Valkuilen letselschade bij kinderen II
Letselschade minderjarigen
Rekening met BEM- clausule
In ons vorige bericht over letselschade bij kinderen of minderjarigen hebben wij gesproken over het feit dat er voor gewaakt dient te worden dat schadebedragen niet op een ander dan op een rekening met een BEM- clausule gestort moeten worden; een rekening waarop het schadebedrag geblokkeerd staat tot het achttiende levensjaar van de minderjarige (kind). Dit ter voorkoming van misbruik door derden.
Bekrachtiging vaststellingsovereenkomst door kantonrechter
Alvorens de verzekeraar tot betaling van het schadebedrag overgaat, zal er eerst een periode van onderhandelingen volgen. Komen partijen uiteindelijk tot overeenstemming, dan zullen de gemaakte afspraken worden vastgelegd in een zogeheten vaststellingsovereenkomst. Hierin staan zaken geregeld als het schadebedrag en eventuele uitzonderingen op de gebruikelijk in vaststellingsovereenkomsten op te nemen finale kwijting. Dit laatste houdt in dat geen van beide partijen nog op de inhoud van de vaststellingsovereenkomst kan terugkomen.
Het probleem dat zich voordoet bij minderjarige slachtoffers is dat het kind zelf geen partij is bij de overeenkomst. Het zijn immers de wettelijke vertegenwoordigers, welke zich veelal laten bijstaan door een belangenbehartiger, die de overeenkomst met de verzekeraar aangaan. De minderjarige, zeker tot een bepaalde leeftijd, speelt eigenlijk geen actieve rol in de onderhandelingen en bij het opstellen van de vaststellingsovereenkomst, terwijl het vaak wel om aanzienlijke bedragen en de toekomst van het kind gaat!
BEM- clausule bankrekening
Om minderjarigen te beschermen tegen bedingen in de vaststellingsovereenkomst welke mogelijk hun belangen kunnen aantasten, bepaalt de wet dat partijen niet zonder meer kunnen overgaan tot het aangaan van de vaststellingsovereenkomst. Zij dienen de vaststellingsovereenkomst eerst voor te leggen aan de kantonrechter. Pas als de kantonrechter akkoord is met de inhoud van de vaststellingsovereenkomst, bekrachtigt hij deze. Niet eerder dan na deze bekrachtiging door de kantonrechter kunnen partijen daadwerkelijk de vaststellingsovereenkomst tekenen en kan er tot uitbetaling op de in het vorige bericht genoemde spaarrekening met BEM- clausule over worden gegaan.
Hierboven is kort gesproken over excepties; uitzonderingen op de finale kwijting van de vaststellingsovereenkomst. Met name bij minderjarigen kunnen deze excepties of voorbehouden van groot belang zijn. Bij minderjarigen weten we vaak niet hoe het letsel zich in de toekomst gaat ontwikkelen en welke klachten en beperkingen het jonge slachtoffer nog kan gaan ervaren. Het is goed hiermee rekening te houden in de vaststellingsovereenkomst. Dit doen wij door middel van deze excepties of voorbehouden.
Friso Brugman, advocaat van Brugman Letselschade Advocaten, heeft zich gespecialiseerd in letselschade bij minderjarigen. Neemt u voor vragen geheel vrijblijvend contact met hem op via het algemene telefoonnummer van kantoor of via zijn e-mailadres: f.brugman@advocatenkantoorbrugman.nl