De scholen beginnen weer, pas op in het verkeer!
Meer verkeersslachtoffers aan begin schooljaar!
Het nieuwe schooljaar begint weer. Scholieren gaan massaal met de fiets naar school. Dit is helaas ook te merken aan het aantal verkeersslachtoffers onder scholieren. Aan het begin van het jaar is er altijd een piek in het aantal fietsongelukken waarneembaar.
Het aantal scholieren dat als fietser aangereden wordt na de vakantie is zo hoog omdat iedereen weer moet wennen in het verkeer. Automobilisten zijn de groepen scholieren niet meer gewend. Nieuwe leerlingen naar het middelbaar onderwijs zijn nog onwennig in het verkeer en het is ook drukker op de weg omdat iedereen weer naar werk of school gaat.
Aangereden op de fiets, wat nu?
Een fietsongeluk kan grote gevolgen hebben. Als fietser ben je immers kwetsbaar in het verkeer en er kan dan ook ernstig letsel optreden. Zeker als je als fietser aangereden bent door een auto of scooter. De impact is dan groot.
Het belangrijkste als verkeersslachtoffer is uiteraard herstel. Maar na een aanrijding wordt ook schade geleden. Dit kan bij scholieren met name ook in de toekomst spelen. Reden om uw rechten veilig te stellen en een aansprakelijkstelling naar de aansprakelijke partij te sturen. Bij Brugman Letselschade Advocaten helpen wij daar graag bij.
Wilt u een kosteloos letselschade advies na een aanrijding op de fiets? Bel 0800 278 4626 (gratis) of stuur ons een bericht.
Schadevergoeding eisen
Staat de toedracht van het ongeluk vast en is de aansprakelijkheid erkend? Dan kunt u als verkeersslachtoffer een schadevergoeding eisen. Een letselschade vergoeding kan bestaan uit de volgende schadeposten:
- Schade door arbeidsongeschiktheid
- Een studievertraging (bij scholieren en studenten)
- Medische kosten
- Reiskosten
- Een vergoeding voor ziekenhuisopname
- Revalidatiekosten
- Reparatiekosten (fiets, telefoon)
- Kosten voor hulp bij verzorging
- Overname van huishoudelijke taken
- Smartengeld.
Schadevergoeding bij letselschade wordt deels vastgesteld op basis van richtlijnen. Zo is er voor verkeersslachtoffers die nog naar school of de Universiteit gaan een richtlijn studievertraging. Komt u door het verkeersongeval later op de arbeidsmarkt? Dan wordt het misgelopen salaris met behulp van deze richtlijn gecompenseerd.
Van belang is ten eerste dat u kunt bewijzen dat er een aanrijding heeft plaatsgevonden. Dit is vaak niet zo lastig. Maar u moet ook bewijzen dat bij een aanrijding tussen een fiets en auto deze laatste een verkeersfout heeft gemaakt. Zorgt u er daarom voor dat u:
-
- Namen van getuigen opschrijft
- Altijd een aanrijdingsformulier invult
- Bij twijfel de politie belt
- Vraagt om het rijbewijs van de bestuurder
- Het nummerbord van het motorrijtuig opschrijft.
Fietsongeluk: aanrijding auto met fiets
Bent u als fietser aangereden door een auto? Dan heeft u als verkeersslachtoffer altijd recht op een letselschade vergoeding. Ook als u zelf een verkeersfout heeft gemaakt, bijvoorbeeld omdat u de auto of een scooter over het hoofd heeft gezien. Dit op grond van de Wegenverkeerswet.
Op grond van deze wet wordt u als fietser of voetganger gezien als een kwetsbare verkeersdeelnemer. Daarom krijgt u bij een fietsongeval altijd ten minste 50% van uw letselschade vergoed. Dit heeft de ‘50%- regeling’ Bij kinderen tot 14 jaar is dit 100%! Met name scholieren die voor het eerste naar de middelbare school gaan worden dus goed beschermd door de wetgever!
Motorvoertuigen zijn op grond van de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorvoertuigen verplicht verzekerd tegen aansprakelijkheid. Daarom wordt uw schade altijd door de verzekeraar vergoed bij als u op de fiets betrokken bent bij een auto- ongeluk. U kunt zich dan ook direct tot de verzekeraar wenden!
Aanrijding fietser met fietser.
Bent u door een andere fietser aangereden? Dan is het een stuk lastiger om uw letselschade te verhalen. U dient te bewijzen dat de andere fietser schuldig is. Als er getuigen zijn, dan is het raadzaam om de gegevens van de personen op te schrijven. Twijfelt u, belt u dan de politie!
In Nederland is het niet verplicht op een WA- verzekering te hebben. Dit betekent dat u alleen een verzekeraar kunt aanspreken als de tegenpartij bij een ongeval met een fietser WA- verzekerd is. Ontbreekt een dergelijke verzekering? Dan moet de schuldige partij uw schade zelf betalen. Het is echter maar de vraag of deze hiertoe in staat is en het is dus mogelijk dat u uw letselschade zelf moet dragen!
Verkeersslachtoffer? Bel uw letselschade advocaat!
Verkeersslachtoffers hebben in veel gevallen recht op kosteloze rechtsbijstand van een letselschade advocaat. Dit is het geval als een ander een verkeersfout heeft gemaakt of als u op de fiets aangereden bent. De kosten worden betaalt door de aansprakelijke partij, veelal een letselschade verzekering.
Bent u verkeersslachtoffer en wilt u uw letselschade verhalen? Neemt u dan contact met een van onze letselschade advocaten op. Wij werken in heel Nederland en altijd 100% kosteloos! Bel voor een gratis letselschade advies of het verhalen van uw letselschade: 0800 278 4626 (gratis) of stuur ons een bericht. Wij helpen u graag!
Mensen lezen ook: