Toename bedrijfsongevallen 2022
Aantal bedrijfsongevallen in 2022 toegenomen
Het aantal bedrijfsongevallen in 2022 is toegenomen ten opzichte van 2021. De Nederlandse Arbeidsinspectie ontving maar liefst 200 meer meldingen van bedrijfsongevallen met blijvend letsel, een ziekenhuisopname of een dodelijk bedrijfsongeval. In welke sectoren gebeurde de meeste bedrijfsongevallen in 2022 en wat zijn als letselschade slachtoffer uw rechten en plichten bij een bedrijfsongeval? U leest het in deze bijdrage.
Bent u zelf gewond geraakt bij een bedrijfsongeval en lijdt u hierdoor letselschade? Onze letselschade advocaten helpen u graag en altijd volledig kosteloos! Bel voor gratis hulp bij letselschade 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in en wij komen direct voor u in actie.
Cijfers over bedrijfsongevallen 2022
Het aantal bedrijfsongevallen in 2022 bedroeg 3700. Hierbij kwamen maar liefst 51 medewerkers op met het leven. Het gaat hier overigens alleen om het aantal daadwerkelijke gemelde bedrijfsongevallen. Een bedrijfsongeval hoeft namelijk alleen gemeld te worden bij de Nederlandse Arbeidsinspectie in de volgende gevallen:
- er is sprake van blijvend letsel
- het slachtoffer is in he ziekenhuis opgenomen
- in het geval van een dodelijk bedrijfsongeval
In de praktijk blijkt dat een bedrijfsongeval in niet altijd gemeld werd, ondanks de verplichting dit te doen. Daarnaast zijn er nog veel bedrijfsongevallen waarvoor geen meldingsplicht bestaat. Het werkelijk aantal bedrijfsongevallen in 2022 ligt dan ook nog veel hoger.
Sectoren met meeste bedrijfsongevallen in 2022
De meeste bedrijfsongevallen werden in 2022 gemeld in de volgende branches:
- De bouw, bij een bouwongeval kwamen ook de meeste mensen op het leven
- Industrie
- Vervoer
- Opslag
Wat is een bedrijfsongeval?
Het aantal bedrijfsongevallen in 2022 is dus met 200 gestegen. Dit betekent dat het aantal bedrijfsongevallen met 5% gestegen is ten opzichte van 2021. Maar wat is een bedrijfsongeval eigenlijk?
Er is geen wettelijke bepaling die aangeeft wat een bedrijfsongeval is. Uit de rechtspraak blijkt echter dat er van een bedrijfsongeval sprake is indien een medewerker, onder werktijd een ongeval is overkomen waaraan deze letsel overgehouden heeft. Daarbij geldt dat niet alleen medewerkers in loondienst, maar ook zelfstandig ondernemers die in opdracht werken van een onderneming, de opdrachtgever als zijnde werkgever aansprakelijk kunnen stellen.
Werkgeversaansprakelijkheid
Bij een bedrijfsongeval is er niet automatisch sprake van werkgeversaansprakelijkheid. Maar er is weinig nodig om succesvol een werkgever aansprakelijk te stellen. Op werkgevers rust namelijk een zware zorgplicht. Deze zorgplicht voor werkgevers houdt in dat deze er alles aan moet doen om een ongeval te voorkomen. Zo staat het ook in de wet. Op grond hiervan is een werkgever verplicht om:
- te zorgen dat bedrijfsmiddelen in orde zijn
- voldoende toezicht op het werk te houden
- veiligheidsinstructies te geven
- beschermende maatregelen te nemen tegen een bedrijfsongeval (kleding, schoenen, enz.)
Schendt de werkgever haar zorgplicht, dan kunt u de werkgever aansprakelijk stellen. Er is dan sprake van werkgeversaansprakelijkheid.
Verkeersongeval onder werktijd
Niet alleen op het werk gebeuren ongevallen. Er kan u ook onderweg een ongeval overkomen. Zo gebeurde veel bedrijfsongevallen in 2022 in het verkeer. Is u een verkeersongeval onder werktijd overkomen? Ook dan geldt de zorgplicht van de werkgever. De Hoge Raad, Nederlands hoogste rechtsorgaan, heeft bepaald dat werkgevers haar werknemers en ingehuurde zzp’ers moeten beschermen tegen letselschade door een verkeersongeval. Er geldt daarom een verzekeringsplicht. Wordt deze door de werkgever geschonden? Dan is de werkgever aansprakelijk voor de door u geleden letselschade.
Bedrijfsongeval door fout collega
Onder de bedrijfsongevallen in 2022 vielen ook bedrijfsongevallen waar de werkgever geen schuld aan had. Soms kan een werkgever geen verwijt gemaakt worden, maar is zij toch aansprakelijk voor de door een medewerker geleden schade. Dit is onder andere het geval als een medewerker letselschade toebrengt aan een andere medewerker.
In artikel 6:170 van het Burgerlijk Wetboek staat dat de werkgever aansprakelijk is voor schade veroorzaakt door een medewerker. Bent u dus bijvoorbeeld slachtoffer van een heftruck ongeval omdat u door een medewerker aangereden bent, dan is de werkgever aansprakelijk. Ook in dit geval is er dan dus sprake van werkgeversaansprakelijkheid.
Gratis juridische hulp van een letselschade advocaat
Is u een bedrijfsongeval overkomen? Onze letselschade advocaten helpen u graag. Ons team van advocaten is werkzaam door heel Nederland en met meer dan 10 bezoeklocaties zijn wij ook altijd in de buurt. Bel voor gratis hulp bij letselschade 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in.