Verzekeraars laten de WMO letselschade betalen!
Mantelzorg en de WMO bij letselschade
Letselschade bestaat uit veel soorten schadeposten. Deze worden berekend door een rekenkundige. Een van deze posten betreft huishoudelijke hulp en aanpassingen in huis. Bijvoorbeeld een traplift of aangepast toilet welke door het letsel noodzakelijk is geworden. De letselschade verzekeraar moet deze schadeposten betalen. In de praktijk verwijzen verzekeraars letselschadeslachtoffers echter vaak naar de gemeente. Deze betalen de kosten dan vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). De belastingbetaler betaalt dan de schade in plaats van de (verzekeraar van) de aansprakelijke partij!
Het voorgaande komt naar voren uit onderzoek van RTL. Brugman Letselschade Advocaten onderschrijft deze praktijk. Slachtoffers worden te vaak door verzekeraars doorgestuurd naar de gemeente om op basis van de WMO een vergoeding te krijgen. Dit is niet alleen afschuiven van verantwoordelijkheid, gemeenten willen vaak niet of minder hulp in het huishouden betalen. Het slachtoffer is dan de dupe van het weigeren verantwoordelijkheid te nemen door de verzekeraar!
Handreiking Zorgschade
Voornoemde praktijk is onder andere opgenomen in de Handreiking Zorgschade van de Letselschade Raad. Hierin staat onder andere dat er gekeken dient te worden of er op basis van de WMO voorzieningen gekregen kunnen worden. Tot 2019 was dit een terechte redenering. Tot 1 januari 2019 hadden verzekeraars namelijk het regresrecht van gemeenten afgekocht. Regres wil zeggen dat gemeenten de kosten die zij voor het letselschade slachtoffer maakte konden verhalen bij de aansprakelijkheidsverzekeraar. Het Verbond van Verzekeraard zegde deze regeling (neergelegd in de Wmo-overeenkomst afkoop regresrecht) echter per 1 januari 2019 op. Sinds deze datum hebben gemeenten dus weer een regresrecht. In de praktijk wordt hier echter weinig gebruik van gemaakt.
Door letselschadeslachtoffers te verwijzen naar de gemeenten besparen verzekeraars veel geld. Gemeenten weten immers vaak niet dat de aanvraag om hulp vanuit de WMO het gevolg is van een ongeval, laat staan dat er een aansprakelijke persoon is.
Huishoudelijke hulp en aanpassingen
Het komt vaak voor dat er hulp nodig is in het huishouden na een ongeval. Met name bij zwaar lichamelijk letsel zoals een dwarslaesie of immobiliteit na een ongeval zijn aanpassingen nodig. Zoe dienen huizen rolstoelvriendelijk gemaakt te worden, is er een traplift nodig of moet er een aangepast (hoger) toilet gerealiseerd worden. Dit zijn prijzige verbouwingen.
Na een verkeersongeval is het logisch dat men niet in staat is om het huishouden te verrichten. Soms worden huishoudelijke taken overgenomen door huisgenoten als een partner, ouders of kinderen. Dit is echter niet altijd mogelijk. Er kan dan een beroep worden gedaan op thuiszorg welke betaald wordt vanuit de WMO. Als er een aansprakelijke partij is, komen deze kosten echter voor rekening van de letselschade verzekeraar.
Wordt het huishouden overgenomen door familie of vrienden? Dan is de richtlijn huishoudelijke hulp van de Letselschade Raad van toepassing. Er geldt dan een mantelzorgtarief van € 10.00 per uur. In de eerste 3 maanden gelden er weekbedragen. Het letselschade slachtoffer kan echter ook kiezen voor professionele hulp. De werkelijke kosten dienen dan vergoed te worden.
Brugman Letselschade Advocaten
Brugman Letselschade Advocaten is gespecialiseerd in het verhalen van letselschade na verkeersongelukken en bedrijfsongevallen. Onze letselschade advocaten zijn allen aangesloten bij de Orde van Advocaten. Een aantal van onze letselschade specialisten is ook lid van de Nederlandse vereniging van letselschade advocaten. Voor u de garantie dat u met een betrouwbare en ervaren partij te maken heeft.
Bij Brugman Letselschade Advocaten werken de advocaten landelijk. Met 10 afspraaklocaties zijn wij ook altijd bij u in de buurt! Samen met u brengen wij de schade in kaart en zorgen wij dat er direct een voorschot op uw letselschade betaald wordt.
Lijdt u letselschade en wilt u uw letselschade claimen op de aansprakelijke partij? Onze letselschade advocaten helpen u altijd 100% kosteloos. Bel 0800 278 4626 (gratis) of stuur ons een mailbericht. Wij helpen u graag.
Mensen lezen ook: