Schadeformulier invullen als fietser na een aanrijding
Schadeformulier invullen als fietser
Het weer wordt weer beter en dus gaan we weer met de fiets naar buiten, lekker een stuk fietsen of met de fiets naar het werk of school. Maar wat nu als u als fietser aangereden wordt? Is het verstandig een schadeformulier in te vullen als fietser en klopt het dat je als fietser altijd recht op schadevergoeding hebt? U lees het in deze blog van letselschade advocaat mr. Friso W. Brugman.
Als fietser een schadeformulier invullen?
U bent aangereden door een auto, scooter of andere fietser. Moet ik dan als fietser een schadeformulier invullen na een aanrijding? Het is een vraag die wij op ons advocatenkantoor vaak krijgen van een verkeersslachtoffer. Het antwoord op deze vraag is volmondig “ja”.
Als fietser een schadeformulier invullen is ten eerste van belang voor de bewijslast. Want een ingevuld en ondertekend schadeformulier is een dwingend bewijsmiddel. Dit betekent dat de inhoud van het schadeformulier dan tussen partijen vaststaat. Omdat u op het schadeformulier onder andere de toedracht van een aanrijding beschrijft, staat de toedracht tussen partijen vast!
Een schadeformulier invullen als fietser is om nog meer redenen belangrijk. Op een schadeformulier staat namelijk ook:
- De persoonsgegevens van partijen
- Verzekeringsgegevens
- Het letsel dat u tijdens het fietsongeluk hebt opgelopen
- De schade aan uw fiets
Bent u als fietser aangereden door een auto, scooter of een andere fietser? Een schadeformulier invullen als fietser is dus belangrijk voor het verhalen van een schadevergoeding. Want u kunt aan een fietsongeval vervelend en zelfs blijvend letsel overhouden met alle beperkingen en schade van dien. Met een goed ingevuld schadeformulier kan uw letselschade advocaat eenvoudig uw letselschade verhalen op de aansprakelijke persoon of de schadeverzekeraar.
Hoe vul ik een schadeformulier fietser in?
Bij het invullen van een schadeformulier als fietser kunt u gebruik maken van een Europees Schadeformulier. Dit is het aanrijdingsformulier dat ook altijd ingevuld wordt bij een auto ongeluk. Bent u aangereden door een auto, dan zal de bestuurder van de auto het schade-aanrijdingsformulier bij zich hebben.
Samen met de tegenpartij kan het schadeformulier ingevuld worden. Onze letselschade specialisten adviseren altijd om het schadeformulier ter plaatse in te vullen. Het ongeluk tussen een fiets en auto of ander voertuig zit dan nog vers in het geheugen. Daarbij merken wij ook dat het direct invullen discussie over de toedracht van de aanrijding voorkomt. Als een aanrijdingsformulier later ingevuld wordt, wil een tegenpartij nog wel eens aangeven dat er geen sprake is van schuld.
Bij een schadeformulier invullen als fietser kan rechts bovenin ook aangegeven worden of er getuigen van de aanrijding zijn. Hebben mensen het fietsongeluk gezien? Vraag dan altijd om de gegevens van deze personen. Mocht er discussie ontstaan over de toedracht van de aanrijding, dan kan een getuige u helpen bij uw bewijslast.
Een schadeformulier invullen als fietser is dus van groot belang. Weigert de tegenpartij zijn of haar medewerking, bel dan de politie. Zij kunnen helpen bij het invullen, maar stellen ook een proces verbaal van het fietsongeval op. Ook een proces verbaal van de politie is een dwingend bewijsmiddel. Uw letselschade advocaat vraagt voor u dit proces verbaal op.
Wat te doen bij een aanrijding?
Een schadeformulier invullen bij een fietsongeluk is dus van groot belang. Maar er zijn meer zaken die u kunt doen om de kans op het succesvol verhalen van letselschade te vergroten:
- maak foto’s van het ongeluk, zoals van uw fiets, de auto of scooter die u aangereden heeft en van uw letsel
- ga altijd met uw letsel naar een arts. Doe dit temeer bij whiplash klachten of ander niet objectiveerbaar letsel
- wacht niet te lang met het inschakelen van een letselschade advocaat van ons kantoor. Hoe eerder wij ingeschakeld worden, hoe groter de kans op het succesvol claimen van letselschade
Lees hier meer reviews van onze letselschade advocaten!
Als fietser aangereden? Altijd recht op schadevergoeding!
Bent u als fietser aangereden? Fietsers en voetgangers worden voor de wet gezien als kwetsbare verkeersdeelnemers. Logisch, want de kans op ernstig letsel als hersenletsel, breuken en ander letsel is groter dan bij een autobotsing. In een auto zit u immers een stuk veiliger dan op de fiets.
Als kwetsbare verkeersdeelnemer wordt u door de wet beschermd tegen letselschade, dat wil zeggen schade als gevolg van een aanrijding. Deze bescherming is in de wet opgenomen in artikel 185 Wegenverkeerswet.
Op grond van artikel 185 wvw kunt u na een aanrijding als fietser altijd aanspraak op schadevergoeding maken. Er is alleen 1 maar! Want als u zelf een ongeluk als fietser veroorzaakt, dan wordt er wel een korting als eigen schuld aangenomen. Echter, deze korting kan weer opgeheven worden door toepassing van de billijkheidscorrectie. Uw letselschade advocaat van ons advocatenkantoor legt graag uit wat dit in uw situatie betekent.
Kort samengevat ziet de regeling van artikel 185 wvw er als volgt uit:
- uw bent als fietser aangereden door toedoen van een ander: uw volledige schade wordt vergoed, zowel de materiële schade als het smartengeld
- er is sprake van eigen schuld aan de aanrijding omdat u bijvoorbeeld geen voorrang verleende: ten minste 50% van uw letselschade wordt vergoed
- is er een kind tot 14 jaar aangereden op de fiets? Dan is er recht op een volledige letselschadevergoeding
Onze keurmerken
Brugman Letselschade advocaten is aangesloten bij diverse keurmerken. Het bewijs dat u bij ons te maken heeft met een betrouwbare en de deskundige belangenbehartigers!
Gratis juridische hulp van een letselschade advocaat
Bent u als fietser aangereden? Onze letselschade advocaten helpen u graag en altijd 100% kosteloos bij het verhalen van uw letselschade. Bel gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in!
Wist u dat u ons team van letselschade advocaten ook in de avond en in het weekend kunt bereiken? Telefonisch tot 22.00 uur en 24 uur per dag via whatsapp of mail.