voorrangsregels fietsers, hoe zit dat ook al weer?
Voorrangsregels fietsers
We gaan er weer massaal op uit met de fiets. Lekker naar het werk of gewoon een stuk fietsen. Maar hoe zit het ook al weer met de voorrangsregels van fietsers. Heeft een fiets van rechts voorrang of moet je een auto altijd voor laten gaan? En wat als het mis gaat en er een ongeluk op de fiets gebeurt. Klopt het dat je als fietser altijd recht hebt op een schadevergoeding bij letselschade?
Heeft een fietser van rechts voorrang?
Vroeger werd er bij voorrangsregels voor fietsers een onderscheid gemaakt tussen ‘snelverkeer’ en ‘langzaam verkeer’. Een fietser werd daarbij begrepen als langzaam verkeer. Kwam een fietser van rechts, dan diende deze snelverkeer altijd voorrang te verlenen. Een fietser had dus geen voorrang als hij van rechts kwam voor een auto. Alleen op andere fietsers van rechts had hij voorrang.
Inmiddels is de wet al weer jaren terug veranderd. Fietsers worden nu, net als auto’s en scooters door de wet aangezien als ‘bestuurders’. Zij zijn wat betreft de voorrangregels gelijk gesteld met motorvoertuigen. Een auto van links moet een fietser van rechts voorrang verlenen.
Overige voorrangregels fietsers
- een voetganger die van stoep tot stoep loopt heeft voorrang
- hetzelfde geldt bij een voetgangersoversteekplaats
- u heeft altijd voorrang op iemand die uit een uitrit komt
- u moet bij afslaan verkeer dat op dezelfde weg rechtdoor gaat voorrang verlenen
Als fietser aangereden door auto
U kunt zich nog zo goed aan de voorrangsregels voor fietsers houden, soms gaat het toch mis en wordt u als fietser aangereden door een auto. De vraag is dan wie is schuldig bij een aanrijding? En klopt het dat je als je als fietser aangereden wordt, er altijd recht is op een schadevergoeding?
Als je als fietser aangereden door een auto wordt, dan geldt de regel uit artikel 185 wvw (Wegenverkeerswet). Hierin staat dat als je als fietser aangereden wordt door een auto of ander motorvoertuig, deze laatste verplicht is de schade van u als fietser te vergoeden. Wie schuld heeft aan de aanrijding maakt daarbij niet uit. Wordt u op de fiets aangereden door een scooter of auto, dan is het motorvoertuig aansprakelijk voor uw schade.
Eigen schuld bij aanrijding? Toch een schadevergoeding!
Het antwoord op de vraag wie schuldig aan een aanrijding is, is slechts van belang voor de hoogte van de schadevergoeding. Bent u op de fiets aangereden door een auto omdat deze u geen voorrang verleende? Dan vergoed de verzekeraar van het motorvoertuig uw volledige schade. Deze bestaat uit alle letselschade bedragen die u lijdt, waaronder de fietsschade, inkomensschade, hulp in het huishouden en smartengeld.
We maken allemaal fouten in het verkeer en de verkeersregels voor fietsers zijn ook niet altijd even duidelijk. Veroorzaakt u zelf een fiets ongeluk, dan wordt in ieder geval 50% van uw letselschade vergoed. Dus ook als u zelf een voorrangsfout maakt en zelfs als de fietser door rood licht rijdt!
De billijkheidscorrectie bij een fietsongeluk
Soms kan het niet redelijk zijn om maar 50% van de letselschade vergoed te krijgen. Daarom kun u bij ernstig letsel vaak een hogere schadevergoeding ontvangen, ondanks dat u zelf een verkeersfout maakte. Er vindt dan een correctie op de zogeheten 50%- regel plaats en u ontvangt dan 75% of 100% van uw letselschade vergoed.
Fiets ongeluk tussen fietsers
De regel van artikel 185 wvw geldt alleen voor een aanrijding tussen een motorvoertuig en fietser. Bij een ongeluk tussen fietsers is er slechts recht op schadevergoeding voor de fietser die geen schuld aan de aanrijding heeft. De algemene regels van de onrechtmatige daad zijn dan van toepassing.
Alle motorvoertuigen in Nederland zijn verplicht tegen aansprakelijkheid verzekerd. Er is echter geen verzekeringsplicht voor fietsers. Vraag daarom altijd of de fietser die u aangereden heeft in het bezit is van een WA verzekering!
Gratis hulp van een letselschade advocaat
Bent u op de fiets aangereden door een auto of andere fietser? Onze letselschade advocaten helpen u graag en altijd 100% kosteloos bij letselschade na een fiets ongeluk. Bel voor een gratis letselschade advies en het kosteloos verhalen van uw letselschade 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in. Wij helpen u graag.
Hoe wij u gratis kunnen helpen leest u hier!