Wat is een gordelkorting?
Gordelkorting bij letselschade
Als automobilist bent u gehouden uw autogordel te dragen tijdens het rijden. Niet alleen de bestuurder, maar alle inzittenden hebben deze verplichting. Dit is opgenomen in het eerste lid van artikel artikel 59 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens (RVV) waarvan de eerst zin luidt:
“Bestuurders van een personenauto, een bedrijfsauto, een driewielig motorvoertuig met gesloten carrosserie of een brommobiel en hun passagiers maken gebruik van de voor hen beschikbare autogordel.”
Doel van het dragen van een gordel is natuurlijk vanzelfsprekend, het voorkomen van letsel bij een verkeersongeval als een achterop aanrijding, frontale aanrijding of zijwaartse aanrijding. Het dragen van een autogordel is daarmee een schade beperkende maatregel.
Welke gevolgen heeft het niet dragen van een autogordel?
Draagt u geen gordel en wordt u aangehouden door de politie? Dan krijgt u een boet. Deze bedraagt in 2021 € 140,00. Belangrijker is echter dat als u geen gordel draagt, u bij een auto-ongeluk uw letselschade niet volledig vergoed krijgt. Er wordt dan een korting toegepast van maar liefst 25% van uw letselschade!
Deze korting wordt door letselschadeverzekeraars toegepast omdat u met het dragen van uw gordel de letselschade als gevolg van het auto-ongeluk had kunnen voorkomen. Op grond van de wet heeft u als letselschadeslachtoffer namelijk een schadebeperkingsplicht. De letselschadeverzekeraar stelt zich dan bij de gordelkorting op het standpunt dat u deze schadebeperkingsplicht heeft geschonden.
Een korting van 25% op uw letselschade is fors. Deze opstelling van de WAM- verzekeraar houdt ook niet altijd stand. Zo zal de letselschadeverzekeraar moeten aantonen dat het letsel als gevolg van het niet dragen van de gordel is verergerd. Slaagt zij hier niet in, dan is er geen ruimte voor het toepassen van de gordelkorting.
Voorbeeld gordelkorting
Bij een verkeersongeval ontstaan nekklachten, er wordt een whiplash gediagnosticeerd en er is sprake van een korte periode van arbeidsongeschiktheid. Ook worden en medische kosten gemaakt voor de fysiotherapeut en is het eigen risico betaald. Er is verder recht op een smartengeldvergoeding. De totale schade bedraagt € 40.000,00.
Is door het letselschadeslachtoffer de autogordel gedragen, dan ontvangt deze persoon de volledige letselschadevergoeding uitbetaald. Bewijst de verzekeraar echter dat er geen of minder nekklachten zouden zijn geweest bij het dragen van de autogordel? Dan mag zij op grond van de rechtspraak een gordelkorting toepassen. Deze is in de meeste gevallen 25%. Kan de verzekeraar niet bewijzen dat de nekklachten niet zouden zijn opgetreden bij het dragen van de autogordel? Dan mag de gordelkorting niet worden toegepast.
Uitzondering op de gordelkorting: de billijkheidscorrectie
Een andere uitzondering op toepassing van de gordelkorting is de billijkheidscorrectie. Deze correctie houdt in dat het niet redelijk is om een gordelkorting toe te passen gezien de omstandigheden van het geval.
Onder “omstandigheden van het geval” wordt onder andere begrepen de
- aard van het letsel;
- ernst van het letsel;
- mate van verwijtbaarheid;
- ernst van de door beide partijen gemaakte fouten.
- aanwezigheid van een letselschadeverzekering
In de praktijk maken met name de ernst en aard van het letsel dat de billijkheidscorrectie wordt toegepast. Er wordt dan geen of een lagere gordelkorting toegepast.
Betrokken bij een verkeersongeval? Wij helpen u!
Bent u betrokken bij een verkeersongeval? Doe dan een beroep op onze letselschade advocaten. Wij verhalen op deskundige wijze en volledig kosteloos uw letselschade op de aansprakelijke partij. Bel 0800 278 4626 of mail ons voor het verhalen van uw letselschade op de aansprakelijke partij!