- Wij bestaan al langer dan 15 jaar met een succespercentage van 95%.
- 7 dagen per week in heel Nederland van 09:00 tot 22:00.
- Bij ons bent u geen dossiernummer: u krijgt uw eigen, persoonlijke letselschade advocaat.
U kunt ons ook kennen van:
Er gebeuren nogal wat aanrijdingen als gevolg van geen voorrang verlenen bij een uitritconstructie. Veel mensen kennen namelijk de regels bij een uitritconstructie niet. Maar wat is een uitrit nu eigenlijk precies en hoe zit het met voorrang bij een uitrit? En als je dan aangereden wordt, wie is er dan aansprakelijkheid en op welke letselschadevergoeding heb je dan recht?
Op deze pagina leest u alles over voorrangsregels bij een uitritconstructie en wat te doen als u door een voorrangsfout bij een uitrit aangereden wordt. Lijdt u hierdoor letselschade? Onze letselschade advocaten helpen u graag bij het verhalen van uw letselschade. Bel gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in.
Voordat u in zee gaat met een letselschade advocaat, wilt u uiteraard weten hoe anderen onze rechtsbijstand ervaren. U leest onafhankelijke meningen over onze letselschade advocaten hieronder.
Deze pagina gaat over letselschade als gevolg van geen voorrang verlenen bij een uitrit. Maar wat is een uitritconstructie eigenlijk en waaraan kun je een uitrit herkennen? Er is namelijk geen bord dat duidt op een uitrit. In plaats daarvan dient u uit te gaan van uiterlijke kenmerken van een uitritconstructie. Maar waar moet u dan op letten en hoe weet u of u voorrang heeft?
Op grond van het Nederlands Burgerlijk Wetboek is een uitrit een ingang of uitgang welke vanaf de openbare weg bereikbaar is. Het is een uitgang vanaf een gebouw, garage of erf. Een duidelijk verhaal, maar toch gaat het dagelijks mis en krijgen mensen geen voorrang terwijl iemand uit een uitrit komt. Hoe herken je dan een uitrit?
Een belangrijke vraag is dus hoe herken je een uitrit? Nu is dit verschillend. Wel zijn er een aantal kenmerken die duiden op een uitritconstructie:
Bij ons advocatenkantoor werken momenteel 8 letselschade advocaten en 8 letselschadejuristen, ondersteund door juridisch medewerkers. Er zijn ook 2 LSA advocaten aan ons kantoor verbonden. LSA advocaat in een titel voor letselschade advocaten met meer dan 5 ervaring in het verhalen van letselschade na een auto ongeluk, fietsongeluk of bedrijfsongeval.
Oprichter van het kantoor en gespecialiseerd in het verhalen van letselschade voor ondernemers en zwaar letsel.
Van Lisa kunt u verwachten dat zij zich volledig voor u inzet als slachtoffer van een verkeersongeluk of bedrijfsongeval. Bij Lisa
bent u dan ook aan het juiste adres voor het claimen van uw letselschade.
Wilt u ons team ontmoeten? Neem dan eens een kijkje op onze website. Klik hier voor het gehele team van ons in letselschade gespecialiseerde advocatenkantoor!
Nu wij weten wat een uitritconstructie is en hoe je een uitrit of inrit (dit zijn synoniemen) herkent, is het natuurlijk de vraag hoe het zit met voorrang bij een uitrit. Wie moet je voor laten gaan bij een uitrit en wanneer heb je voorrang als je langs een uitrit rijdt?
De voorrangsregels over een uitrit vinden wij in het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV). Er zijn daarbij 2 artikelen uit deze regeling van belang, artikel 54 RVV en 24 RVV.
