Veel voorkomende lichamelijke klachten na een auto ongeluk
Een auto ongeluk kan voor diverse soorten lichamelijke klachten zorgen. Deze lichamelijke klachten na een auto ongeluk zijn onder te verdelen in licht letsel, middelzwaar letsel en zwaar letsel. De volgende lichamelijke klachten komen het vaakst voor na een aanrijding:
Bij iedere vorm van letsel is er een andere behandeling mogelijk. Klikt u op de desbetreffende link, dan vindt u alle informatie over dit letsel. Heeft u vragen of wilt u gratis juridische hulp bij het verhalen van uw letselschade? Ons team van letselschade experts staat graag voor u klaar!
Wat te doen bij lichamelijke klachten na een auto ongeluk?
Heeft u lichamelijke klachten na een auto ongeluk? Indien dit tot beperkingen en schade lijdt, dan kunt u een schadevergoeding eisen. Dit doet u door middel van een aansprakelijkstelling. Hierin staat belangrijke informatie die uw letselschadeclaim onderbouwen. Zorg bijvoorbeeld dat u bij de aansprakelijkheidsbrief een schadeformulier bijvoegt, of als deze er zijn getuigenverklaringen.
Het is belangrijk om altijd na een aanrijding een schadeformulier in te vullen, zeker als u lichamelijke klachten na een ongeluk heeft opgelopen. Op het schade-aanrijdingsformulier kunt u namelijk kwijt welk letsel u aan het verkeersongeval over hebt gehouden. Maar ook andere belangrijke informatie kunt u op het aanrijdingsformulier kwijt, zoals de naam en adresgegevens van de tegenpartij en de naam en het polisnummer van de schadeverzekeraar die u aangereden heeft.
Heeft u een door beide partijen ingevuld en ondertekend schadeformulier? Dan kunt u deze met de aansprakelijkstelling en een eventuele getuigenverklaring rechtstreeks bij de letselschade verzekeraar van de tegenpartij indienen. Alle auto’s, scooters en andere motorvoertuigen zijn namelijk verplicht verzekerd in Nederland. Dit betekent ook dat u de letselschadeclaim rechtstreeks bij de verzekeraar van de tegenpartij indienen kunt.
Lichamelijke klachten na auto ongeluk? Ga altijd langs een arts!
Indien u stelt dat u lichamelijke klachten na een auto ongeluk heeft, dan dient u volgens de wet te bewijzen dat uw klachten en beperkingen (en dus de letselschade) het gevolg zijn van het auto ongeluk. Dit is niet altijd even eenvoudig, zeker niet bij whiplash symptomen. Het nadeel van dit soort klachten is, (net als bij rugklachten en hoofdpijnklachten) dat het niet zichtbaar is op een röntgenfoto.
Om toch te kunnen bewijzen dat uw lichamelijke klachten het gevolg zijn van het auto ongeval, is het belangrijk om direct na een ongeval een arts te bezoeken. Meldt aan deze arts uw letsel en laat de arts dit letsel ook opnemen in uw huisartsenjournaal.
Belang medisch advies bij lichamelijke klachten na een auto ongeluk
Meldt u zich bij ons met lichamelijke klachten na een auto ongeluk, dan schakelen wij altijd een medisch adviseur voor u in. Een medisch adviseur bestudeert uw medisch dossier en brengt op basis hiervan een rapport uit. Hierin staat precies welke lichamelijke klachten na een auto ongeluk u heeft, maar ook de ernst van de klachten, de geschatte duur van de klachten en een antwoord op de vraag of uw letsel ook in de toekomst nog tot beperkingen kunnen lijden. Dit is van groot belang voor het begroten van uw letselschadevergoeding.
Wat valt onder letselschade?
Bij lichamelijk letsel door een auto ongeluk is er recht op een schadevergoeding. Maar wat valt er nu onder letselschade? Letselschade is onder te verdelen in materiële schade en immateriële schade, ook wel smartengeld genoemd. Beide schadeposten vallen onder letselschade.
Materiële schade bestaat uit kosten en schade zoals inkomensschade en een studievertraging. Dit zijn de 10 meest voorkomende letselschadebedragen bij letselschade:
- loonschade door arbeidsongeschiktheid
- schade door een studievertraging
- pensioenschade
- medische kosten zoals het eigen risico of kosten van de fysiotherapeut
- reiskosten
- kosten voor huishoudelijke hulp
- verblijfkosten gemaakt tijdens een ziekenhuisopname
- kosten voor onderhoud aan huis en tuin
- repartiekosten en vervangingskosten
- verpleegkosten en verzorgingskosten
Wat is smartengeld?
Immateriële schade of smartengeld bestaat uit schadeposten die niet op geld waardeerbaar zijn. Onder smartengeld vallen onder andere pijnklachten, angstklachten zoals rijangst en psychische klachten zoals een PTSS.