Behandelingen bij angst na een auto ongeluk
Angst na een auto ongeluk kan uit diverse angsten ontstaan:
- angst om weer in de auto te rijden
- niet langer in een auto durven zitten als passagier
- herbelevingen en andere klachten die vallen onder een PTSS
Voor al deze angsten van een auto ongeluk zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Wij bespreken hieronder de meest voorkomende behandelingen.
Behandeling rijangst en faalangst
De angst om (weer) auto te rijden na een auto ongeluk kan onderverdeeld worden in 2 categorieën, rijangst en faalangst. Bij faalangst bestaat de angst in het verkeer uit het bang zijn om fouten te maken. Faalangst bij autorijden wordt wel gezien bij afrijden, maar ook als je eerder een auto ongeluk hebt veroorzaakt, aangereden bent of een ongeval hebt zien gebeuren. Je bent dan zo bang om een fout te maken, dat er rijangst ontstaat.
Bij rijangst gaat het om de angst om te rijden zelf. Het gaat dan niet om de angst fouten te maken, maar je bent onzeker in het verkeer geworden. Er is dan angst na een auto ongeluk omdat je het verkeer op je af ziet komen en geen vertrouwen meer hebt, niet in jezelf, maar ook niet in jouw medeweggebruikers.
Heb je last van angst na een auto ongeluk, dan kun je diverse opleidingen volgen bij een rijschool. Deze opleidingen bestaan met name uit rijlessen waarbij je weer zekerder in het verkeer wordt. Zo heeft de ANWB de ANWB RijZeker training ontwikkeld. Speciale rijcoaches helpen jou om je weer vertrouwd in het verkeer te voelen.
Post traumatische stressstoornis door angst na een auto ongeluk
Het is heel normaal dat er tijdelijk angst na een auto ongeluk bestaat. Een aanrijding heeft immers een grote impact op uw leven. U kunt soms dagen of zelfs een paar weken nog met het ongeluk bezigzijn in uw hoofd, bijvoorbeeld in de nacht omdat u het auto ongeluk herbeleefd. Na een tijdje moet dit echter voorbij zijn. Helaas gebeurt het echter dat deze klachten kunnen blijven bestaan. Het gaat dan om slapeloosheid, herbeleving en angst na een auto ongeluk. Soms kan deze angst u in uw dagelijks leven beperken. Wij spreken dan van een post traumatische stressstoornis, afgekort PTSS.
Een post traumatische stressstoornis is dus het blijvend terugkeren in uw gedachten of dromen, van een auto ongeluk, zonder dat u het kunt tegenhouden. Als gevolg hiervan ontstaan er emoties, welke bestaan uit angst na een auto ongeluk, maar ook verdriet en boosheid. U kunt door een PTSS zelfs depressief raken met alle schadelijke gevolgen van dien.
Gelukkig is er wel een behandeling voor een PTSS, deze bestaat uit een EMDR behandeling. Bij deze behandeling wordt u geholpen met het verwerken van de auto botsing. Met EMDR worden over het algemeen goede resultaten behaald.
Wat te doen na angst na een auto ongeluk?
Wat u betrokken bij een auto ongeluk en heeft u hieraan angstklachten overgehouden? Dan is het ten eerste van belang dat u zo snel mogelijk naar uw huisarts gaat. Deze zal u doorsturen naar de praktijkondersteuner of een psycholoog. Bij rijangst (en faalangst) is het goed om uw letselschade advocaat dit te laten weten, hij kan dan voor u een rijcoach inschakelen zodat u het vertrouwen in het verkeer weer terugkrijgt en de rijangst zo veel als mogelijk verdwijnt.
Wat doet een letselschade advocaat?
Bent u betrokken geraakt bij een auto ongeluk en heeft u hieraan letsel overgehouden? Dan kan een letselschade advocaat u helpen, u heeft hier recht op en het is altijd gratis als een ander het verkeersongeluk heeft veroorzaakt. Maar wat doet een letselschade advocaat?
Kiest u voor een letselschade advocaat van ons advocatenkantoor, dan is dit wat wij voor u doen: