Wetsvoorstel schadevergoeding zorg- en affectieschade
Wetsvoorstel zorg en affectieschade
Wanneer u een ongeval overkomt en u loopt hierbij (letsel)schade op, dan staat in principe alleen voor u als slachtoffer de mogelijkheid open om deze schade op de aansprakelijke partij te verhalen. Niet alleen de materiële schade die u hierbij oploopt, maar ook het zogenoemde smartengeld of immateriële schade kan door u van de aansprakelijke partij gevorderd worden. Smartengeld is een andere benaming voor een vergoeding van de emotionele schade die het slachtoffer heeft geleden, een vergoeding voor de als gevolg van bijvoorbeeld het verkeersongeval geleden pijn, smart en verlies van levensvreugde omdat u een bepaalde hobby niet langer uit kan oefenen.
Letselschade van naasten van het slachtoffer
Stel u nu eens voor dat niet u, maar uw kind, vriend of kennis een ongeluk krijgt. Waar heeft u dan recht op wanneer u emotioneel sterk betrokken bent bij het slachtoffer en het ongeval? Kunt u dan ook aanspraak maken op smartengeld? Of heeft u slechts recht op de vergoeding van bepaalde materiële schade?
Tot op heden maakt u in een dergelijke situatie geen enkele aanspraak op een (emotionele) schadevergoeding, of te wel smartengeld. U kunt slechts een vergoeding ontvangen indien u zorg draagt of heeft gedragen voor het slachtoffer die, indien u deze zorg niet had verleend, anderszins kosten voor bijvoorbeeld verzorging op huishoudelijke hulp had moeten maken door het inschakelen van een professional. Immateriële schade van naasten van het slachtoffer, zogeheten affectieschade, komt op grond van het huidige recht niet voor vergoeding in aanmerking
Kan een naaste een letselschadevergoeding eisen?
De wetgever heeft bedacht dat de gevolgen van een ongeval voor de naasten vaak emotioneel gezien net zo zwaar is als voor het slachtoffer zelf. Om ook het slachtoffer te kunnen voorzien van een bedrag aan smartengeld, heeft de wetgever een nieuw wetsvoorstel gedaan, het wetsvoorstel Zorg- en affectieschade.
Het wetsvoorstel zal, nadat dit ook door de eerste kamer is gekomen, in het Burgerlijk Wetboek moeten worden geïmplementeerd. Een aantal wetsartikelen zullen hiervoor worden gewijzigd en/ of aangevuld.
Met de aanpassing van de wet moet het voor naasten van het slachtoffer in de toekomst dus mogelijk worden om een bedrag aan smartengeld te eisen van de aansprakelijke partij, veelal een verzekeraar.
Invoering van het wetsvoorstel legt ook vast dat zorgkosten van een gekwetste vergoed kunnen worden indien zij de kosten van professionele hulp overstijgen. Denk hierbij aan een ouder welke zijn of haar baan opzegt om voor een gewond kind te gaan zorgen. Tot op heden werden deze kosten van de ouder slechts vergoed tot het bedrag dat anders aan professionele hulp uitgegeven moest worden. Invoering van het wetsvoorstel Zorg- en affectieschade maakt het mogelijk dat de werkelijke schade wordt vergoed, dus bijvoorbeeld de gederfde loonkosten van de ouder die zijn of haar kind na een verkeersongeval gaat verzorgen. Een hele vooruitgang voor het slachtoffer en diens naasten.
Gratis hulp van een letselschade advocaat
Lijdt u schade als gevolg van een ongeval of een ongeluk van uw naaste? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag om uw letselschade te claimen op de aansprakelijke partij. Wij helpen u altijd volledig kosteloos bij letselschade als gevolg van een ongeluk.