In artikel 24 RVV staat alleen dat je niet voor een uitrit mag parkeren. Dit is logisch, maar zegt niks over voorrang bij een uitrit. Hierover gaat artikel 54 RVV, welke luidt:
“Bestuurders die een bijzondere manoeuvre uitvoeren, zoals wegrijden, achteruitrijden, uit een uitrit de weg oprijden, van een weg een inrit oprijden, keren, van de invoegstrook de doorgaande rijbaan oprijden, van de doorgaande rijbaan de uitrijstrook oprijden en van rijstrook wisselen, moeten het overige verkeer voor laten gaan.”
Uit artikel 54 van het Reglement Verkeerregels en Verkeerstekens kan dus worden afgeleid dat als een bestuurder uit een uitrit de weg oprijdt, deze alle overige bestuurders voorrang verlenen moet. Komt u dus met de auto of fiets langs een uitrit, dan heeft u voorrang op het verkeer dat uit de uitrit komt rijden, ook al komt deze bestuurder van rechts.
De wet spreekt over “bestuurder” en niet over personen. Toch heeft ook een voetganger voorrang op al het verkeer dat uit een uitrit komt. Rijdt u dus uit een uitrit, let dan goed op want al het overige verkeer heeft voorrang! Maar wat nu als het misgaat en u aangereden wordt door iemand die uit een uitrit rijdt? Wie kunt u dan aansprakelijk stellen en op welke letselschade vergoeding heeft u recht? U leest het hieronder.
Er zijn dus een aantal kenmerken waaraan u een uitritconstructie kunt herkennen. In de praktijk blijken de regels over voorrang echter niet altijd bij iedereen even duidelijk. Het gevolg is dat er jaarlijks duizenden verkeersongelukken gebeuren door een voorrangsfout bij een uitrit. Het advies is daarom om een uitrit altijd met de nodige voorzichtigheid te benaderen. Matig uw snelheid en kijk of de andere weggebruiker doorheeft dat u voorrang heeft.
Twijfelt u zelf over de voorrang bij een uitritconstructie? Neem geen onnodig risico en geef de ander voor de zekerheid “gelegenheidsvoorrang.” U voorkomt hiermee het leed dat u als slachtoffer van een verkeersongeval lijdt.
Heeft u letsels opgelopen als gevolg van een aanrijding of heeft u een vraag over voorrang bij een uitrit? Onze letselschade advocaten zijn u graag van dienst. Wij stellen de tegenpartij aansprakelijk en zorgen ervoor dat uw letselschade snel en maximaal vergoed wordt door de aansprakelijke partij. Bel voor een gratis letselschade advies, vragen of het claimen van een letselschadevergoeding 0800 278 4626 of klik op onderstaande button en een ervaren en deskundige letselschade advocaat van ons kantoor neemt contact met u op.
De voorrangsregels bij een uitrit zijn niet altijd even goed bekend bij iedereen. Het gevolg is dat er jaarlijks vele aanrijdingen bij uitritten gebeuren, met letsel en letselschade tot gevolg. Maar wie is nu aansprakelijk voor de schade die hierdoor geleden wordt?
In Nederland zijn alle motorvoertuigen verplicht verzekerd tegen aansprakelijkheid. Als u dus aangereden door een auto of ander motorvoertuig wordt, dan is er altijd een verzekering die de letselschade dekt. Deze WAM- verzekering kan ook direct aangesproken worden voor de letselschade die geleden wordt. U hoeft dus niet eerst de bestuurder of eigenaar van de auto aansprakelijk te stellen.
Komt de voorrangsfout van een fietser? Dan geldt er geen verplichte verzekering en dient de fietser zelf aansprakelijk gesteld te worden. De meeste fietsers zijn WA- verzekerd en de verzekeraar zal de schade dan ook vergoeden. Is deze verzekeraar er niet, dan zal de fietser die de verkeersfout maak zelf aangesproken moeten worden en uw letselschade moeten vergoeden.
Is er sprake van een uitritconstructie en heeft iemand u daarbij ten onrechte geen voorrang verleend? Dan kunt u de tegenpartij aansprakelijk stellen. Dit gebeurt door middel van een aansprakelijkheidsbrief. Hierin staat belangrijke informatie, zoals de datum van het ongeluk, maar ook het letsel dat u door de aanrijding lijdt en de schadeposten die hiermee gemoeid gaan.
