Onze letselschade advocaten verhalen uw letselschade kosteloos!
Lijdt u letselschade door een fout van een ander?

Letselschade verhalen met het Kelderluik-arrest

 

Het Kelderluik-arrest is een bekend arrest dan al in 1965 door het hoogste rechtsorgaan in Nederland, de Hoge Raad, is gewezen. Het is een belangrijk arrest bij het bepalen of iemand jegens een ander onrechtmatig heeft gehandeld en dus schadeplicht is. In het Kelderluik-arrest geeft de Hoge Raad een aantal uitgangspunten om te bepalen of er sprake is van aansprakelijkheid op grond van een onrechtmatige daad.

Voor het indienen van een letselschade claim is het Kelderluik-arrest van groot belang. Op basis van de in dit arrest genoemde criteria kan namelijk beoordeeld worden of er aansprakelijkheid is en dus recht op een letselschade vergoeding.

Wilt u weten of u recht heeft op een letselschade vergoeding? Onze letselschade advocaten bieden u graag een letselschade advies en dienen kosteloos een letselschade claim voor u in bij de aansprakelijke partij. Bel 0800 278 46 26 (gratis) of vul hier uw gegevens in. Wij nemen dan nog dezelfde dag contact met u op.

Het Kelderluik-arrest

Bij het Kelderluik-arrest draaide het om een medewerker van de Coca-Cola Corporation, de heer Sjouwerman. In 1961 had hij tot taak om frisdrank af te leveren bij een Café in Amsterdam, café de Munt aan de Singel 522. Hiervoor diende hij een kelderluik te openen om daarin de flesjes Coca-Cola in op te slaan. Hij kon de voorraad flesjes niet in 1 keer brengen en vond het blijkbaar onhandig om steeds het luik weer open en dicht te doen. Daarom liet hij het openstaan terwijl hij een nieuwe lading flesjes ging halen.

De heer Mathieu Duchateau uit Maastricht, die daar samen met zijn vrouw en een vriend het café bezocht, viel op de weg naar het toilet in het openstaande kelderluik en liep hierbij ernstig letsel op. Als gevolg hiervan ontstond er letselschade.

Wat volgde was een aansprakelijkstelling die uitliep op een gerechtelijke procedure. De rechtbank wees de aansprakelijkheid af en kende het letselschadeslachtoffer geen schadevergoeding toe. De heer Duchateau ging in hoger beroep en het Gerechtshof stelde hem in het gelijk, er was sprake van aansprakelijkheid en de letselschade diende vergoed te worden. Coca-Cola als werkgever ging naar de Hoge Raad, maar deze liet de gerechtelijke uitspraak van het Gerechtshof in stand. Er was, aldus de Hoge Raad, door Sjouwerman onzorgvuldig gehandeld door het Kelderluik (onbeheerd) open te laten staan en diende er daarnaast rekening mee te houden dat niet alle bezoekers van het café voldoende oplettend zouden zijn.

Icon

Wat zijn de criteria van het Kelderluik-arrest?

De Hoge Raad kwam in het Kelderluik-arrest tot haar beslissing op grond van een viertal door haarzelf omschreven voorwaarden:

  • De waarschijnlijkheid dat iemand niet de vereiste oplettendheid en voorzichtigheid in acht neemt.
  • De kans dat uit de onoplettendheid en voorzichtigheid een ongeval ontstaat.
  • Hoe ernstig kunnen de gevolgen van het ongeval zijn?
  • Is het bezwaarlijk om veiligheidsmaatregelen te nemen?

Is het dus waarschijnlijk dat iemand door gevaarzettend gedrag of nalaten een ongeval overkomt en kan hieruit letsel ontstaan terwijl dit letsel eenvoudig voorkomen had kunnen worden, dan is er sprake van onrechtmatig handelen en is er voor het letselschade slachtoffer recht op een letselschade vergoeding.

Letselschade verhalen op grond van het Kelderluik-Arrest

De criteria uit het Kelderluik-arrest zijn de belangrijkste criteria om te beoordelen of iemand onrechtmatig heeft gehandeld en dus aansprakelijk is. Bijvoorbeeld bij een aanrijding omdat iemand onvoldoende afstand houdt. Je weet dat onvoldoende afstand houden tot een auto botsing met ernstig letsel kan leiden en dus is er aansprakelijkheid. Dit geldt ook als iemand als fietser aangereden wordt omdat er geen voorrang verleend wordt. Maar ook bij een bedrijfsongeval, hondenbeet of ongeval door gebrekkige weg kan de aansprakelijkheid getoetst worden aan de criteria van het Kelderluik-arrest.

Welke schadeposten komen voor vergoeding in aanmerking?

Staat de aansprakelijkheid vast, zoals bij een kop staart botsing, dan kunt u een letselschadevergoeding claimen. Onder een schadevergoeding valt de materiële schade en het smartengeld. Materiële schadeposten die geclaimd kunnen worden zijn:

  1. Schade in uw inkomen
  2. Pensioenschade
  3. Medische kosten
  4. Reiskosten
  5. Studievertraging
  6. Kosten verzorging en verpleging
  7. Kosten die u in het ziekenhuis maakt
  8. (extra) kinderopvang
  9. Reparatiekosten
  10. Onderhoudskosten huis en tuin

Smartengeldvergoeding

Behalve materiële schadeposten is er recht op smartengeld. Bij een verkeersongeval, hondenbeet of ongeval op het werk kunnen namelijk ook pijnklachten en angstklachten ontstaan. Smartengeld is hier een vergoeding voor. Het is een vergoeding voor het leed dat ontstaat door een ongeluk. Smartengeld na een ongeval wordt berekend met de Smartengeldgids, een verzameling gerechtelijke uitspraken.

Meer over smartengeld leest u hier.

Kosteloos letselschade claimen na een ongeluk

Brugman Letselschade Advocaten is specialist in het verhalen van letselschade. Is het ongeval door toedoen van een ander ontstaan, bijvoorbeeld omdat u bent aangereden, dan dient de aansprakelijk gestelde persoon ook uw advocaatkosten te betalen. Dit staat in de wet. Onze letselschade advocaten werken daarom altijd 100% kosteloos voor uw!

Wilt u kosteloos letselschade claimen op de aansprakelijke partij? Neem dan contact met ons op. Bel 0800 278 4626 (gratis) of geef hier uw gegevens op. Een letselschade advocaat van ons kantoor neemt dan nog dezelfde dag contact met u op.

mr. Friso W. Brugman, letselschade advocaat

Friso Brugman is letselschade advocaat en gespecialiseerd in het verhalen van letselschade na een verkeersongeval of bedrijfsongeval.

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

    Neem vrijblijvend contact met ons op.
    Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

    Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

      Logo-Brugman-Wit

      Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

      Adres

      Brugman Letselschade advocaten
      Dick Ketlaan 2
      1687 CD Wognum

      Telefoonnummer

      0800 27 84 626

      E-mailadres

      contact@advocatenkantoorbrugman.nl

      Taalwisselaar