Ongeval door gladheid
Het is weer winter en de wegen worden glad. De kans op een ongeval door gladheid neemt hiermee toe. Maar wat als u een ongeval door gladheid overkomt, kunt u hier iemand voor aansprakelijk stellen of moet u zelf uw schade dragen? Onze letselschade advocaten leggen het uit!
Ongeval door gladheid veroorzaakt door derde
Een ongeval door gladheid kan het gevolg zijn van een aanrijding, bijvoorbeeld een achterop aanrijding omdat iemand niet tijdig kan remmen. Door deze kop- staart botsing of botsing van de zijkant lijdt u schade. Kan de persoon die achterop rijdt nu aansprakelijk gesteld worden?
In artikel 5 van de Wegenverkeerswet staat dat weggebruikers zich niet dusdanig mogen gedragen in het verkeer dat er ongevallen ontstaan of kunnen ontstaan. Als iemand dus de macht over het stuur verliest door gladheid met een auto botsing tot gevolg, dan is de bestuurder van dit voertuig gewoon aansprakelijk voor uw letselschade. Gladheid is geen uitsluitingsgrond voor aansprakelijkheid. Bent u dus betrokken bij een kop-staart botsing, kettingbotsing of frontale aanrijding veroorzaak door een ander, dan kan deze persoon aangesproken worden.
Alle motorvoertuigen in Nederland zijn verzekerd tegen aansprakelijkheid. De aansprakelijkstelling kan daarom rechtstreeks naar deze WAM- verzekeraar verzonden worden. Wel dient u te bewijzen dat de ander het ongeval door gladheid veroorzaakt heeft. Daarom is het goed om bewijsmiddelen te verzamelen. Hierbij kunt u denken aan:
- Een ingevuld en ondertekend schade aanrijdingsformulier
- Getuigenverklaringen van omstanders of inzittenden
- Het proces-verbaal van de politie
Wij adviseren u om in ieder geval van getuigen de contactgegevens te noteren. Vergeet daarnaast in het schade-aanrijdingsformulier uw letsel niet te noteren! Dit voorkomt discussie met de letselschade verzekeraar.
Ongeval door gladheid, rechten bestuurder en passagiers
Wordt u van achteren aangereden door gladheid, dan is de tegenpartij aansprakelijk. Soms is er echter discussie over wie er nu aansprakelijk is voor het ongeval. Als bestuurder van een voertuig is het daarom belangrijk om bewijs te vergaren zoals hiervoor aangegeven. Daarnaast kunt u als bestuurder gebruik maken van een afgesloten schade-inzittendenverzekering. Deze dekt letselschade ongeacht de toedracht van het ongeval. Dat het om een ongeval door gladheid gaat doet dus niet ter zake.
Zat u als passagier in een van de voertuigen die bij de auto botsing betrokken was? Dan kunt u altijd aanspraak maken op een letselschade vergoeding. In uw geval wordt u beschouwd als “schuldloze derde” op grond van de Bedrijfsregeling Schuldloze Derden van het Verbond van Verzekeraard. Uw letselschade claim kunt u dan indienen bij het voertuig waar in u als passagier meereed.
Een eenzijdig verkeersongeval door gladheid
Bij een eenzijdig auto ongeluk is er niemand om aansprakelijk te stellen. Bij een eenzijdig verkeersongeval kan gladheid een rol spelen, bijvoorbeeld omdat u door de gladde weg tegen de railing of een boom rijdt. In beginsel draagt u dan uw eigen schade. Dit is anders als er een schade-inzittendenverzekering is afgesloten. Tegenwoordig sluiten veel mensen een dergelijke svi- verzekering af. Deze verzekering keert een letselschadevergoeding uit ongeacht de toedracht van het ongeval. Dus ook bij een ongeval door gladheid vergoed deze verzekering de letselschade van zowel de bestuurder als alle passagiers.
Wegbeheerder aansprakelijk stellen voor ongeval door gladheid
De wegbeheerder is aansprakelijk voor schade veroorzaakt door een gebrekkig wegdek. Een bekend voorbeeld van een gebrekkig wegdek is bijvoorbeeld een omhoog staande stoeptegel of een groot gat in de weg. Maar kan de wegbeheerder nu ook aansprakelijk gesteld worden voor een ongeval door gladheid?
Uit de rechtspraak blijkt dat het ontzettend lastig is om te bewijzen dat er bij gladheid sprake is van een gebrekkig wegdek. De wegbeheerder kan er immers niks doen dat de weg glad wordt door het winterweer. Dit is pas dan anders als de wegbeheerder de gladheid (te) lang in stand houdt en dus bijvoorbeeld niet strooit. Het is echter aan het letselschade slachtoffer om te bewijzen dat de wegbeheerder in gebreke is gebleven om de gladheid tijdig op te heffen. Dit is in de praktijk bijna onmogelijk.
Welke schade wordt vergoed bij letselschade?
Is de aansprakelijkheid eenmaal een gegeven, dan is er recht op een letselschade vergoeding. Deze bestaat uit alle materiële schade en immateriële schade. Het gaat dan onder andere om de volgende schadeposten:
- inkomensschade door arbeidsongeschiktheid
- het verplicht eigen risico
- eigen bijdragen voor medicatie en hulpmiddelen
- kosten van de fysiotherapie
- reiskosten
- kosten voor hulp in het huishouden
- een ziekenhuisdaggeldvergoeding
- onderhoudskosten huis en tuin
- reparatiekosten
- studievertraging
- (extra) kinderopvang
- smartengeld
Kosteloos letselschade berekenen
Lijdt u schade als gevolg van een ongeval door gladheid? Onze letselschade advocaten geven u graag een letselschade advies. Is een derde aansprakelijk of kunt u een beroep doen op de svi-verzekering? Dan gaan wij uw letselschade berekenen en dienen wij een letselschade claim in bij de tegenpartij. Dit alles doen wij volledig kosteloos voor u. Onze kosten claimen wij bij de aansprakelijke partij of de schade inzittendenverzekering. Bij Brugman Letselschade Advocaten ontvangt u dus gratis rechtsbijstand bij letselschade.
Bel voor vragen en hulp bij uw letselschadeclaim 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in. Wij helpen u graag!