Het opstellen van een aansprakelijkstelling en het verhalen van letselschade is ingewikkeld. Ook krijgt u te maken met een letselschade jurist van een verzekeraar. Deze heeft maar 1 doel, de schadelast zo laag mogelijk houden. Daarom is het goed om een letselschade advocaat in de arm te nemen. Bij ons advocatenkantoor is dit altijd 100% kosteloos!
Een letselschade advocaat doet meer dan het claimen van letselschade alleen. Onze letselschade specialisten helpen u bij het gehele letselschade traject, zo:
Heeft u iemand u geen voorrang bij een uitrit gegeven, dan kunt u een schadevergoeding claimen. Een letselschadevergoeding bestaat uit materiële schade en immateriële schade. Materieel zijn ten eerste alle kosten die u maakt door de aanrijding. Zo maken medische kosten, reiskosten en kosten gemaakt door overname van taken thuis deel uit van uw schadevergoeding. Maar het letsel kan ook voor arbeidsongeschiktheid zorgen, er ontstaat dan inkomensschade. Scholieren en studenten kunnen te maken krijgen met een studievertraging. Ook deze materiële schadeposten zijn onderdeel van de letselschade vergoeding.
Een ongeval in het verkeer zorgt vaak ook voor klachten als angst, verdriet en pijn. Deze klachten zijn niet op geld te waarderen. Om deze letselschade bedragen te vergoeden is er het smartengeld of immateriële schade. Er is altijd recht op smartengeld, of het nu om whiplashklachten, een breuk of een hersenschudding gaat. Uw letselschade advocaat verteld u er graag meer over.
Bij Brugman Letselschade Advocaten claimen wij uw schadevergoeding kosteloos voor u. Wij regelen alles voor u na een aanrijding en altijd 100% kosteloos.
Lijdt u schade als gevolg van een aanrijding door een voorrangsfout bij een uitrit en wilt u uw letselschade kosteloos verhalen laten door een ervaren en gespecialiseerde letselschade advocaat bij u in de buurt? Neemt u dan contact op met ons advocatenkantoor gespecialiseerd in letselschade. Wij verhalen de schade kosteloos voor u.
Bel voor een gratis letselschade advies en het geheel kosteloos claimen van letselschade 0800 278 4626 (gratis) of klik op onderstaande button en een van onze letselschade experts neemt direct contact met u op.
Friso Brugman is letselschade advocaat en gespecialiseerd in het verhalen van letselschade na een verkeersongeval of bedrijfsongeval.
Mensen lezen ook:
Rechtvaardigheid begint hier – Laat ons uw letselschadezaak onderzoeken
Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.
Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend. Vertel uw verhaal hieronder of bel direct naar +31229221892
Heeft u letselschade opgelopen of heeft u vragen? Laat ons u helpen uw recht te halen. Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis consult.
Brugman Letselschade Advocaten
Adam Smithweg 4
1689 ZW Zwaag (Noord-Holland)
Gebouw Startwijzer
Nieuwe Steen 44
1625 HV Hoorn
Smart Business Center
Robijnstraat 78
1812 RB Alkmaar
Brugman Letselschade Advocaten
Postbus 10
1687 ZG Wognum
WTC Almere TMOO
P.J. Oudweg 4
1314 CH Almere
Flight Forum 40
5657 DB Eindhoven
Capitool 10
7521 PL Enschede
Park Tower
Nieuwe Stationsstraat 20
6811 KS Arnhem
Martini
Paterswoldseweg 806
9728 BM Groningen
Centraal Station
Koningin Julianaplein 10
2595 AA Den Haag
Business Park
Newtonlaan 115
3584 BH Utrecht
Het Waalschip
Albert Plesmanweg 37-43
3088 GB Rotterdam
GebouwWest
Donauweg 10
1043 AJ Amsterdam