Toename aantal ongevallen met lachgas in het verkeer
Ongeval door lachgas gebruik
Maatregelen tegen het gebruik van lachgas zijn er echter nog niet. Het lastige bij lachgas gebruik is ook dat het gebruik niet eenvoudig is om aan te tonen in vergelijking tot bijvoorbeeld alcohol of drugsgebruik. Lachgas is namelijk niet te vinden in bloed, speeksel of urine. Dit maakt het voor de politie ook enorm lastig om aan te tonen dat de oorzaak van een aanrijding of eenzijdig auto ongeluk debet is aan lachgasgebruik.
Ongevallen met lachgas door onwetendheid
Veel jonge mensen blijken niet goed op de hoogte van de gevaren van lachgas. De roes is ook maar kort, ongeveer 30 seconden tot een aantal minuten. Daarna voelt iemand zich eigenlijk weer “normaal”. In werkelijkheid kan lachgas het reactievermogen en coördinatievermogen veel langer verminderen. Aangereden wordt om na het gebruik van lachgas ten minste een uur geen voertuig te bestuderen.
Het gebruik van lachgas in het verkeer levert door de onwetendheid van mensen veel gevaar op met dus in 2020 960 verkeersongevallen door lachgas tot gevolg. Dit aantal is overigens gemeten door te meten hoe vaak het woord lachgas en aanverwante woorden in de processen- verbaal voorkomen die van aanrijdingen worden opgenomen.
Niet ieder gebruik van lachgas zorgt voor een ongeval in het verkeer. Het aantal mensen dat met lachgas in de auto zit is sinds begin 2021 gemeten op ongeveer 4000. Het is hiermee een serieus probleem in het verkeer aan het worden.
Is gebruik lachgas in de auto verboden?
Lachgas is geen drugs en ook niet verboden om te bezitten. Het mag ook meegenomen worden in de auto. Het gebruik van lachgas is een ander verhaal. Hierbij zijn onder andere artikel 4 en 5 van de Wegenverkeerswet van belang.
- Artikel 4 Wegenverkeerswet luidt: “Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.”
- In artikel 5 Wegenverkeerswet staat dat het een ieder verboden is zich opzettelijk zodanig in het verkeer te gedragen dat de verkeersregels in ernstige mate worden geschonden, indien daarvan levensgevaar of gevaar voor zwaar lichamelijk letsel voor een ander te duchten is.
Het in bezit hebben van lachgas mag dus wel legaal zijn, het gebruik er van brengt gevaarlijk situaties in het verkeer met zich mee en kan tot een ongeval met lachgas leiden. Het is daarom verboden om lachgas in de auto te gebruiken en het is daarmee ook strafbaar. Met name omdat het effect van lachgas snel geweken lijkt, zijn veel mensen zich dit niet bewust.
Is er recht op een letselschadevergoeding bij lachgasgebruik?
Overkomt iemand een verkeersongeval en is er lachgas in het spel, dan heeft dit voor de aangereden persoon geen consequenties. De WAM- verzekeraar zal het letselschade slachtoffer alsnog schadeloos moeten stellen. Dit is ook zo als iemand aangereden wordt door iemand onder invloed van alcohol of drugs.
Voor de persoon die het ongeval met lachgas veroorzaakt zijn de gevolgen groot. Niet alleen zal deze persoon worden vervolgd door het Openbaar Ministerie, de veroorzaakte materiële schade en letselschade zal volledig op hem verhaald worden. De letselschade verzekeraar zal weliswaar het slachtoffer met letsel compenseren, maar de letselschade uitkering verhalen op de persoon die met lachgas achter het stuur zat.
Is er een schade-inzittendenverzekering en lijdt de persoon met lachgas op letselschade, dan zal de svi- verzekeraar een korting op de letselschade vergoeding toepassen of de letselschade claim volledig afwijzen. Dit geldt mogelijk ook voor passagiers als zij ermee bekend zijn dat de bestuurder lachgas gebruikt heeft.