Veel bedrijfsongevallen bij plaatsen zonnepanelen
Bedrijfsongevallen door onveilig werken bij zonnepanelen
Ze zijn niet aan te slepen, zonnepanelen. Niet zo gek natuurlijk met de huidige gasprijzen. De werkdruk bij installateurs van zonnepanelen is dan ook groot. Dat dit ten koste gaat van de veiligheid bij het werken blijkt uit schokkende gegevens van de Nederlandse Arbeidsinspectie!
Uit deze cijfers van de Nederlandse Arbeidsinspectie blijkt dat er het aantal bedrijfsongevallen bij het plaatsen van zonnepanelen enorm is. Maar liefst ruim 40 bedrijfsongevallen met letsel of een ziekenhuisopname werden er gemeld bij de Arbeidsinspecteur. Er was zelfs sprake van 4 dodelijke bedrijfsongevallen. Dit is een periode van slechts anderhalf jaar!
Bedrijfsongeval melden bij de Arbeidsinspectie
Het aantal meldingen bij de Nederlandse Arbeidsinspectie is slechts het welbekende puntje van de ijsberg. Een bedrijfsongeval melden bij de Arbeidsinspectie hoeft namelijk pas als er sprake is van:
- blijvend letsel
- een ziekenhuisopname
- een dodelijk bedrijfsongeval
Valgevaar bij plaatsen zonnepanelen
Uit de meldingen die bij de Arbeidsinspecteur gedaan werden, bleek dat met name het valgevaar van installateurs een oorzaak is van een bedrijfsongeval. In 80% van de meldingen van een arbeidsongeval ging het namelijk over een val van het dak of door het dak. Dit doordat er onvoldoende veiligheidsvoorschriften waren of niet werden nagekomen. Zo ontbraken steigers, leuningen of dakrandbeveiliging. Als gevolg hiervan steeg het risico op een arbeidsongeval aanzienlijk.
Het gevolg van de bedrijfsongevallen bij het plaatsen van de zonnepanelen was met name botbreuken en hersenletsel. Bij 1 op de 10 slachtoffers van een bedrijfsongeval bleek er sprake te zijn van blijvend letsel. Dit kan resulteren in onder andere arbeidsongeschiktheid.
Aansprakelijkheid werkgever
Voor een bedrijfsongeval is de werkgever aansprakelijk als deze niet heeft voldaan aan zijn zorgplicht als werkgever. Deze zware zorgplicht voor werkgevers is opgenomen in artikel 7:658 BW en verder uitgewerkt in de jurisprudentie over bedrijfsongevallen. Op basis hiervan dient een werkgever er voor te zorgen dat:
- er voldoende veiligheidsvoorschriften zijn opgesteld
- deze veiligheidsvoorschriften bekend zijn bij haar medewerkers, ook bij zzp’ers
- medewerkers het werk veilig kunnen verrichten (dakrandbeveiliging, steigers, enz.)
- voldoende instructies over de werkzaamheden zijn gegeven
- het toezicht op het werk voldoende is.
Voldoet een werkgever niet aan 1 of meerdere van deze vereisten, dan kan een medewerker de werkgever aansprakelijk stellen. Dit wordt werkgeversaansprakelijkheid genoemd.
Werkgever ook aansprakelijk voor bedrijfsongeval zzp’er
Werkgever schakelen bij de installatie van zonnepanelen vaak ook zzp’ers in. De discussie die ontstond was of een werkgever (opdrachtgever) ook aansprakelijk gesteld kan worden voor schade opgelopen door een ingeschakelde zzp’er.
Op grond van artikel 7:658 lid 4 is dit inderdaad het geval. Hierin is opgenomen dat ook zelfstandig ondernemers die in opdracht van een werkgever werken, onder omstandigheden de opdrachtgever als zijnde werkgever aansprakelijk stellen kunnen. Onze letselschade advocaten informeren u graag over de mogelijkheden.
Werkgever ook aansprakelijk voor fout medewerker
Een bedrijfsongeval kan ook het gevolg zijn van een fout van een medewerker. Ook in dit geval is de werkgever aansprakelijk. Op grond van de wet is de werkgever namelijk aansprakelijk voor fouten gemaakt door zijn medewerkers.
Gratis hulp van een letselschade advocaat
Heeft u letsel opgelopen bij het installeren van zonnepanelen? Dan heeft u recht op gratis rechtsbijstand van een letselschade advocaat. Bij Brugman Letselschade Advocaten helpen wij u graag en altijd 100% kosteloos bij letselschade na een bedrijfsongeval.
Bel voor gratis rechtsbijstand bij letselschade als gevolg van een bedrijfsongeval 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij nemen nog dezelfde dag contact met u op.