Steeds meer verkeersongelukken door rijden onder invloed
In 2022 meer verkeersongelukken door rijden onder invloed!
Aan het begin van ieder jaar maken wij de balans op. Hoeveel verkeersongelukken waren er het afgelopen jaar te betreuren en wat is de voornaamste oorzaak? Over 2022 nam het aantal verkeersongelukken met letsel for toe, met maar liefst 17% naar bijna 21.500 verkeersslachtoffers.
Deze toename van het aantal verkeersongelukken met letsel heeft een aantal redenen:
- het toegenomen verkeer na coronajaar 2021
- gedrag verkeersdeelnemers
- rijden onder invloed
Het voorgaande blijkt uit een onderzoek van Veilig Verkeer Nederland.
Hoeveel mensen rijden onder invloed?
Het is onmogelijk aan te geven hoeveel mensen er nu rijden onder invloed. Maar we kennen allemaal wel die ene vriend of oom waarvan we tijdens een verjaardagsfeestje denken “ga jij nu nog de weg op?” En ondanks alle campagnes tegen rijden onder invloed stappen veel mensen toch met meer dan 2 glazen alcohol achter het stuur.
Uit een onderzoek van SWOV blijkt dat in 2017 in het weekend ’s nachts nog 1,4% van de bestuurders na het uitgaan reed onder invloed. Dit percentage is enorm gegroeid in 2022 tot maar liefst 2.6%. Dat betekent dat 1 op de 25 mensen zich schuldig maakt aan rijden onder invloed.
De reden dat mensen toch met alcohol gaat rijden is te wijten aan de kleine pakkans die er is. Er wordt nog altijd veel te weinig gecontroleerd door de politie. Het gevolg is dat het aantal verkeersongelukken met letsel schrikbarend is toegenomen het afgelopen jaar.
Letselschade door rijden onder invloed
De gevolgen van rijden onder invloed zijn enorm, terwijl de straffen nog altijd laag zijn. In onze letselschadepraktijk krijgen wij echter te maken met de letselschadeslachtoffers. Het letsel is niet mals, van whiplash symptomen als nekklachten, tot hersenletsel, breuken, dwarslaesies en zelfs dodelijke verkeersongevallen aan toe.
Net als Veilig Verkeer Nederland opteren ook onze letselschade advocaten voor meer campagnes tegen rijden onder invloed, net als het verhogen van het aantal controles en het verhogen van de straffen die er op dit strafbaar feit staan.
Straffen bij rijden onder invloed
Rijden onder invloed is een misdrijf. De straffen voor het rijden onder invloed staan in het Wetboek van Strafrecht en in bijzondere wetsartikelen:
- artikel 176 Wegenverkeerswet: (wvw) ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van maximaal 5 tot 10 jaar (bij recidive)
- artikel 8 wvw: verbond rijden onder invloed
- wetboek van Strafrecht: maximaal gevangenisstraf van 1 jaar of een boete van maximaal € 7.800,00
Wat te doen als verkeersslachtoffer?
Bent u verkeersslachtoffer van rijden onder invloed? Dan kunt u rechtstreeks bij de letselschade verzekering van de bestuurder uw schadeclaim indienen. Daarnaast kunt u zich voegen als benadeelde partij in het strafproces tegen de veroorzaker van het ongeluk. Tijdens de rechtszitting kunt u dan een schadeclaim indienen en/ of gebruik maken van uw spreekrecht. Een letselschade advocaat kan u hierbij bijstaan.
Indien u aangereden door een auto bent, dan kunt u uw letselschade claimen rechtstreeks op de verzekeraar. Alle motorrijtuigen in Nederland zijn namelijk verplicht verzekerd tegen aansprakelijkheid. Mogelijk gaat deze verzekeraar wel regres halen bij haar verzekerde. Als verkeersslachtoffer staat u hier echter helemaal buiten.
Letselschade verhalen van een verkeersongeval
Indien u gewond bent geraakt of klachten aan een aanrijding hebt overgehouden, dan is er recht op schadevergoeding. Deze bestaat uit alle kosten die u maakt, maar ook uit bijvoorbeeld loonschade of inkomensschade als zelfstandig ondernemer. Daarnaast is er recht op een smartengeldvergoeding.
Letselschade berekenen en smartengeld berekenen is niet eenvoudig. Bent u echter aangereden door de schuld van een ander, dan heeft u ook recht op een belangenbehartiger. De letselschade verzekeraar dient de kosten hiervan te vergoeden. U kunt dus bij een verkeersongeluk gratis een letselschade jurist of letselschade advocaat inschakelen
Contact met onze letselschade advocaten
Wilt u gratis hulp van een ervaren en deskundige letselschade advocaat bij u in de buurt? Neem dan contact met ons op. Onze letselschade specialisten helpen u graag en altijd 100% kosteloos!
Ontmoet ons team
Mr. Friso W. Brugman, LSA letselschade advocaat
Toen Friso W. Brugman in 1997 zelf letselschadeslachtoffer werd, kwam hij erachter dat de kwaliteit van belangenbehartigers op het gebied van het verhalen van letselschade slecht was. Daarom startte hij na zijn studie rechten aan de Universiteit van Amsterdam Brugman Letselschade Advocaten Amsterdam. Dit werd 1 van de enige gespecialiseerde advocatenkantoren op het gebied van letselschade.
Inmiddels is Friso Brugman al weer 14 jaar letselschade advocaat in Amsterdam en helpt bij slachtoffers van verkeersongelukken en bedrijfsongevallen. Door zijn ervaring en expertise is hij gespecialiseerd in complexe letselschade zaken.
Mr. Hajar El Haddad, letselschade advocaat
Hajar El Haddad ging na haar rechtenstudie aan de Universiteit als letselschade jurist aan het werk bij een van Nederlands grootst rechtsbijstandsverzekeraars. Hier leerde zij het vak van letselschade jurist tot in de finesse. Omdat het altijd haar grote ambitie was om advocaat te worden, zette zij de stap naar de advocatuur en kwam zij terecht bij Brugman Letselschade Advocaten Amsterdam.
Hajar El Haddad is een gepassioneerd letselschade advocaat die altijd een stap harder zet voor haar cliënten dan andere letselschade advocaten. Met haar kennis en kunde staat zij op ons kantoor letselschadeslachtoffers bij van aanrijdingen, bedrijfsongevallen en hondenbeten
Onze cliënten aan het woord!
Na een ongeluk wilt u uiteraard geholpen worden door de beste letselschade advocaat die er is. Maar wie kan er nu beter vertellen wat ze van onze letselschade advocaten vinden dan onze cliënten? Daarom laten wij hieronder onze cliënten aan het woord.