Op hoogte werken, wat zijn de regels bij werken op een ladder?
Als u voor uw werk een ladder moet gebruiken, dan is dat niet zonder risico’s. Daarom staan in de Arbo wetgeving regels over het gebruik van een ladder, waaronder over de toegestane hoogte voor werken op een ladder. Gaat het toch mis en loopt u letsel op tijdens het werken met een ladder, dan is de werkgever hiervoor aansprakelijk. U heeft dan recht op een schadevergoeding.
Op deze pagina leest u informatie voor werken op een ladder volgens de wettelijke regels. De volgende vragen worden hieronder door onze letselschade advocaten beantwoord:
- Wanneer is de werkgever aansprakelijk?
- Hoe hoog mag je op een ladder werken?
- Hoe lang mag je op een ladder werken?
- Wat zijn de overige regels bij werken op een ladder?
- Welke voorzorgsmaatregelen moeten genomen worden?
- Welke letselschade bedragen worden betaald?
Wanneer is de werkgever aansprakelijk bij werken op een ladder?
Hieronder treft u een aantal regels een voorzorgsmaatregelen aan. Wordt hier niet aan voldaan, dan is zijn zorgplicht door de werkgever geschonden. De werkgever is dan aansprakelijk voor uw letselschade. Zelfs als u zelf te hoog of te lang op een ladder staat, is er sprake van werkgeversaansprakelijkheid. Werkgevers moeten namelijk toezicht houden op het werk en instructies geven. Zelfs als u zelf onvoorzichtig aan het werk bent met een ladder is de werkgever aansprakelijk.
Alleen bij “aan opzet grenzende roekeloosheid” is er geen sprake van werkgeversaansprakelijkheid. Uit de rechtsspraak blijkt dat hiervan zelden sprake is. Is u dus een ongeval met een ladder overkomen, dan is er zo goed als altijd recht op een schadevergoeding.
Hoe hoog mag je op een ladder werken?
Het antwoord op de vraag hoe hoog je op een ladder werken mag vinden wij in het Arbobesluit en wel in artikel 7.23a. Hierin staat dat de stahoogte op een ladder niet hoger dan 7,5 meter mag zijn en het liefst ten hoogste 5 meter. Als maatstaf voor de stahoogte wordt de hoogte van de voeten genomen. Daarnaast is van belang dat, ondanks de hoogte, ladders en trappen worden zodanig geplaatst moeten worden dat de stabiliteit wordt gewaarborgd.
Hoe lang mag je op een ladder werken?
Werken op een ladder is per definitie gevaarlijk. De Arbowet geeft ook aan dat een ladder geen werkplek is. Ook is werken op een ladder niet toegestaan wanneer er een andere, veiligere manier is om op hoogte te werken, zoals bij een steiger.
Dient er toch op een ladder gewerkt te worden? Dan mag u hier niet langer dan 4 uur op werken. De Arbowet heet het hierbij over een maximale sta tijd van 4 uur.
Werkt u op hoger dan 7,5 meter of langer dan 4 uur? Dan is dit in strijd met de Arbowet en is er sprake van werkgeversaansprakelijkheid bij letsel.
Wat zijn de overige regels voor werken op een ladder?
- U mag alleen werken met een goedgekeurde ladder voorzien van een keursticker.
- Boven windkracht 6 mag er niet op een ladder gewerkt worden.
- Er mag niet meer dan 10 kg worden uitgeoefend.
- De maximale windkracht voor werken op een ladder is windkracht 6
- De maximale reikwijdte is een armlengte
Zijn de regels voor het werken met een ladder niet nagekomen? Dan is de werkgever aansprakelijk. Wij helpen u graag als u gewond bent geraakt en hierdoor schade lijdt. Klik op onderstaande button voor een gratis letselschade advies of het verhalen van uw letselschade.