U leest hier alles over schade claimen na een aanrijding!
Wat te doen bij een aanrijding?

Wat te doen bij een aanrijding?

Er is u een aanrijding overkomen en hieraan heeft u verwondingen of klachten overgehouden. Er is dan sprake van letselschade en u kunt dan waarschijnlijk een schadevergoeding eisen. Maar wat te doen bij een aanrijding? Wie is er schuldig en aansprakelijk en welke letselschade bedragen komen voor vergoeding in aanmerking? U leest het allemaal op deze pagina.

Onze letselschade advocaten zijn al meer dan 15 jaar gespecialiseerd in het verhalen van letselschade na een aanrijding. Wij weten daarom precies wat te doen bij een aanrijding en adviseren u graag. Ook verhalen wij gratis uw letselschade na een auto ongeluk of fietsongeluk. De kosten van rechtsbijstand worden verhaald op de tegenpartij, vaak een letselschade verzekeraar.

Wilt u ook weten wat te doen bij een aanrijding en gratis uw letselschade laten verhalen op de aansprakelijke partij? Neem dan vrijblijvend contact op met onze letselschade advocaten. Bel gratis 0800 278 4626 of klik op onderstaande button en 1 van onze ervaren letselschade advocaten neemt contact met u op wanneer het u uitkomt!

Wat te doen bij een aanrijding?

Een kop-staart botsing, kettingbotsing of fietsongeluk, de eerste vraag die bij je opkomt is wat te doen bij een aanrijding? Een belangrijke vraag, want als je letselschade lijdt door een aanrijding, dan wil je uiteraard een letselschade vergoeding eisen. Dit is echter niet zo eenvoudig als het wellicht klinkt. Want eerst moet duidelijk zijn wie schuldig is bij een aanrijding. Pas als je de tegenpartij aansprakelijk stellen kunt heb je immers recht op een letselschadevergoeding.

Bent u aangereden en wilt u uw letselschadevergoeding claimen? Dan is het ten eerste belangrijk dat u bewijst wie schuldig is bij een aanrijding. Daarom adviseren wij u:

  • vul altijd een schadeformulier in, bij een auto botsing, maar ook bij een fietsongeluk!
  • teken de situatieschets op het schade- aanrijdingsformulier, de toedracht staat dan vast!
  • laat (ook) de tegenpartij het aanrijdingsformulier tekenen, het is dan een dwingend bewijsmiddel!
  • zijn er getuigen van de aanrijding? Vraag om contactgegevens!
  • wil de tegenpartij niet meewerken? Bel dan ter plaatse de politie!
  • maak zoveel mogelijk foto’s, van de auto’s, uw fiets enz!
  • ga altijd naar een arts en laat uw letsel vastleggen in uw medisch dossier!
  • schakel zo snel mogelijk een letselschade advocaat in om u te helpen bij het letselschade claimen!

Wie is schuldig bij een aanrijding?

Niet alleen de vraag wat te doen bij een aanrijding is belangrijk, ook is het van belang te onderzoeken wie schuldig is bij een aanrijding. Want alleen als de tegenpartij aansprakelijk is kunt u aanspraak maken op een letselschade vergoeding. Tenzij u een svi- verzekering hebt, dan kunt u ook compensatie van uw letselschade krijgen bij een eenzijdige aanrijding of bij het zelf veroorzaakt hebben van een auto ongeluk of scooter ongeluk.

In de Nederlandse Wetten zijn een aantal wetsartikelen te vinden waaruit blijkt wie er schuldig is bij een aanrijding:

  • in artikel 19 Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens staat bestuurders van een voertuig voldoende afstand moeten houden op een voorganger. Overtreding van deze wettelijke regeling betekent dat de persoon die achterop gereden is, schuldig is aan het ongeluk. Bij een kop-staart botsing of kettingbotsing is het achterste voertuig dus schuldig en gehouden de letselschade te vergoeden
  • artikel 5 Wegenverkeerswet geeft aan dat iedereen zich zo op de weg dient te gedragen dat geen gevaar wordt veroorzaakt. Bij bumperkleven met een ongeluk tot gevolg, door rood licht rijden of geen voorrang verlenen op een rotonde is de overtreder van de verkeersregels dus schuldig aan een aanrijding
  • bijzonder is de regeling van artikel 185 Wegenverkeerswet. Hierin staat namelijk dat een auto, scooter of ander motorrijtuig altijd (deels) schuldig is bij een aanrijding tussen bijvoorbeeld een auto en fiets of een auto en voetganger. De toedracht doet daarbij niet ter zake. Meer informatie over deze regeling vindt u verderop deze pagina.

Wilt u weten wat te doen na een aanrijding, weten wie schuldig is bij een aanrijding en uw letselschade gratis claimen laten door een ervaren en deskundige letselschade advocaat bij u in de buurt? Neem dan contact op met onze letselschade advocaten. Wij helpen u graag en altijd 100% kosteloos! Bel gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij gaan direct voor u aan het werk!

Welke letselschade bedragen worden vergoed?

Is er sprake van een erkenning van de aansprakelijkheid? Dan kunt u een letselschadevergoeding eisen op de aansprakelijke partij. Is dit een motorvoertuig? Dan kan de letselschade claim direct bij de autoverzekeraar ingediend worden. Er geldt namelijk een verzekeringsplicht voor alle motorrijtuigen in Nederland. Bent u dus als fietser aangereden door een auto of betrokken bij een auto ongeluk of scooterongeluk, dan kunt u rechtstreeks bij de verzekeraar uw schadeclaim indienen.

De vraag is echter welke letselschade bedragen nu voor vergoeding in aanmerking komen. Het is dan goed om te weten dat er een onderscheid gemaakt wordt tussen alle kosten die u maakt, inkomensschade en studievertraging en smartengeld.

Bij inkomensschade gaat het om loonschade of inkomensschade als ondernemer. Letselschade berekenen bij inkomensschade gebeurt door een vergelijking te maken tussen het inkomen dat u voor en na het ongeluk ontvangt. Dit kan verschillen door arbeidsongeschiktheid, tijdelijk, maar ook voor onbepaalde tijd. Deze schadeposten bij letselschade kan dan ook enorm oplopen. Uw letselschade advocaat van ons kantoor informeert u hier graag over.

Naast inkomensschade maakt u na een aanrijding allerlei kosten. Te denken valt aan:

  • medische kosten
  • reiskosten
  • huishoudelijke hulp
  • zelfwerkzaamheid (onderhoudskosten voor uw huis en tuin)
  • verzorgingskosten en kosten voor verpleging thuis
  • kosten gemaakt tijdens een ziekenhuisopname
  • kosten gemaakt in een revalidatiecentrum
  • (extra) kinderopvang

Wat is smartengeld?

Bij een aanrijding is er ook recht op smartengeld. Dit is een vergoeding voor de pijnklachten die u door een ongeluk lijdt, maar ook een letselschade vergoeding voor angstklachten zoals een PTSS. Want wist u dat u zelfs arbeidsongeschikt kunt raken door een PTSS? Ook dan helpen onze letselschade advocaten u graag!

Lees meer over smartengeld berekenen en claimen!

Vraagt u zich af wat te doen bij een aanrijding en wilt u gratis hulp van een letselschade advocaat in de buurt voor het verhalen van uw letselschade? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag en altijd 100% kosteloos! Bel gratis 0800 278 4626 of klik op onderstaande button en vertel ons wat u is overkomen.

Wat te doen bij een aanrijding? Wij helpen u!

Wat te doen bij een aanrijding en artikel 185 wvw

Bijzonder is de regeling van artikel 185 wvw. Hierin is namelijk een regeling opgenomen voor het geval u als fietser of voetganger aangereden bent door een motorvoertuig. Dus bijvoorbeeld bij een aanrijding tussen een auto en fiets. Op grond van art. 185 wvw kunnen fietsers en voetgangers altijd een letselschade vergoeding claimen en is de bestuurder van het motorrijtuig altijd schuldig aan de aanrijding.

Rijdt een fietser dus door rood of houdt hij of zij zich niet aan de voorrangsregels? Dan nog is er recht op een schadevergoeding. Deze regeling is als volgt:

  • komt een fietser van rechts en heeft deze voorrang of steekt een voetganger over bij een zebrapad? Dan wordt de volledige letselschade vergoed.
  • heeft een fietser van 14 jaar over ouder zelf een verkeersfout gemaakt? Dan wordt ten minste 50% van de letselschade vergoed
  • bij kinderen tot 14 jaar wordt de volledige schade na een fiets ongeluk of ongeluk van een voetganger vergoed.

Gratis hulp bij letselschade!

Vraagt u zich af wat te doen bij een aanrijding of wilt u uw letselschade verhalen op de aansprakelijke partij? Onze letselschade advocaten helpen u graag en altijd 100% kosteloos! Bel gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij gaan direct voor u aan de slag!

mr. Friso W. Brugman, letselschade advocaat

Friso Brugman is letselschade advocaat en gespecialiseerd in het verhalen van letselschade na een verkeersongeval of bedrijfsongeval

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

    Neem vrijblijvend contact met ons op.
    Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

    Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

      Logo-Brugman-Wit

      Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

      Adres

      Brugman Letselschade advocaten
      Dick Ketlaan 2
      1687 CD Wognum

      Telefoonnummer

      0800 27 84 626

      E-mailadres

      contact@advocatenkantoorbrugman.nl

      Taalwisselaar