Schadestaat opstellen bij letselschade
Een van de onderdelen bij het claimen van letselschade na een ongeluk is het opstellen van een schadestaat. Op de schadestaat vindt u alle letselschade bedragen die onderdeel uitmaken van uw schadevergoeding. Het gaat dan om alle materiële schadeposten en het smartengeld.
Op deze pagina vindt u alle informatie over een schadestaat en het claimen van letselschade na een ongeluk, zoals een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet. Wilt u een gratis voorbeeld van een schadestaat in uw situatie? Of wilt u gratis hulp bij het indienen van een letselschade claim? Onze letselschade advocaten helpen u graag. En wij helpen u altijd 100% kosteloos!
Schadestaat opstellen bij letselschade
Als u een ongeluk is overkomen en u hierbij gewond bent geraakt, dan kunt u schadevergoeding eisen op de aansprakelijke partij. Een schadeclaim begint met het opstellen en versturen van een aansprakelijkheidsbrief. Is de aansprakelijkheid eenmaal erkend, dan dient er een schadestaat opgesteld te worden. Op basis van de schadestaat kan uw letselschade advocaat uw letselschade berekenen.
Een schadestaat opmaken is niet eenvoudig. Eerst dienen alle schadeposten in kaart te worden gebracht. Dit zijn er vaak meer dan u denkt! Het Nederlandse recht biedt namelijk ruimte voor het claimen van diverse letselschade bedragen. Niet alleen voor het slachtoffer zelf, maar ook voor sommige getuigen en familie en vrienden van het letselschade slachtoffer.
Nadat alle letselschade bedragen in kaart zijn gebracht, dient de hoogte van de schadevergoeding berekend te worden. Dit gebeurt door iedere letselschadepost apart te berekenen. Zijn alle letselschade bedragen berekend? Dan kan de schadestaat dienen voor het vaststellen van een letselschade voorschot of voor de onderhandelingen over de hoogte van de totale schadevergoeding.
Letselschade berekenen
Is er een erkenning van aansprakelijkheid en zijn alle letselschade bedragen bekend? Dan kan uw letselschade advocaat overgaan tot het berekenen van uw letselschade. Alle schadeposten worden dan gemotiveerd en met een bedrag op de schadestaat geplaatst.
Letselschade bestaat uit tientallen soorten letselschade bedragen. Ze worden onderverdeeld in materiële schadeposten en smartengeld. Smartengeld wordt ook wel immateriële schade of morele schadevergoeding genoemd. De bekendste materiële schadeposten zijn:
- loonschade door arbeidsongeschiktheid
- schade door een vertraging in uw studie
- het eigen risico van de zorgverzekering
- overige medische kosten
- kosten voor reizen naar de bedrijfsarts of het ziekenhuis
- mantelzorg omdat binnen het gezin taken worden overgenomen
- hulp in het huishouden
- extra kinderopvang
- een honden uitlaatservice
- reparatiekosten en vervangingskosten
- kosten omdat u zelf klussen in uw huis en tuin niet kunt doet
Hoe wordt smartengeld berekend?
Het berekenen van materiële schade voor de schadestaat is in veel gevallen niet heel ingewikkeld. Zo wordt loonschade berekend door het inkomen voor en na het ongeluk te vergelijken. Voor veel andere schadeposten bestaan richtlijnen van de Letselschade Raad, zoals de richtlijn huishoudelijke hulp. Smartengeld berekenen is echter een stuk lastiger.
Smartengeld is een vergoeding voor alle letselschade die niet op geld te waarderen is . Het gaat om pijnklachten, angstklachten, overige psychische klachten en verdriet, bijvoorbeeld om ontsierende littekens of omdat u na het ongeluk uw werk of hobby niet meer kunt uitvoeren. Maar hoe waardeer je pijn, angst en psychische klachten als een PTSS?
