Is een elektrische step verboden?
Het wordt steeds populairder, de elektrische step. Je ziet ze ook in allerlei uitvoeringen rijden. Er zitten ook grote voordelen aan het rijden op een elektrische step. Je kunt je snel door het verkeer manoeuvreren en hij is relatief goedkoop in gebruik. Even opladen en je kunt weer verder.
Ook ondernemers spelen in op de grote vraag naar elektrische steppen. Maar is het rijden op een elektrische step niet verboden? Wanneer mag je er nu wel en niet op rijden en wat als je met een elektrische step een ongeluk krijgt of door een elektrische step aangereden wordt?
In Nederland is in beginsel het rijden op een elektrische step verboden. Alleen op eigen terrein mag je er op rijden, maar dus niet op de openbare weg. Er zijn echter wel een aantal uitzonderingen. Sommige elektrische steppen zijn namelijk door de RDW goedgekeurd. Voorbeelden hiervan zijn de Segway en de Swing. Deze zijn op grond van de wet aan te merken als een snorfiets of bromfiets.
Maar wat nu als je met de elektrische step een ongeval krijgt? Heb je dan recht op een schadevergoeding bij letselschade? En wat als je door een elektrische step aangereden wordt, wie is er dan aansprakelijk?
Aansprakelijkheid bij ongeluk met elektrische step
Bent u betrokken geraakt bij een ongeluk met de elektrische step? Dan is het de vraag wie aansprakelijk is voor de letselschade. Daarbij zijn er een aantal scenario’s:
- u bent op een toegestane elektrische step aangereden
- er gold een verbod om op de openbare weg te rijden
- u bent aangereden door een elektrische step
Een ongeluk met een door de RDW goedgekeurde elektrische step
Wat het toegestaan om met uw voertuig op de openbare weg te rijden? Dan gelden voor u de verkeersregels die ook gelden voor snorfietser en bromfietsen. bij een bromfietsongeluk kunt u aanspraak maken op een letselschade vergoeding als de tegenpartij schuldig is aan de aanrijding. Bijvoorbeeld als u geen voorrang kreeg of omdat u van achteren aangereden bent. Alle schade komt dan voor vergoeding in aanmerking. Dit betreft zowel de materiële schade als het smartengeld.
Wist u dat u bij een ongeluk met een elektrische step ook recht heeft op de hulp van een gratis letselschade advocaat? U kunt dus kosteloos gebruik maken van onze rechtsbijstand.
Ik reed op een niet door de RDW goedgekeurde step
De meeste steps mogen niet op de openbare weg rijden. Maar wat nu als u dit toch doet en betrokken raakt bij een aanrijding? Is de andere bestuurder schuldig aan het ongeluk, dan is het niet zo dat u dan geen recht op schadevergoeding heeft. Wordt u dus bijvoorbeeld aangereden door een auto, dan kunt u wel degelijk letselschade claimen.
Er is echter wel een grote maar! Want omdat u niet op de openbare weg mocht rijden, vindt er wel een korting plaats. Vaak krijgt u dan maar 50% of 75% van uw schade vergoed. Daarom is het belangrijk dat u zicht bij een aanrijding op de step goed laat adviseren.
Aangereden door een elektrische step, wat nu?
Bent u aangereden door een elektrische step? Een elektrische step wordt voor de wet aangemerkt als een motorrijtuig. Voor op de openbare weg toegestane stept geldt daarom een verzekeringsplicht. Bent u dus door schuld van de tegenpartij aangereden, dan kunt u rechtstreeks schadevergoeding claimen op de aansprakelijkheidsverzekering van de tegenpartij.
Maar wat nu als u betrokken raakt bij een ongeluk met een elektrische step die niet op de weg mag rijden. Dit voertuig is dan niet verzekerd! Toch kunt u dan mogelijk aanspraak maken op een letselschadevergoeding. De step is namelijk een motorvoertuig. Daarom kunt u wellicht een letselschadeclaim indienen bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Uw letselschade advocaat van ons kantoor adviseert u graag over de mogelijkheden.