WA- verzekering bij fietsongeluk
Moet een WA- verzekering voor fietsers verplicht worden?
Is een WA- verzekering bij een fietsongeluk noodzakelijk? In de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM) staat dat ieder motorrijtuig in Nederland verplicht verzekerd is tegen aansprakelijkheid. Dat is logisch, als je bijvoorbeeld bij een kop staart botsing gewond bent geraakt, dan wordt je schade vergoed. Bent u bij een fietsongeluk op de fiets aangereden door een ander fiets? Dan wordt u niet beschermd tegen aansprakelijkheid. Zou er daarom niet een verzekeringsplicht voor fietser moeten zijn?
Fietsongeluk: Aanrijding fietser auto
Stel u bent op de fiets aangereden door een auto. Op grond van de WAM is deze auto verplicht verzekerd tegen aansprakelijkheid. Uw krijgt dan een letselschade vergoeding. Dit kan heel belangrijk zijn, met name bij ernstig letsel met arbeidsongeschiktheid of een studievertraging tot gevolg.
Fietsers worden goed beschermd door de wet. Zo staat in artikel 185 van de Wegenverkeerswet dat u altijd recht heeft op vergoeding van 50% van uw letselschade. Ook als de auto geen verkeersfout maakt. Dit is slechts anders bij overmacht, maar hiervan is eigenlijk nooit sprake.
Al met al bent u door de wet goed beschermd als u als fietser aangereden bent door een auto of scooter.
Maar wat nu als u als fietser door een andere fietser bent aangereden? Een WA- verzekering fietsongeluk bestaat niet, wie betaalt dan uw letselschade?
Fietsongeluk: Aanrijding fietser met fietser
De bijzondere bescherming als fietser (en overigens ook als uw als voetganger aangereden wordt) bij een fietsongeluk geldt alleen bij een aanrijding met een motorrijtuig. Maar wat wanneer u als op de fiets aangereden wordt door een andere fietser, wie betaalt dan uw letselschade? Ook bij een dergelijk fietsongeluk kunt u immers zwaar gewond raken. Een verplicht WA- verzekering fietsongeluk zou uitkomst kunnen brengen.
In Nederland bestaat er, buiten de WAM om, geen verplichte verzekering tegen wettelijke aansprakelijkheid (WA-verzekering fietsongeluk). Een verplichte particuliere aansprakelijkheidsverzekering is er niet. En dit is eigenlijk best wel vreemd! Zo is er in Frankrijk wel een verplichte verzekering voor persoonlijke wettelijke aansprakelijkheid (Responsabilité Civile Vie Privée). Wordt u daar op de fiets aangereden, dan heeft u recht op een letselschade vergoeding.
Bent u dus als fietser aangereden door een andere fietser in Nederland, dan moet u hopen dat de aansprakelijke partij een WA- verzekering heeft. Is die er niet? Dan is de kans groot dat u (deels) met uw eigen schade blijft zitten.
Verplichte WA- verzekering in Nederland
De premies voor een verzekering tegen wettelijke aansprakelijkheid buiten het verkeer om zijn laag. Al voor enkele Euro’s per maand bent u verzekerd tegen aansprakelijkheid. Het aangaan van een WA- verzekeraar is dus niet bezwaarlijk. En het bespaart zowel de aansprakelijke partij als het slachtoffer bij een fietsongeluk veel ellende!
Als letselschade advocaten maken wij maar al te vaak mee dat de aansprakelijke partij bij een fietsongeluk niet verzekerd is. Wat dan volgt is een voor alle partij vervelende procedure die alleen maar verliezers kent. De aansprakelijke partij kan niet betalen of raakt een aanzienlijk deel van zijn vermogen kwijt terwijl het slachtoffer met zijn schade blijft zitten. Dit is een bezwaarlijke zaak!
Bij Brugman Letselschade Advocaten zijn wij van mening dat een WA- verzekering voor alle verkeersdeelnemers moet gelden, dus ook voor alle fietsers en alle voetgangers. Zo weten wij zeker dat slachtoffers van een een verkeersongeval niet met letselschade blijven zitten.
Letselschade vergoeding bij fietsongeluk
Na een fietsongeluk heeft u dus recht op een letselschade vergoeding als u op de fiets bent aangereden en de tegenpartij verzekerd is. In dit geval worden alle door u gemaakte kosten betaalt, maar ook uw schade. Deze kosten en schade noemen wij letselschade.
Letselschade bestaat uit materiële schade en immateriële schade. Onder de eerste categorie valt:
- schade door arbeidsongeschiktheid
- medische kosten
- reiskosten
- een studievertraging
- verzorgingskosten
- kosten voor onderhoud aan uw huis en tuin
- reparatie- en vervangingskosten
- kosten voor hulp in het huishouden
Bij immateriële schade, smartengeld, gaat het om een vergoeding voor de pijn, het verdriet, de boosheid en psychische klachten, zoals een PTSS.
Wat te doen na een fietsongeluk
Bent u betrokken geraakt bij een fietsongeluk?
Neem contact op met uw letselschade advocaat
Heeft u letsel aan een ongeval overgehouden na een fietsongeluk? Bij Brugman Letselschade Advocaten geven wij u kosteloos letselschade advies en verhalen wij zo nodig uw letselschade. Dit doen wij 100% kosteloos voor u. Bel daarom met uw letselschade advocaat: 0800 278 4626 (gratis).