Smartengeld berekenen gebeurt door middel van de Smartengeld Gids. De Smartengeld Gids is een verzameling van gerechtelijke uitspraken waarin door de rechter een smartengeldvergoeding aan het letselschade slachtoffer is toegekend.
Op basis van een zaak uit de smartengeldgids wordt in uw situatie het smartengeld vastgesteld. Aansluiting wordt dan gezocht bij een vergelijkbaar ongeluk met zoveel als mogelijk hetzelfde letsel. Deze zaak wordt verder uitgewerkt op de schadestaat als voorbeeld genoemd voor het berekenen van uw letselschade.
Gratis schadestaat berekening ontvangen
Onze letselschade advocaten helpen u graag bij letselschade. Wij helpen u van A tot Z, van het opstellen van de aansprakelijkstelling, tot het opstellen van een schadestaat en het onderhandelen met de verzekeraar over de hoogte van uw schadevergoeding.
Wilt u uw letselschade door onze letselschade advocaten verhalen? Wij maken gratis voor u een schadestaat berekening en claimen geheel gratis de letselschade op de aansprakelijke partij. Bel voor hulp bij letselschade gratis 0800 278 46 26 of klik op onderstaande button en wij gaan direct voor u aan de slag.
Vragen over letselschade claimen
Onze letselschade advocaten krijgen veel vragen of het claimen van letselschade. Hieronder beantwoorden wij vast 3 veel gestelde vragen die onze letselschade advocaten dagelijks ontvangen. Heeft u een andere vraag? Bel ons gerust of stel uw vraag via het contactformulier.
Wat is arbeidsongeschiktheid?
Van arbeidsongeschiktheid is sprake als u door ziekte of een ongeluk uw eigen werk niet meer of niet meer volledig kunt verrichten. Bijvoorbeeld omdat u door een ongeluk en ziekte niet lang kunt zitten of staan of door letsel niet langer geschikt bent voor fysieke arbeid.
Ontvangt u door de arbeidsongeschiktheid minder salaris? Dan ontstaat er loonschade. U krijgt dan te maken met het UWV. Echter ontvangt u bij een arbeidsongeschiktheidsuitkering nooit uw volledig salaris uitbetaald. Het restant wordt loonschade genoemd. Is de loonschade het gevolg van een aanrijding of arbeidsongeval? Dan kan deze letselschade geclaimd worden op de aansprakelijke persoon.
Voorschot letselschade, hoe lang duurt dat?
Uw schade gaat lopen vanaf het moment van het ongeluk. Immers, vanaf dat moment maakt u kosten en lijdt u schade zoals inkomensschade en medische kosten. Er is daarom zo spoedig mogelijk een voorschot op uw letselschade nodig maar een voorschot letselschade, hoe lang duurt dat eigenlijk?
Voordat er een voorschot op uw letselschade betaald kan worden, dient er eerst een erkenning van de aansprakelijkheid te komen. Vaak wordt de aansprakelijkheid snel erkend. Bij een kettingbotsing bijvoorbeeld is het achterste voertuig schuldig en schadeplichtig. Soms is er echter discussie over de aansprakelijkheid. Of er moet onderzoek naar de aansprakelijkheid gedaan worden. Dit wordt vaak gezien bij werkgeversaansprakelijkheid na een bedrijfsongeluk. Het kan dan lang duren voordat de aansprakelijkheid erkend is en een letselschade voorschot betaald wordt.
Kan ik ook voor een letselschade advocaat Eindhoven bij jullie terecht?
Brugman Letselschade Advocaten heeft meer dan bezoeklocaties door heel Nederland. Ook in Eindhoven hebben wij een kantoor. Uw vindt onze letselschade advocaat Eindhoven in het Flight Forum 40 op de begane grond. Maar u kunt door heel Nederland een beroep doen op een van onze letselschade specialisten. Dus ook voor een letselschade advocaat Arnhem of letselschade advocaat Enschede kunt u bij ons terecht voor gratis rechtsbijstand bij letselschade.