAM- verzekeraar van de auto die de kop-staartbotsing of een ander auto- ongeluk veroorzaakt heeft.
Aansprakelijkheid letselschade bestuurder en passagiers
Wat nu als er geen aansprakelijke partij is, maar u betrokken raakt bij een eenzijdig auto-ongeluk of indien u zelf achterop bent gereden. En wat als u als passagier in de auto zat, wie is dan aansprakelijk bij schade na een aanrijding?
Bent u als bestuurder betrokken bij de auto botsing en betreft het een eenzijdig verkeersongeval of maakt u zelf een verkeersfout? De meeste mensen hebben een schade-inzittendenverzekering afgesloten. U kunt dan uw letselschade claim bij de schade-inzittendenverzekering (svi-verzekering) indienen. Deze betaalt de letselschade ongeacht wat de toedracht van de aanrijding is.
Naast de bestuurder kunnen ook passagiers aanspraak maken op een letselschade vergoeding vanuit de svi-verzekering. Daarnaast kunnen zij aanspraak maken op een vergoeding van schade op grond van de ‘schuldloze derde regeling’. Dit houdt in dat als bijvoorbeeld bij een kop-staart- botsing er niet duidelijk is wie aansprakelijk is voor de schade, de passagiers in deze auto’s gewoon de auto waarin zij zitten aansprakelijk stellen kunnen voor de letselschade die zij door de aanrijding lijden. De schuldvraag doet dan niet ter zake!
Als fietser aangereden, wie is aansprakelijk bij schade
Nederland is het fietsland bij uitstek. Hierdoor is de kans dat u als fietser aangereden wordt helaas ook groot. Jaarlijks gebeuren er dan ook tienduizenden ongevallen met de fiets. Het gaat dan om een ongeval tussen fietsers, maar met name om een aanrijding auto – fiets. In het eerste geval (aanrijding tussen fietser en fietser) is de persoon die de verkeersfout maakt aansprakelijk voor de letselschade van het letselschade slachtoffer. In het geval van een aanrijding fiets- auto ligt dit anders. Wordt iemand als fietser aangereden door een auto, scooter of vrachtwagen? Dan ontvangt de fietser altijd een schadevergoeding. Dit op basis van de zogeheten 50%- regel!
De 50% regel houdt in dat als u als fietser aangereden wordt, u altijd ten minste 50% van de letselschade die u lijdt vergoed krijgt. Bent u zelf (deels) schuldig aan het ontstaan van de aanrijding met de fiets, dan ontvangt u dus altijd in ieder geval de helft van de geleden schade vergoed. Bij aansprakelijkheid van de tegenpartij is dit uiteraard 100%. Maar ook bij eigen schuld aan het ongeval kan de schadevergoeding oplopen tot 100% op grond van de billijkheidscorrectie.
De vraag wie is aansprakelijk bij schade als je op de fiets aangerend wordt is dus altijd de bestuurder van het motorvoertuig. Dit is slechts anders bij overmacht, in de praktijk komt dit nauwelijks voor.
Wie is aansprakelijk bij letselschade als ik als voetganger aangereden ben?
Wat hiervoor is geschreven over een fietsongeval geldt ook als u als voetganger aangereden bent. Bij een aanrijding op het zebrapad is de bestuurder van het motorvoertuig uiteraard aansprakelijk. Maar ook als u als voetganger aangereden wordt omdat u oversteekt waar dit niet mag, krijgt u dus toch 50% van uw letselschade vergoed.
De 50% regel en de 100% regel bij minderjarigen tot 14 jaar (die ontvangen in de regel 100% van de letselschade vergoed) is te vinden in artikel 185 van de Wegenverkeerswet. De 50% regel en 100% regel is in het leven geroepen omdat fietsers en voetgangers kwetsbaar zijn in het verkeer. Er is bij deze verkeersdeelnemers eerder sprake van ernstig letsel als zij zijn betrokken bij een aanrijding met een auto of scooterongeval. Daarom wordt altijd een deel van de schade vergoed.
Wie is aansprakelijk bij een bedrijfsongeval?
Bij een bedrijfsongeval gaat het om een ongeval op het werk. Bijvoorbeeld om een heftruck ongeval, een val van een steiger of letsel door een kapotte machine of gladde vloer. Er is dan sprake van werkgeversaansprakelijkheid. Daarvan is ook sprake als een collega een fout maakt waardoor u letsel oploopt. Dit zie je veel bij een aanrijding met een heftruck. Is u tijdens werktijd een aanrijding op de openbare weg overkomen of deed het ongeval zich voor buiten het pand van de werkgever zoals bij uitzendwerk? Ook dan is er sprake van werkgeversaansprakelijkheid.
De vraag wie aansprakelijk is bij schade op het werk is dus de werkgever. Dit op basis van de zware zorgplicht die zij hebben. Deze zorgplicht, welke te vinden is in artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek (BW) is zo zwaar dat de werkgever bij een ongeval op het werk eigenlijk bijna altijd aansprakelijk is voor de schade door een arbeidsongeval.
Wie is aansprakelijk voor schade na een hondenbeet?
Ieder jaar vinden er maar liefst 150.000 hondenbeten plaats! Dit kunnen oppervlakkige letsels zijn, maar ook diepe wonden en er kan zelfs spierletsel of zenuwletsel ontstaan als u door een hond gebeten wordt. Een hondenbeet kan dan ook voor zwaar letsel zorgen. De vraag is dan wie is aansprakelijk voor schade geleden door een hondenbeet?
Aansprakelijkheid voor schade veroorzaakt door dieren is geregeld in artikel 6:179 BW. Op grond van deze wetsbepaling is de bezitter van een dier in principe aansprakelijk voor letselschade. U dient dan ook bij een hondenbeet de bezitter van de hond aansprakelijk te stellen. Aansprakelijkheid voor dieren valt onder de AVP verzekering. Het is dan ook vaak de letselschade verzekeraar die de letselschade na een hondenbeet betaalt.
Kosteloze rechtsbijstand bij letselschade
Lijdt u letselschade door een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet? Dan is er recht op gratis rechtsbijstand van een letselschade advocaat. De aansprakelijke partij is namelijk gehouden de kosten van rechtsbijstand te vergoeden. De meeste svi- verzekeringen vergoeden ook de advocaat kosten.
Bij Brugman Letselschade Advocaten helpen wij u altijd 100% kosteloos. Wij verhalen uw letselschade en de advocaatkosten op de aansprakelijke partij of de svi- verzekering. Wilt u uw letselschade kosteloos laten verhalen door een letselschade advocaat bij u in de buurt? Met 10 afspraaklocaties zij wij altijd in de buurt. Het intakegesprek en letselschade advies kunnen echter ook gewoon bij u thuis plaatsvinden.
Bel voor uw vragen en het verhalen van uw letselschade 0800 278 4626 (gratis) of geef hier aan wat u is overkomen. Wij nemen dan nog dezelfde dag contact met u op.