Wanneer heb je recht op letselschade?
Wanneer heb je recht op letselschade?
Er gebeuren jaarlijks honderdduizenden fietsongelukken, scooter ongelukken en auto botsingen. Maar niet alleen in het verkeer kunt u slachtoffer van een ongeluk worden. Zo raken ieder jaar 200.000 medewerkers gewond tijdens het uitvoeren van werk en worden 150.000 mensen slachtoffer van een hondenbeet. Maar wanneer heb je recht op letselschade en welke schadeposten komen voor vergoeding in aanmerking? U leest het in deze letselschadeblog van mr. Friso W. Brugman.
Wanneer heb je recht op letselschade na een verkeersongeluk?
Het aantal verkeerongelukken neemt de laatste tijd sterk toe. Zagen wij in de coronaperiode nog een daling, inmiddels zitten wij boven het aantal ongelukken in het verkeer als voor corona. Dit is mede debet aan het feit dat er veel nieuwe vervoersmiddelen bij zijn gekomen, zoals de elektrische step, de fatbike en de flinke toename van het aantal elektrische fietsen. Maar ook op de snelweg wordt het steeds drukker.
Bent u betrokken geraakt bij een ongeluk in het verkeer, dan is de vraag uiteraard: “wanneer heb je recht op letselschade?”. Een goede vraag, want er is vaker recht op letselschade dan u wellicht denkt, zeker als het om een verkeersongeluk gaat!
Om te bepalen wanneer je recht op letselschade hebt, is ten eerste een onderscheid nodig tussen gemotoriseerde voertuigen en niet gemotoriseerde voertuigen. Eerst bespreken wij de situatie van een ongeluk tussen motorvoertuigen. Vervolgens bespreken wij wanneer je recht op letselschade hebt als je als fietser aangereden door een auto of ander motorvoertuig wordt.
Wanneer heb je recht op letselschade bij een ongeluk tussen motorvoertuigen?
Bent u in de auto of vrachtwagen van achteren aangereden? Heeft u nekklachten overgehouden aan een kop-staart botsing of bent u verkeersslachtoffer van een kettingbotsing op de snelweg? Er is dan sprake van een ongeluk tussen motorvoertuigen. Maar wanneer heb je recht op letselschade bij een dergelijk verkeersongeluk?
Het antwoord op deze vraag vinden wij in een aantal wettelijke bepalingen. De belangrijkste is artikel 5 Wegenverkeerswet (wvw). In dit wetsartikel, ook wel het kapstopartikel genoemd, staat dat verkeersdeelnemers zich dusdanig op de weg dienen te gedragen dat voorkomen wordt dat er een ongeluk met letsel ontstaat. Dit houdt dus in dat er in de volgende gevallen aansprakelijkheid voor letselschade is:
- achterop aanrijding door te kort afstand houden
- het ten onrechte niet verlenen van voorrang
- te hard rijden waardoor een auto ongeluk, scooter ongeluk of vrachtwagen ongeluk ontstaat
- roekeloos rijden
Naast artikel 5 wvw is artikel 19 Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens van belang voor de vraag wanneer heb je recht op letselschade. Dit artikel gaat specifiek over een achterop aanrijding. Het wetsartikel bepaalt namelijk dat bestuurders voldoende afstand dienen te houden. Daarom is de hoofdregel ook dat de persoon die achterop rijdt aansprakelijk voor de letselschade is.
Wanneer heb je recht op letselschade bij een fietsongeluk?
Fietsers worden ook wel kwetsbare of zwakke verkeersdeelnemers genoemd. De reden hiervoor is dat je als fietser niet de bescherming hebt die je in een auto ervaart. wordt je als fietser aangereden, dan is de kans op letsel groot. Veel voorkomend letsel als gevolg van een fietsongeluk is bijvoorbeeld een polsbreuk, enkelbreuk, hersenletsel of whiplash klachten.
Omdat de kans op letsel groot is bij een fietsongeval, beschermt de wet fietsers tegen letselschade. Deze bescherming is te vinden in artikel 185 wvw en houdt in dat als u als fietser aangereden bent, ten minste 50% van uw letselschade vergoed wordt. Ook als u zelf de aanrijding heeft veroorzaakt!
Wilt u meer weten over wanneer je recht op letselschade hebt en welke schadevergoeding gevorderd kan worden? Neem dan contact op met ons team van letselschade advocaten. Bel gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in.
Lees hier meer reviews van onze letselschade advocaten! Een val van een ladder, letsel door een gebrekkige machine of een verkeersongeluk onder werktijd. Wanneer heb je recht op schadevergoeding bij een bedrijfsongeval? Het antwoord op deze vraag is te vinden in artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek (BW). Op werkgevers rust een zorgplicht. Deze gaat ver, zeker bij een bouwongeluk of in een ander beroep waar een arbeidsongeval op de loer ligt. Deze zorgplicht van de werkgever houdt onder andere in dat de werkgever: Voldoet de werkgever niet aan de zorgplicht, dan kunt u de werkgever aansprakelijk stellen voor uw letselschade. Er is dan namelijk sprake van werkgeversaansprakelijkheid. U kunt aan een hondenbeet vervelend en zelfs blijvend letsel overhouden. Want een hondenbeet resulteert vaak in een tetanusinfectie, een open wond of zelfs amputatie van vingers en/ of zenuwschade. Maar wanneer heb je recht op letselschade nadat u gebeten door een hond bent? Een hondenbeet valt onder artikel 6:179 BW dat over aansprakelijkheid voor dieren gaat. Het betreft hier een risico aansprakelijkheid. Dit betekent dat de hondenbezitter altijd aansprakelijk is voor uw letselschade. Schuld aan de zijde van de hondenbezitter is niet nodig. Dus ook al is de hond aangelijnd, als u gebeten wordt door een hond dan is er altijd recht op een letselschadevergoeding. Brugman Letselschade advocaten is aangesloten bij diverse keurmerken. Het bewijs dat u bij ons te maken heeft met een betrouwbare en de deskundige belangenbehartigers!
Letselschade verhalen van een bedrijfsongeval
Ik ben gebeten door een hond, wat nu?
Onze keurmerken
Gratis juridische hulp van een letselschade advocaat
Wilt u uw letselschade verhalen op de aansprakelijke persoon of diens letselschade verzekering? Onze letselschade advocaten helpen u graag en altijd 100% kosteloos bij het verhalen van uw letselschade. Bel gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in!
Wist u dat u ons team van letselschade advocaten ook in de avond en in het weekend kunt bereiken? Telefonisch tot 22.00 uur en 24 uur per dag via whatsapp of mail.
Mensen lezen ook: