Ongeluk door herfstweer, wie betaalt de letselschade?
Het is oktober en de herfst is in volle gang. Hoewel het herfstweer mooi kan zijn, ontstaan er met name in het verkeer ook gevaarlijke situaties zoals een aanrijding. Bijvoorbeeld door dichte mist op de weg of regen. Maar ook gladheid door vallende bladeren kan voor een ongeluk met letsel tot gevolg zorgen. En het is in de ochtend en de avond weer vroeg donker.
Overkomt iemand door het herfstweer letsel, dan is de vraag of iemand hiervoor verantwoordelijk gesteld kan worden. En als dit niet zo is, of er op een andere manier een schadevergoeding geëist kan worden. Dit is het onderwerp van dit artikel.
Letselschade door herfstweer
Letselschade door herfstweer komt veel voor. Zeker nu de klok weer een uur achteruit gaat het eerder donker is. We moeten dan weer wennen aan het feit dat we in het donker rijden. Daar komt nog eens bij dat het in de ochtend goed mistig kan zijn en zelfs glad door bladeren die op de weg liggen. Zowel in de auto, op de fiets of als voetganger kan dit gevaren opleveren. Het gevolg is een fietsongeluk of aanrijding.
Je kunt nog zo voorzichtig doen, de kans op een ongeluk door herfstweer is groter dan tijdens ander weer. En als er dan een ongeluk gebeurt, is de kans op letsel aanwezig met als gevolg letselschade. De vraag is dan, kunt je deze letselschade ergens verhalen? Onze letselschade advocaten leggen het u hieronder uit.
Een aanrijding door herfstweer
Bent u aangereden door herfstweer? Dan is de persoon die u aanrijdt gewoon aansprakelijk. De bestuurder van een auto, scooter of fiets kan zich niet verschuilen achter het herfstweer. Dus ook al glijdt iemand uit waardoor hij u aanrijdt of had deze persoon slecht zicht door mist of neerslag, deze persoon is schuldig aan de aanrijding en dient uw letselschade te vergoeden. Herfstweer brengt dus geen overmacht met zich mee!
Maar wat nu als u zelf een ongeluk veroorzaakt omdat u slecht zicht had en een kop-staart botsing veroorzaakt? Of wat als u een eenzijdig auto ongeluk overkomt omdat u met de auto tegen de vangrail of een boom rijdt. Kunt u dan ergens een schadeclaim neerleggen? In principe kan dit niet. Weliswaar geldt er in Nederland voor alle motorvoertuigen een verplichte auto- verzekering, deze ziet alleen op aan een ander toegebrachte schade. Maar toch is het wel mogelijk uw letselschade vergoed te krijgen, namelijk op de svi- verzekering.
svi- verzekering
De schade inzittenden verzekering, afgekort svi- verzekering, is een vrijwillige verzekering. Veel mensen sluiten deze naast een verplichte WAM- verzekering af. Op grond van deze svi- verzekering is er altijd recht op een letselschadevergoeding. De toedracht maakt hierbij niet uit. Dus ook als u zelf een ongeluk veroorzaakt door herfstweer of slachtoffer bent van een eenzijdig ongeluk, u kunt met een svi- verzekering aanspraak maken op een vergoeding van letselschade.
Iedere inzittende in een auto kan aanspraak maken op een letselschade uitkering vanuit de schade inzittendenverzekering. Dus niet alleen de verzekeringsnemer of bestuurder, maar alle inzittenden kunnen schadevergoeding claimen!
Naast een schade inzittendenverzekering bestaat er ook een schade opzittendenverzekering. Dit is een zelfde soort verzekering, alleen dan voor motoren en scooters. Overkomt u dus een scooter ongeluk of motor ongeluk en u heeft een svo- verzekering, dan kunt u ook aanspraak maken op een schadevergoeding.
Is de wegbeheerder aansprakelijk voor herfstweer?
Overkomt u door een ander een ongeluk vanwege herfstweer of bent u in het bezit van een inzittendenverzekering, dan kunt u schadeloos gesteld worden door een verzekeraar. Maar wat nu als u op de fiets uitglijdt door bladeren op de weg of als voetganger valt omdat de weg glas is geworden door regenval. Kunt u dan de wegbeheerder aansprakelijk stellen?
De aansprakelijkheid voor wegbeheerders vinden wij in artikel 6:174 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek. Dit wetsartikel luidt als volgt:
“De bezitter van een opstal die niet voldoet aan de eisen die men daaraan in de gegeven omstandigheden mag stellen, en daardoor gevaar voor personen of zaken oplevert, is, wanneer dit gevaar zich verwezenlijkt, aansprakelijk, tenzij aansprakelijkheid op grond van de vorige afdeling zou hebben ontbroken indien hij dit gevaar op het tijdstip van het ontstaan ervan zou hebben gekend.”
Wegen vallen onder een opstal. Op grond van de wet is de wegbeheerder aansprakelijk als de weg dus niet aan de eisen voldoet de hieraan gesteld mogen worden. De vraag is nu echter of bladeren op de weg maken dat de opstal en dus de weg ondeugdelijk is. In de jurisprudentie is uitgemaakt dat dit niet het geval is. Betekent dit dan dat je nooit letselschade claimen kunt bij de wegbeheerder op grond van herfstweer?
Naast artikel 6:174 BW kun je bij een weg ook letselschade claimen op grond van artikel 6:162 BW. Dit artikel gaat over de onrechtmatige daad. Hiervan is sprake bij een doen of laten in strijd met de wet of een gewoonte. Zo is het gebruikelijk dat de wegbeheerder zoals de gemeente of de provincie de wegen schoonhoudt. Bladeren dienen dus verwijderd te worden. Onder omstandigheden is dan ook de wegbeheerder aansprakelijk voor letselschade als gevolg van herfstweer zoals gladheid door bladeren.
Gratis letselschade advies over aansprakelijkheid
Wilt u weten of er iemand aansprakelijk is voor uw letselschade of wilt u de schade door een ongeluk verhalen op de aansprakelijke partij? Neem dan gerust eens contact op met onze letselschade advocaten. Wij geven u een geheel vrijblijvend letselschade advies en verhalen gratis uw letselschade bij aansprakelijkheid.
Bel voor gratis hulp bij letselschade 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in en wij nemen direct contact met u op.