Wat is materiële schade?
Materiële schade door een ongeval, wat nu?
Letselschade bestaat uit 2 delen, materiële schade en immateriële schade, ook wel smartengeld genaamd. Over smartengeld leest u hier meer!
Deze bijdrage gaat over materiële schade. Wij leggen graag uit welke schadeposten hier onder vallen, maar ook hoe deze te verhalen! Achtereenvolgens wordt behandeld:
- Wat is materiële schade?
- Materiële schade en immateriële schade.
- Voorbeelden materiële schade.
- Verhalen materiële schadevergoeding.
- Claimen materiële schade na een aanrijding.
- Materiële schade na een arbeidsongeval.
Kosteloze rechtsbijstand bij verhalen letselschade
Brugman Letselschade Advocaten is gespecialiseerd in het verhalen van letselschade, dit doen wij al meer dan 10 jaar! Wij helpen u graag bij het verhalen van uw letselschade en doen dit altijd 100% kosteloos! Zowel uw letselschade vergoeding als de kosten van rechtsbijstand verhalen wij op de aansprakelijke partij!
Wilt u letselschade claimen na een verkeersongeval, bedrijfsongeval of hondenbeet? Bel 0800 278 4626 (gratis)of neem contact met ons op. Onze letselschade advocaat bij u in de buurt helpt u graag!
Wat is materiële schade?
Als u bij een ongeval letsel en schade oploopt, dan spreken wij over letselschade. De schadeposten en hoogte van de schade is bij iedereen verschillend. Maar iedereen maakt kosten en lijdt schade. Deze schade bestaat altijd uit materiële schade en immateriële schade.
Materiële schade is alle schade die direct in geld uitgedrukt kan worden. Deze schade kan berekend worden. Dit in tegenstelling tot immateriële schade, wat een vergoeding is voor pijn en leed en daarmee niet in geld uitgedrukt kan worden.
Voorbeelden materiële schade
Materiële schade omvat vele schadeposten. Dit zijn de 15 meest voorkomende schadeposten:
- Gederfde inkomsten
- Eigen risico zorgverzekeringswet
- Eigen bijdragen medische behandelingen
- Zelfmedicatie
- Mantelzorg
- Hulp in het huishouden
- Verzorgingskosten en verpleegkosten
- Onderhoudskosten huis en tuin
- Studievertraging
- Reiskosten
- Ziekenhuisdaggeldvergoeding
- Revalidatiekosten
- Reparatie- en vervangingskosten
- Hogere energierekening door meer thuis zijn
- Kosten kinderopvang
Van welke schadeposten sprake is hangt af van de persoon. Zo zal iemand die werkt en thuis belast was met het onderhoud van de tuin heel andere schadeposten hebben dan een student die door nekklachten een studievertraging oploopt. Materiële schade is dan heel heel persoonlijk!
Verhalen materiële schadevergoeding
Een materiële schadevergoeding bestaat uit 1 maar vaak uit meerdere schadeposten. Is een derde aansprakelijk voor de schade, dan betaalt de letselschade verzekering van de tegenpartij de schadevergoeding. Maar ook zonder aansprakelijkheid kan er sprake zijn van een schadevergoedingsplicht!
Bent u namelijk als passagier betrokken bij een auto ongeluk, dan kunt u in bijna alle gevallen een schadevergoeding eisen:
- Als passagier betrokken bij een auto ongeluk met meerdere auto’s? De WAM- verzekeraar van het voertuig waarin u zit betaalt de schade op basis van de bedrijfsregeling schuldloze derde
- Betrokken bij een eenzijdig ongeval als passagier? De letselschade verzekering van de bestuurder of de SVI- verzekering kan aangesproken worden.
Als passagier is er dus in bijna alle gevallen recht op een schadevergoeding na een auto ongeluk.
De bestuurder van een auto kan bij een auto ongeluk of de tegenpartij of zijn schade inzittendenverzekering aanspreken.
Indien een fietser aangereden wordt is er ook altijd recht op een schadevergoeding van letselschade. Zie hieronder!
Claimen materiële schade na een aanrijding
Bent u betrokken bij een auto aanrijding of fietsongeluk en wilt u uw materiële schade claimen na deze aanrijding? Dan is het volgende van belang:
- Vul een schadeformulier in
- Zijn er getuigen van de aanrijding? Schrijf contactgegevens op.
- Maak foto’s van de situatie en het nummerbord van de auto die u aangereden heeft
- Ga naar een arts en meldt uw letsel
- Bel een letselschade advocaat om u bij te staan bij het claimen van uw schadevergoeding
Claimen van materiële schade na een aanrijding gebeurt door middel van een aansprakelijkstelling. Deze wordt naar de letselschade verzekeraar van de aansprakelijke partij gestuurd. Bent u door een auto aangereden? Dan stuurt u de aansprakelijkstelling direct naar de WAM- verzekeraar. Als u door een fietser aangereden bent, dan dient de aansprakelijkstelling direct naar de tegenpartij zelf gestuurd te worden.
Indien u in de auto bent aangereden, bijvoorbeeld bij een achterop aanrijding, dan kunt u uw letselschade claimen. Bij Brugman Letselschade Advocaten doen wij dit kosteloos voor u. De aansprakelijke letselschade verzekering betaalt uw schade en de kosten voor rechtsbijstand. Wij nemen graag deze zorgen uit handen zodat u zich zoveel mogelijk kunt richten op uw herstel.
Als fietser aangereden? Altijd recht op een schadevergoeding
Als een fietser aangereden wordt door een motorvoertuig zoals een auto of motor, dan zegt de wet dat er recht is een een schadevergoeding. Schuld maakt hierbij niet uit! Fietsers en voetgangers worden namelijk gezien als kwetsbare verkeersdeelnemers. In de Wegenverkeersweg is daarom uitgemaakt dat u recht heeft op een schadevergoeding bij letselschade na een fietsongeluk.
Is het motorvoertuig schuldig aan het verkeersongeval? Dan is er recht op een volledige compensatie van de geleden materiële schade. Bij eigen schuld van de fietser krijgt deze ten minste 50% van de letselschade vergoed. Kinderen tot 14 jaar zelfs 100%!
Materiële schade na een arbeidsongeval
Materiële schade na een arbeidsongeval wordt vergoed bij werkgeversaansprakelijkheid. Hiervan is sprake als de werkgever of opdrachtgever zijn zorgplicht geschonden heeft.
Werkgeversaansprakelijkheid is geregeld in de wet en wel in artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek. Op grond van deze wet moet een werkgever:
- Machines en gereedschappen onderhouden
- Zorgen voor een veilige werkplek
- Toezicht op de werkzaamheden houden
- Voldoende instructies geven
Zijn machines defect of voldoet de werkplek niet aan de veiligheidseisen? Dan is de werkgever aansprakelijk voor de schade die door het bedrijfsongeval gelden wordt.
Kosteloos letselschade claimen door letselschade advocaat
Lijdt u materiële schade door een verkeersongeval, bedrijfsongeval of hondenbeet? Onze letselschade advocaten verhalen uw letselschade 100% kosteloos. Vraag een vrijblijvend letselschade advies of intakegesprek bij u thuis of bij ons op kantoor aan. Wij helpen u graag bij het claimen van uw letselschade.
Bel 0800 278 46 26 (gratis) of stuur ons een bericht en wij nemen direct contact met u op.
Mensen lezen ook: