Welke hond bijt het meest in Nederland?
Nederland telt circa anderhalf miljoen honden. Deze honden zorgen jaarlijks voor 150.000 bijtincidenten. Dit betekent dat gemiddeld 1 op de 10 honden welke eens iemand bijt. 20% van alle mensen die gebeten door een hond worden lopen hierbij schade op. Dit gebeurt vaak in gezinsverband, maar ook in het openbaar zoals op straat of in het park. Maar welke hond bijt het meest?
Naar de vraag welke hond het meest bijt, is onderzoek gedaan. Daarbij is gekeken naar een aantal honderden registraties van hondenbeten bij de politie. U leest hieronder welke hond het meest bijt, maar ook wat nu te doen na een hondenbeet en wie aansprakelijk is voor letselschade als gevolg van een hondenbeet.
Wist u dat u bij letselschade door een hondenbeet altijd recht op schadevergoeding heeft en op de gratis hulp van een letselschade advocaat? Onze letselschade advocaten helpen u graag en altijd 100% kosteloos bij letselschade.
Welke hond bijt het meest?
Uit voornoemd onderzoek is komen vast te staan dat meer dn de helpt van het aantal bijtincidenten voor rekening komt van honden die bekend staan als agressief. Het gaat maar liefst om 56% van alle hondenbeten.
Hondenrassen die het meest bijten zijn:
- pitbull
- rottweiler
- Staffordshire-achtigen
- Jack Russell terrier
Het onderzoek bij de politie geeft dus een goed antwoord op de vraag welke hond het meeste bijt. Maar wat nu als je gebeten door een hond wordt?
Meer cijfers over hondenbeten
Er zijn veel cijfers gepubliceerd over hondenbeten. Zo weten we dus dat er jaarlijks zo’n 150.000 hondenbeten plaatsvinden. In 30% van hiervan is medische hulp nodig. Het gaat dan om het geven van een tetanusprik tot het behandelen van diepe bijtwonden, geamputeerde vingers, littekens, scheurwonden en zenuwletsel.
Met name kinderen zijn slachtoffer van een hondenbeet, binnen het gezin, maar ook erbuiten zoals op straat. Dit komt vaak omdat kinderen enthousiast zijn en geen angst kennen als het om dieren gaat. Met name een beet in het gezicht komt vaak bij kinderen voor. Bij volwassenen is dit anders. Er worden relatief dan ook minder volwassenen dan kinderen gebeten. Volwassenen wordt ook eerder in de armen of benen gebeten. Helaas wel vaak met ernstig en zelfs blijvend letsel tot gevolg, net als bij kinderen.
Welke hond bijt het meest? Dit is verassende genoeg de Jack Russell Terrier. Het is een kleine jachthond, maar deze hond is niet bang ondanks zijn kleine postuur en als hij niet goed opgevoed wordt kan de Jack Russell Terrier voor problemen geven en dus bijtend gedrag vertonen.
Wat te doen na een hondenbeet?
Bent u gebeten door een hond? Van belang is ten eerste dat een hondenbeet niet alleen voor letsel, maar ook voor een lelijke infectie kan zorgen door de tetanus bacterie. Daarom is het na een hondenbeet nodig om naar de huisarts te gaan voor het halen van een tetanusprik. Doe dit zo snel mogelijk want een tetanusinfectie dan snel voor ernstig letsel zorgen.
Lijdt u schade als gevolg van de hondenbeet? Dan is het belangrijk om de volgende adviezen op te volgen:
- zorg dat u weet van wie de hond is
- vraag getuigen van de aanval van de hond om gegevens
- schrijf alle gegevens van de hondenbezitter op en niet alleen het telefoonnummer
- maak foto’s van de hond en uw letsel
- laat een arts uw letsel beoordelen en zijn bevindingen in uw medisch dossier noteren
- bewaar bonnen en facturen van schade en kosten goed
- schakel 1 van onze ervaren en gespecialiseerde letselschade advocaten in
Op deze manier vergroot u de kans op het succesvol letselschade verhalen op de aansprakelijke partij. Maar wie is de aansprakelijke partij bij letselschade?
Wie is aansprakelijk bij een hondenbeet?
De aansprakelijkheid voor een hondenbeet vinden wij in artikel 6:179 BW. Dit artikel gaat over aansprakelijkheid voor dieren en luidt als volgt:
“De bezitter van een dier is aansprakelijk voor de door het dier aangerichte schade, tenzij aansprakelijkheid op grond van de vorige afdeling zou hebben ontbroken indien hij de gedraging van het dier waardoor de schade werd toegebracht, in zijn macht zou hebben gehad.”
Het is derhalve de hondenbezitter die aansprakelijk gesteld kan worden voor de letselschade die u door de hondenbeet lijdt.
Geen verzekeringsplicht bij honden
Zoals hiervoor weergegeven gaat het 150.000 keer per jaar in Nederland mis. Je zou zeggen dat er bij zoveel hondenbeten wel een verzekeringsplicht voor het verzekeren van dieren zou zijn. Niks is echter minder waar. Alleen voor motorvoertuigen geldt in Nederland een verzekeringsplicht.
Omdat er geen verzekeringsplicht voor honden of andere dieren in Nederland bestaat, is het belangrijk dat u de hondenbezitter vraagt of er een schadeverzekering is die de letselschade als gevolg van een hondenbeet dekt. Dit dient dan een WA- verzekering of AVP- verzekering te zijn.