Moet de fatbike van het fietspad af?
Letselschade door ongeluk met fatbike
Per 1 januari 2023 geldt er een helmplicht voor snorfietsen op het fietspad. In Amsterdam en Utrecht mogen snorfietsen zelfs niet meer op het fietspad rijden maar zijn zij gedwongen verhuisd naar de rijbaan. Doel is het terugbrengen van fietsongevallen en scooterongevallen. Maar hoe zit het met de fatbike?
Wat is een fatbike?
Om de helmplicht te omzeilen neemt de verkoop van het aantal fatbikes hard toe. Een fatbike is namelijk een elektrische fiets en hiervoor geldt (nog) geen helmplicht. Een fatbike haalt ook gemakkelijk een snelheid van 30 km per uur en is hiermee te vergelijken met een snorfiets.
Een fatbike of fat bike was origineel bedoelt om off-road mee te rijden. Ze worden gebouwd van fietsen die een brede voorvork en achterbrug hebben en zijn met name te herkennen aan de dikke banden die ze hebben. Werd er vroeger met name op gereden in bossen en in de sneeuw, tegenwoordig vinden wij de fat bike ook op de openbare weg. En omdat het een fiets is, rijden de fatbikes op het fietspad.
Fatbike op het fietspad is gevaarlijk
Door zijn snelheid tot 30km per uur en zijn gewicht, is de fatbike eigenlijk geen elektrische fiets meer, maar eerder een motorvoertuig. Toch wordt een fatbike niet als een motorvoertuig begrepen, maar als een gewone elektrische fiets. Het is voor de wet dus geen snorfiets en moet daarom op het fietspad rijden.
Aangezien de fatbikes hoge snelheden bereiken, zijn ze een gevaar op het fietspad. Dit is te vergelijken met de snorfiets. Vanaf het moment de snorfiets geweerd werd op het fietspad in Amsterdam en Utrecht, daalde het aantal fietsongelukken en scooterongevallen enorm. Verhuizing van de fatbike naar de rijbaan zou hetzelfde effect kunnen hebben.
Geen verzekeringsplicht
Omdat de fatbike gezien wordt als een fiets en niet als een motorvoertuig, geldt er geen verzekeringsplicht. Bij een fietsongeluk kan er dus niet automatisch een beroep op een schadeverzekering gedaan worden, maar alleen als de bestuurder een WA- verzekering heeft. Gezien het feit 600.000 particulieren niet WA- verzekerd zijn is het dus maar de vraag of letselschade op een letselschadeverzekering verhaald kan worden.
Letselschade door een fietsongeluk
Bent u aangereden en lijdt u schade als gevolg van een fietsongeluk? Dan is er recht op een schadevergoeding. Alle schade die door het fietsongeluk geleden wordt komt voor vergoeding in aanmerking. Het gaat daarbij om alle kosten die gemaakt worden, maar ook om bijvoorbeeld schade door arbeidsongeschiktheid of een studievertraging.
Vindt de aanrijding op de fiets plaats op het fietspad, dan geldt bij een aanrijding tussen fietsers dat alleen de schade van de fietser die niet schuldig is aan de aanrijding vergoed wordt. Maar wordt u als fietser aangereden door een auto of ander motorvoertuig, dan is er altijd recht op schadevergoeding.
De beschermende werking van artikel 185 Wegenverkeerswet
Het recht op schadevergoeding bij een aanrijding tussen fiets en auto is opgenomen in artikel 185 van de Wegenverkeerswet. Dit wetsartikel beschermt fietser en voetgangers tegen letselschade veroorzaakt door een aanrijding tussen een voetganger of fiets en een auto of ander motorvoertuig.
De beschermende werking van artikel 185 wvw houdt in dat als u op de fiets aangereden wordt door een auto, u altijd ten minste 50% van de opgelopen schade vergoed krijgt. Dus ook bij eigen schuld aan het verkeersongeval. En zelfs dan kan de schadevergoedingsplicht van de letselschade verzekeraar van de tegenpartij oplopen tot 100% op grond van de billijkheidscorrectie.
Gratis hulp van een letselschade advocaat bij fietsongeluk
Wist u dat wij u gratis kunnen helpen bij letselschade als gevolg van een fietsongeluk? Op grond van de wet is er namelijk bij een fietsongeluk altijd recht op de hulp van een gratis letselschade advocaat. Deze stelt aansprakelijk, regelt een voorschot en voert de onderhandelingen met de letselschade verzekeraar.
Wilt u ook gratis hulp van een gespecialiseerde letselschade advocaat? Wij helpen u graag en altijd 100% kosteloos bij letselschade. Bel gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij nemen direct contact met u op.