Opvoeren e-bike (nog) toegestaan
Letsel door opgevoerde e-bike
Bijna iedere nieuw verkochte fiets is tegenwoordig een e-bike. Naast de voordelen die hier aan zitten is er ook een gevaar, e-bikes gaan erg hard. Met een speciaal kastje kun je ook nog eens een e-bike opvoeren. Er worden dan snelheden bereikt van een scooter.
Een fietsongeluk kan tot ernstig letsel leiden. Een fietser is immers onbeschermd en als je als fietser aangereden wordt, dan is er vaak sprake van zwaar lichamelijk letsel. Zeker omdat er geen helmplicht geldt in Nederland. Is er sprake van het opvoeren van een e-bike, dan kunnen de gevolgen nog veel groter zijn. Dit geldt ook als een opgevoerde e-bike. Daarom stelde de tweede kamer vragen over het opvoeren van een e-bike aan de minster van verkeer Cora van Nieuwenhuizen.
De minister noemt het opvoeren van elektrische fietsen “onverstandig en gevaarlijk”, maar een verbod komt er voorlopig niet. Dit komt de verkeersveiligheid niet ten goede en zal ongetwijfeld leiden tot een toename van aanrijdingen.
Opvoeren e-bike
Het aantal opgevoerde elektrische fietsen neemt hard toe. Het is ook eenvoudig om een e-bike op te voeren. Zolang het niet verboden is, zal het aantal ook al alleen maar toenemen. Zo is in Duitsland ruim 30% van de elektrische fietsen opgevoerd en ook in België is er een groei te zien. Het wordt er in het verkeer niet veiliger op en met name niet op de fietspaden. Het aantal fietsongevallen zal toenemen en ook het aantal voetgangers dan aangereden wordt zal groeien. Het is immers steeds lastiger in te schatten hoe hard iemand met zijn e-bike rijdt.
Letselschade door opvoeren e-bike
Naast gevaar voor andere verkeersdeelnemers is het opvoeren van een e-bike ook voor de bestuurder zelf niet veilig. De fietsen zijn namelijk niet gebouwd op de snelheden. Het frame is veelal niet sterk genoeg en ook de remmen hebben niet genoeg remvermogen. Zeker omdat er geen aansprakelijke partij is zal de bestuurder bij een fietsongeluk zelf zijn schade moeten dragen. Is er sprake van letsel, dan kan het dus betekenen dat de letselschade niet voor vergoeding in aanmerking komt. Dit kan zeer grote gevolgen hebben, zeker bij arbeidsongeschiktheid en hoge medische kosten.
Dekt een verzekering letselschade bij opvoeren e-bike
Letselschade veroorzaakt bij ongeval tussen fietsers valt onder de WA- verzekering. Bijna iedereen in Nederland heeft een dergelijke aansprakelijkheidsverzekering. Maar bij iedere WA- verzekering horen ook algemene voorwaarden. Hierin staat ook wanneer dekking is uitgesloten. De vraag is nu of letselschade veroorzaakt door een opgevoerde e-bike wel onder de dekking van een WA-verzekering valt.
Is een persoon als voetganger aan gereden of als fietser aangereden en is dit te wijten aan het opvoeren van de e-bike, dan zou een verzekeraar zich er op kunnen beroepen dat de fiets niet voldoet aan de voorwaarden. De fiets is immers verzekerd als elektrische fiets tot een maximum snelheid. Aan de andere kant is opvoeren van e-bikes in Nederland niet verboden. Een verzekeraar zal dekking dan waarschijnlijk moeten uitsluiten. Het laatste woord is hierover nog niet gesproken en wellicht dat hier nog wel over geprocedeerd zal worden.
Wordt het opvoeren van een e-bike verboden, dan zal dit zeker leiden tot een uitsluitingsgrond op de WA- verzekering.
Letselschade verhalen na aanrijding
Bent u als fietser aangereden of als voetganger aangereden door een fiets en bent u hierbij gewond geraakt? Er is dan sprake van letselschade en er is dan recht op een letselschade vergoeding. Deze wordt betaalt door de WA- verzekering van de fietser of de WAM- verzekeraar van het motorvoertuig.
Bij Brugman Letselschade Advocaten claimen wij uw letselschade volledig kosteloos voor u. De rechtsbijstandskosten verhalen wij op de letselschade verzekering. U maakt dus nooit kosten voor de hulp van onze letselschade advocaten.
Letselschade bestaat uit veel letselschadeposten. Deze schadeposten zijn onder te verdelen in materiële schadeposten en immateriële schadeposten. Bij materiële letselschade gaat het om inkomensschade door arbeidsongeschiktheid, medische kosten en kosten voor hulp in het huishouden en verzorging. Materiële letselschade is een vergoeding voor pijnklachten, angstklachten en psychische klachten.
Laat uw letselschade berekenen door onze ervaren en deskundige advocaten. Wij regelen alles voor, van de aansprakelijkstelling tot het verhalen van uw letselschade op de aansprakelijke partij.
Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Vul dan hier uw gegevens in of bel: 0800 278 4626 (gratis). Wij werken door heel Nederland en met 8 bezoeklocaties zijn wij altijd bij u in de buurt. Een afspraak thuis is ook mogelijk!
Mensen lezen ook: