Wanneer heeft een voetganger voorrang?
Wanneer heeft een voetganger voorrang?
Lopend naar de winkel of lekker een stuk lopen voor de gezelligheid of als sport. Lopen is gezond voor zowel lichaam als geest. Want wist u dat iedere dag lopen bloeddruk verlagend werkt en het cholesterolgehalte in uw bloed omlaag brengt? Het verbetert ook de conditie van het hart en verminderd de kans op allerlei ziektes, waaronder diabetes type 2. Maar wandelen kent ook een gevaar. Want bijna iedere dag wordt er wel een voetganger aangereden, vaak met ernstig letsel tot gevolg.
Wat nu te doen als u als voetganger aangereden wordt? En klopt het dat als u als voetganger aangereden door een auto wordt, u altijd recht op schadevergoeding heeft? Ook als u zelf als voetganger geen voorrang geeft? U leest dit en nog veel meer in deze blog over wanneer een voetganger voorrang heeft.
In welke wetten is voorrang voetganger geregeld?
Voorrang voor voetgangers is geregeld in de wet en wel ten eerste in artikel 49 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV 1990). In dit wetsartikel staat onder andere dat bestuurders bij voetgangersoversteekplaatsen voorrang moeten verlenen aan alle voetgangers en aan bestuurders van gehandicaptenvoertuigen die (willen) oversteken.
Naast artikel 49 RVV 1990 is artikel 80 RVV 1990 van belang voor voorrang van voetgangers. Hierin staat namelijk dat bestuurders voorrang moeten verlenen aan bestuurders op de kruisende weg. Omdat in deze wettelijke bepaling wordt gesproken van bestuurders, heeft u als voetganger dus geen voorrang als een auto haaientanden heeft. Wordt u dan als voetganger aangereden, dan is de bestuurder van de auto niet schuldig aan de aanrijding, maar wel aansprakelijk! (zie verderop)
Bij uitritten hebben voetgangers weer wel voorrang. Dit komt door de tekst uit de wet. In artikel 54 RVV 1990 valt namelijk te lezen dat bestuurders die een bijzondere manoeuvre uitvoeren, al het overige verkeer moeten laten voorgaan. Het rijden uit een uitrit is een bijzondere manoeuvre en omdat de wet het heeft over “overige verkeer”, geldt deze voorrangsregel ook voor voetgangers. Loopt u dus op de stoep of de weg en wil iemand een uitrit uitrijden, dan heeft u als voetganger voorrang.
Lees hier alles over voorrangsregels in het verkeer!
Voetganger voorrang in de volgende gevallen
In de wet is dus te lezen wanneer een voetganger voorrang heeft. Wij hebben het voor u even op een rijtje gezet:
- U kunt als voetganger geen beroep doen op de voorrangsregels voor bestuurders omdat voetgangers geen bestuurders zijn. U heeft als voetganger dan geen voorrang
- Gaat een voetganger rechtdoor op dezelfde weg, dan heeft de voetganger voorrang op al het andere verkeer.
- Is er geen stoep of voetpad? Als voetganger mag je dan op het fietspad lopen. Is er geen fietspad, dan mag je op rijbaan lopen, mar wel aan de uiterste zijde daarvan
- Op een zebrapad heeft een voetganger altijd voorrang, niet alleen als je op het zebrapad loopt, maar ook als je aangeeft te willen oversteken.
- Bij een uitrit heb je als voetganger voorrang op de auto, scooter of fiets die de uitrit wilt uitrijden
Voorrang voetganger kruispunt
Heb je als voetganger voorrang op een kruispunt? Dit is een goede vraag die niet altijd even duidelijk is voor veel mensen. Er gebeuren dan ook veel ongelukken op kruispunten. Wordt een voetganger aangereden door een auto op een kruispunt, dan is het de vraag wie nu schuldig bij de aanrijding is.
Gaat een voetganger rechtdoor op het kruispunt, dan heeft deze voorrang op het overige verkeer. Maar slaat de voetganger af, dan is er geen voorrang voor de voetganger op het kruispunt. Wel is er voorrang voor een voetganger op een kruispunt bij een bijzondere verrichting van een voertuig, zoals achteruitrijden, keren of afslaan.
Voetganger aangereden door auto
De kans dat u als voetganger aangereden door een auto wordt, is de afgelopen jaren gestegen. Het aantal voetgangers dat aangereden wordt groeit namelijk nog steeds. Maar wat nu te doen als je als voetganger aangereden door een auto wordt? Wie is schuldig en wie is er aansprakelijk voor het letsel van de voetganger.
Schuldig bij een aanrijding is de weggebruiker die een verkeersfout maakt. We hebben hiervoor gelezen hoe het zit met voorrang van een voetganger. In de regel zorgt schuld voor aansprakelijkheid. Maar als je als voetganger aangereden wordt, is dit anders. Tenminste, in het geval je door een auto of ander motorvoertuig wordt aangereden. Dan is namelijk de bijzonder bescherming van artikel 185 Wegenverkeerswet van toepassing.
In artikel 185 Wegenverkeerswet staat dat als je als voetganger of fietser aangereden wordt door een auto, je altijd schadevergoeding eisen kunt. De bestuurder van een auto of ander motorvoertuig is dan voor ten minste 50% aansprakelijk voor de geleden letselschade. De overige 50% wordt over de partijen verdeeld. Hoe minder schuld aan het ongeval, hoe hoger het percentage van de schade die vergoed wordt.
Deze regel geldt alleen voor het geval u als voetganger aangereden wordt door een motorvoertuig en dus niet als u aangereden door een fietser wordt. Dan geldt dat u recht op schadevergoeding heeft als de fietser een verkeersfout maakt.
Gratis hulp van een letselschade advocaat
Lijdt u letselschade als gevolg van een verkeersongeval? Onze letselschade advocaten helpen u graag en altijd 100% kosteloos bij letselschade als gevolg van een aanrijding. Wij verhalen uw letselschade en de kosten van een letselschade advocaat op de aansprakelijke partij. Bel voor gratis juridisch hulp bij letselschade 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in en wij nemen direct contact met u op.