Ongeval op weg naar werk met fiets, wie is aansprakelijk?
U bent op weg naar uw werk als u aangereden door een scooter of auto wordt. Bijvoorbeeld op een rotonde of omdat u ten onrechte geen voorrang krijgt. Het gevolg is dat u gewond bent geraakt en/ of klachten heeft opgelopen. De vraag bij een ongeval op weg naar uw werk op de fiets is dan, wie is er nu aansprakelijk?
In de jurisprudentie of rechtspraak is bepaald dat een werkgever aansprakelijk is voor een verkeersongeval onder werktijd. Bij een ongeval op weg naar werk met de fiets heeft u dus niks aan deze regeling. Maar dat hoeft ook niet! Er is namelijk een andere regeling waar u aanspraak op kunt maken. Deze regeling is te vinden in artikel 185 wvw.
Ongeval op weg naar werk met fiets en artikel 185 wvw, hoe zit dat?
In een auto zit u hoog en droog. Op de fiets is dit anders en bent u in het verkeer een stuk kwetsbaarder. Overkomt u derhalve een ongeval op weg naar werk met de fiets, dan is de kans op letsel groot. Met name een beenbreuk, enkelletsel, maar ook hersenletsel en whiplash klachten komen veelvuldig voor.
Omdat u bij een fietsongeval een grote kans op ernstig letsel en zelfs blijvend letsel heeft, wordt u als fietser extra goed beschermd bij een aanrijding. Deze bijzondere bescherming houdt in dat u als u als fietser aangereden wordt, u altijd recht op een vergoeding van letselschade heeft. Zelfs als u zelf een verkeersfout maakt!
Artikel 185 wvw luidt als volgt:
“Indien een motorrijtuig waarmee op de weg wordt gereden, betrokken is bij een verkeersongeval waardoor schade wordt toegebracht aan, niet door dat motorrijtuig vervoerde, personen of zaken, is de eigenaar van het motorrijtuig of – indien er een houder van het motorrijtuig is – de houder verplicht om die schade te vergoeden, tenzij aannemelijk is dat het ongeval is te wijten aan overmacht, daaronder begrepen het geval dat het is veroorzaakt door iemand, voor wie onderscheidenlijk de eigenaar of de houder niet aansprakelijk is.”
Met andere woorden, als u op de fiets aangereden bent, dan dient de eigenaar van het motorvoertuig uw letselschade te vergoeden. Omdat er in Nederland voor motorvoertuigen een verplichte verzekering geldt, kunt u direct de WAM- verzekeraar van het voertuig aansprakelijk stellen.
De regeling van artikel 185 wvw
Het is niet zo dat als u zelf een verkeersongeval veroorzaakt en hierbij letsel oploopt, dat u automatisch alle letselschade vergoeding krijgt. Dit is alleen het geval indien u de tegenpartij aansprakelijk stellen kunt. Rijdt u op de fiets door rood of geeft u ten onrechte geen voorrang? Dan wordt in beginsel in ieder geval 50% van de opgelopen schade vergoed.
Uitzondering genieten kinderen tot 14 jaar. Deze groep kinderen ontvangt altijd een volledige schadevergoeding bij een fiets ongeluk. Dit betreft zowel de materiële als de immateriële schade.
Wilt u weten of u recht op een schadevergoeding heeft? Onze letselschade advocaten adviseren u graag en altijd 100% kosteloos bij letselschade.
De billijkheidscorrectie
Heeft u een ongeval op weg naar werk met de fiets meegemaakt en is de andere partij schuldig bij een aanrijding? Dan ontvangt u uiteraard uw volledige letselschade vergoed. Waaruit een letselschadevergoeding bestaat leest u verderop deze pagina.
Is er sprake van een fietsongeluk waarbij u ook (een deel) schuld heeft, dan krijgt u dus in beginsel niet alle geleden schade vergoed. Een deel van de geleden schade blijft voor uw eigen rekening. Dit kan soms heel oneerlijk zijn. Bijvoorbeeld bij ernstig letsel met grote gevolgen zoals arbeidsongeschiktheid met loonschade. Of omdat uw fout eigenlijk maar heel klein was.
Indien het onredelijk is dat een deel van de geleden letselschade voor uw eigen rekening komt, is er de billijkheidscorrectie. Hiermee kunt u het percentage schade dat vergoed wordt verhogen. Of u voor toepassing van de billijkheidscorrectie in aanmerking komt hangt af van een aantal factoren:
- de uiteenlopende ernst van de gemaakte fouten
- is er wel of niet een verzekering waar aanspraak op gemaakt kan worden
- het betriebsgefahr (het feit dat een auto zwaarder is en gevaar veroorzaakt)
- de aard en ernst van het letsel
Wilt u weten of u met succes een beroep op de billijkheidscorrectie kunt doen? Onze letselschade advocaten helpen u graag en altijd 100% kosteloos bij letselschade na een fietsongeluk.