Wat is het verschil tussen materiële schade en immateriële schade?

Een auto ongeluk, fietsongeluk, hondenbeet of een ongeluk op het werk. Aan deze ongelukken kunt u letsel overhouden. Hierdoor kan ook schade ontstaan, dit noemen wij letselschade. Is een ander aansprakelijk voor uw letselschade, dan kun u de tegenpartij aansprakelijk stellen en een schadevergoeding eisen.

Een letselschadevergoeding bestaat ui 2 soorten letselschadeposten:

  • materiële schade
  • immateriële schade

Op deze pagina leest u het antwoord op de vraag: wat is het verschil tussen materiële schade en immateriële schade. Maar ook leggen de letselschade advocaten van ons advocatenkantoor uit wat nu onder materiële schade en immateriële schade, ook wel smartengeld, valt en hoe wij gratis uw letselschade kunnen verhalen.

Wilt u ook als de meer dan 2500 mensen die u voorgingen gratis hulp bij het claimen van letselschade na een ongeluk of hondenbeet? Neem dan eens contact met ons op. Wij helpen u graag en altijd 100% kosteloos.

Wat is het verschil tussen materiële schade en immateriële schade?

Materiële schade en immateriële schade maken beiden onderdeel uit van een letselschadevergoeding. Maar wat is nu het verschil tussen materiële schade en immateriële schade?

Het verschil tussen beide soorten letselschade bedragen zit hem in het feit dat materiële schade schadeposten omvat die te berekenen zijn, materiële schadeposten zijn met andere woorden op geld waardeerbaar. Denk bijvoorbeeld aan kosten die u maakt. Door middel van bonnen, facturen en offertes kun je de hoogte van de kosten begroten.

Bij immateriële schade oftewel smartengeld is nu juist het tegenovergestelde het geval, deze schade is niet te begroten omdat er geen berekening van gemaakt kan worden. Want hoe kun je nu smart berekenen?

De vraag wat is het verschil tussen materiële schade en immateriële schade is dus het beste te beantwoorden door te stellen dat materiële schade wel en immateriële schade niet te berekenen is. Maar hoe stel je dan toch immateriële schade of smartengeld vast?

Welke materiële letselschade bedragen zijn er?

Materiële letselschade bedragen kenmerken zich dus door het feit dat ze op geld te waarderen zijn. Deze schadeposten worden onderverdeeld in kosten en schade. Bij kosten kunt u denken aan:

  • medische kosten als het eigen risico en kosten voor de fysiotherapeut
  • reiskosten om naar de bedrijfsarts of het ziekenhuis te rijden
  • kosten voor huishoudelijke hulp
  • mantelzorg omdat u na een ongeluk door familie, vrienden of buren geholpen wordt
  • kosten gemaakt tijdens een ziekenhuisopname
  • onderhoudskosten van uw huis of uw tuin
  • een honden uitlaatservice
  • (extra) kinderopvang

Naar letselschade bedragen kunnen ook bestaan uit schade, zoals:

  • loonkosten door arbeidsongeschiktheid
  • inkomensschade van zelfstandig ondernemers
  • een studievertraging

Al deze kosten en schadeposten worden door een letselschade advocaat op de schadestaat genoteerd en deze schadestaat is de basis voor het berekenen van uw letselschadevergoeding.

Wat is smartengeld?

Niet veel mensen kennen de term immateriële schade. Alhoewel het strikt gezien de tegenhanger van materiële schade is, wordt immateriële schade vaker smartengeld genoemd. Een smartengeldvergoeding maakt altijd onderdeel uit van een letselschade vergoeding. De enige voorwaarde voor het recht op smartengeld is dat er sprake is van verwondingen of klachten als gevolg van een ongeluk of als je gebeten door een hond bent.

Smartengeld is een verzamelnaam voor meerdere gevolgen van een fietsongeluk, auto botsing, bedrijfsongeval of hondenbeet. Een smartengeldvergoeding omvat een vergoeding voor:

  • pijnklachten
  • verkeersangst
  • angst voor honden nadat u gebeten door een hond bent
  • psychische klachten als een PTSS

De vraag: wat is het verschil tussen materiële schade en immateriële schade is beantwoord. Maar wat nu als je de tegenpartij aansprakelijk stellen kunt voor de schade die je op hebt gelopen? Hoe stel je de tegenpartij aansprakelijk en wat kan een letselschade advocaat voor je doen bij letselschade?

Aansprakelijkheidsbrief opstellen en versturen

Om materiële schade en immateriële schade te claimen dient de aansprakelijke partij aansprakelijk gesteld te worden. De basis hiervoor is de aansprakelijkheidsbrief. Hierin staat informatie die nodig is om de schadeclaim te omschrijven en te onderbouwen. Daarnaast moet in de aansprakelijkstelling bewezen worden waarom een ander aansprakelijk is voor de geleden en te lijden schade.

Onderwerpen die in een aansprakelijkheidsbrief staan zijn:

  • de datum van het ongeluk
  • een toedracht omschrijving, bijvoorbeeld een kop-staart botsing of dat er sprake is van een bedrijfsongeval door een gebrekkige machine
  • waarom u van mening bent dat de tegenpartij aansprakelijk is
  • de rechtsgrond waar u zich op beroept
  • de geleden materiële schade en immateriële schade
  • een aansprakelijkstelling
  • een stuiting van de verjaring

Schakelt u een letselschade advocaat in, dan zal deze de aansprakelijkheidsbrief opstellen en naar de tegenpartij sturen. Bij een verkeersongeluk is dit rechtstreeks de autoverzekeraar. In het geval van een bedrijfsongeval is dit de werkgever en als u door een hond gebeten bent dan is de hondenbezitter op grond van artikel 6:179 BW gehouden uw letselschade te vergoeden.

Gratis hulp van een letselschade advocaat

Is een derde aansprakelijk voor letselschade of is er een svi- verzekering waar u aanspraak op kunt maken? Dan is er ook recht op rechtsbijstand van een letselschade advocaat. Deze neemt alle zorgen voor u uit handen. Maar wat doet een letselschade advocaat?

Wat doet een letselschade advocaat?

Een vraag die wij veel krijgen is wat doet een letselschade advocaat voor mij? Een logische vraag, maar een letselschade advocaat doet meer dan u op het eerste oog denkt. Dit is wat onze letselschade advocaten gratis voor u doen:

  • wij onderzoeken wie schuldig en aansprakelijk is
  • de tegenpartij wordt aansprakelijk gesteld
  • na erkenning van aansprakelijkheid wordt een voorschot op de schadevergoeding geëist
  • indien nodig schakelen wij onze medisch adviseur voor u in zodat u de best mogelijke medische behandeling krijgt
  • er wordt een schadestaat opgesteld met daarop alle materiële schadeposten en immateriële letselschade bedragen
  • de slotbetaling letselschade wordt maximaal verhaald

Contact met een letselschade advocaat van ons advocatenkantoor

Wilt u ook gratis hulp van een letselschade advocaat bij u in de buurt? Brugman Letselschade Advocaten heeft meer dan 15 afspraaklocaties door heel Nederland. Maar onze letselschade specialisten komen ook gewoon bij u thuis om u te helpen bij het verhalen van uw letselschade.

Bel voor gratis juridische hulp bij letselschade 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in en wij nemen direct contact met u op.

Charlotte is 1 van de letselschade advocaten van Brugman Letselschade Advocaten

Charlotte is een ervaren en deskundige letselschade advocaat. Zij helpt slachtoffers bij het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of een hondenbeet.

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

    Neem vrijblijvend contact met ons op.
    Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

    Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

    Wat is een bedrijfsongeval?

      Logo-Brugman-Wit

      Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

      Adres

      Brugman Letselschade advocaten
      Dick Ketlaan 2
      1687 CD Wognum

      Telefoonnummer

      0800 27 84 626

      E-mailadres

      contact@advocatenkantoorbrugman.nl

      Taalwisselaar