Pre existente klachten, wat is het en hoe ga je hier mee om bij letselschade?
Verzekeraars stellen bij een letselschade claim nogal eens dat er sprake is van pre existente klachten. U krijgt dan niet alle letselschade vergoed. Pre- existente klachten wordt met name tegengeworpen bij whiplash omdat iedereen wel eens nekklachten heeft gehad in een (ver) verleden. Maar ook bij ander letsel wordt vaak door de verzekeraar gewezen op vermeende pre-existente klachten. Maar wat zijn pre-existente klachten nu precies en belangrijker nog, hoe hier mee om te gaan als de verzekeraar er een beroep op doet? U leest er in deze bijdrage alles over.
Worden u pre-existente klachten tegengeworpen? Neem dan contact op met het team van onze letselschade advocaten. Wij helpen u graag bij het verhalen van uw letselschade en voeren verweer tegen een beroep op pre-existente klachten. Bel voor een letselschade advies, een second opinion of kosteloze rechtsbijstand bij letselschade 0800 278 4626 (gratis) of vul hier uw contactgegevens in. Wij nemen dan spoedig contact met u op!
Wat is pre-existentie?
Van een pre-existentie of pre-existente klachten wordt gesproken in het geval u vóór het u overkomen ongeval als dezelfde klachten had als u na het ongeval ervaart. Bijvoorbeeld als u voor het ongeval al nekklachten had en er na het ongeval een whiplash wordt gediagnosticeerd.
Bij pre-existentie stelt een verzekeraar dus dat u al klachten had en deze niet van het ongeval komen dan wel dat er slechts sprake is van een tijdelijke verergering van de bestaande klachten. De letselschade claim wordt dan afgewezen. Aansprakelijkheid wordt weliswaar erkend, maar u ontvangt geen of een lagere letselschade vergoeding omdat uw klachten niet het gevolg zijn van het ongeval.
Verzekeraars doen vaak een beroep op pre-existente klachten. Zij hoeven dan immers minder letselschade te vergoeden. Zeker bij whiplashklachten zoeken verzekeraars in de medische geschiedenis van een letselschade slachtoffer naar pre-existente klachten. Hier is een taak voor uw letselschade advocaat of letselschade jurist weggelegd. Deze dient zich te verweren tegen de stelling omtrent de pre existentie. Helaas gebeurt dit in de praktijk te weinig, zeker bij letselschade bureaus en letselschade juristen.
Verschil pre existentie en predispositie
Naast pre existentie bestaat er ook een predispositie. Maar wat is nu het verschil tussen een pre existentie en predispositie? Bij pre existente klachten is er sprake van al voor het ongeval bestaande klachten. Er waren al rugklachten en deze zijn na het ongeval veroorzaakt. Bij een predispositie waren er vóór het ongeval nog geen klachten, maar het letselschade slachtoffer was wel extra kwetsbaar waardoor hij of zij eerder dan gemiddeld klachten zou krijgen. Iemand is geboren met een een afwijking aan zijn nek waaraan hij voor het ongeval geen klachten heeft. Door een achterop aanrijding ontstaan er nekklachten die er zonder de al bestaande afwijking mogelijk niet zouden zijn geweest.
Wat te doen na een beroep op een pre-existentie
Letselschade juristen, belangenbehartigers en zelfs letselschade advocaten gaan veel te vaak mee in een beroep op pre-existentie. Ten onrechte! Gevolg is dat de persoon die slachtoffer is van letsel door een aanrijding of bedrijfsongeval maar een deel van zijn letselschade vergoed krijgt.
Bij een pre existentie is het van belang om te abstraheren van de reeds bestaande klachten. Waar het om gaat is de gevolgen van het ongeval! Kon iemand vóór het ongeval prima functioneren met zijn bestaande (milde) nekklachten, maar raakt hij of zij na het ongeval arbeidsongeschikt, dan is deze arbeidsongeschiktheid het gevolg van het ongeval! Voor het ongeluk kom het letselschade slachtoffer immers werken en na het ongeval niet meer! Er is dan dus een causaal verband tussen het het letselschade slachtoffer overkomen ongeval en de schade die geleden wordt.
Verzekeraars zoeken graag naar pre-existente klachten. Logisch, zij willen minder schadevergoeding betalen. conform de “medische paragraaf” van de “Gedragscode Letselschade” mag er echter niet onbeperkt medische informatie worden opgevraagd. Veel letselschade specialisten weten dit niet en vragen ten onrecht informatie uit de medische voorgeschiedenis op. Ga hier niet mee akkoord maar wijs altijd op de medische paragraaf. Op basis hiervan mogen alleen vragen gesteld worden over de medische gesteldheid als dit niet in strijd is met het proportionaliteitsbeginsel. Concreet betekent dit dat slechts informatie opgevraagd mag worden door middel van het stellen van vragen. Er mogen geen vragen gesteld worden over de medische voorgeschiedenis langer dan 2 jaar terug!
Laat u bij een pre-existentie bijstaand door een letselschade advocaat
Wilt u zeker weten dat uw letselschadedossier conform de geldende regelgeving behandeld wordt en geen schadevergoeding mislopen? Laat u dan bij letselschade na een aanrijding of arbeidsongeval adviseren door een letselschade advocaat. Deze vindt u door heel Nederland bij Brugman Letselschade Advocaten. Met meer dan 10 afspraaklocaties zijn wij altijd bij u in de buurt.
Neem ook contact met ons op bij een beroep op pre-existente klachten. Onze letselschade advocaten gaan hiertegen in verweer er doen er alles aan om een maximale letselschade vergoeding te claimen. Bel 0800 278 4626 (gratis) of stuur ons een bericht. Wij helpen u graag!