Wat is een gebroken rugwervel?
De wervelkolom van de mens loopt van het hoofd tot aan de stuit. De wervelkolom telt
- 7 halswervels ter hoogte van de nek
- 12 borstwervels
- 5 lendewervels ten hoogte van de onderrug
Het doel van de wervelkolom is het ondersteunen van het gewicht van uw lichaam. Ook maakt de wervelkolom het mogelijk dat u zich kunt bewegen. Het ruggenmerg loopt door de wervelbogen heen en bestaat uit zenuwen welke vanaf de hersenen naar onder andere de spieren en uw huid lopen.
Oorzaken gebroken rugwervel
Alhoewel uw rugwervels heel wat op kunnen vallen, kunnen ze ook breken. De oorzaken van een gebroken rugwervel zijn met name een ongeluk. Bijvoorbeeld in het verkeer. Door een harde klap kan er zoveel druk op de rug ontstaan dat een wervel breekt. Maar ook door bedrijfsongeval (een val van een ladder of steiger) kan er rugletsel ontstaan. Een andere oorzaak van een gebroken rugwervel is als er iets op uw hoofd valt.
Welke klachten ondervindt u bij een gebroken rugwervel?
Hoe weet u nu dat er een rugwervel gebroken is? Met andere woorden, wat zijn de symptomen van een gebroken rugwervel?
Uit de literatuur en de praktijk blijken de volgende symptomen van een gebroken rugwervel:
- nekpijn of rugpijn
- toename van pijn bij bewegen
- hoesten, persen en niezen is pijnlijk
- u heeft een bewegingsbeperking, bewegen doet veel pijn
- het niet kunnen draaien van uw hoofd
- tintelingen (in het geval ook de zenuwen beschadigd zijn)
Stabiele en instabiele gebroken rugwervel
Een gebroken rugwervel kan bestaan uit een stabiele breuk en een instabiele breuk. De behandeling wordt hierop aangepast. In het geval van een stabiele wervelbreuk is het ruggenmerg niet beschadigd. In het geval van een instabiele breuk kan het ruggenmerg wel beschadigen of kan de breuk verder inzakken waardoor de vorm van de wervelkolom verder verandert. Een instabiele breuk is meestal het gevolg van een val van grote hoogte of door veel druk op de rug. De belangrijkste oorzaken zijn hiermee een verkeersongeval of bedrijfsongeval. Maar ook een val thuis van de ladder of steiger kan een instabiele breuk tot gevolg hebben.
Een röntgenfoto en/ of CT scan is meestal noodzakelijk om uit te maken of een breuk stabiel of instabiel is. Het is vervolgens de neuroloog die bepaald welke behandeling er noodzakelijk is.
Welke behandelingen voor een gebroken rugwervel zijn er?
Welke behandeling plaatsvindt is dus afhankelijk van:
- de plaats van de breuk
- of de breuk stabiel is of instabiel
De behandeling van een stabiele breuk bestaat vaak uit bedrust met vervolgens fysiotherapeutische behandelingen. Soms dient ook een ondersteunend korset gedragen te worden. In het geval van een instabiele breuk volgt meestal een operatieve behandeling. Dit is vaak direct of enkele dagen na het ongeluk noodzakelijk, afhankelijk van de vraag hoe de conditie van het ruggenmerg is en of er ook sprake is van neurologische uitval.
Letselschade als gevolg van een gebroken rugwervel
Indien u aan een ongeval een gebroken rugwervel over heeft gehouden, dan schade ontstaan. De behandeling is immers vaak langdurig en u maakt allerlei kosten. Bijvoorbeeld kosten tijdens een ziekenhuisopname, het eigen risico en kosten voor behandelingen van de fysiotherapeut. Daarnaast kan er ook schade ontstaan, bijvoorbeeld loonschade door arbeidsongeschiktheid, schade door een studievertraging of kosten die u maakt voor verzorging en verpleging thuis, alsmede voor mantelzorg of een hulp in het huishouden.
De schade als gevolg van een gebroken rugwervel kan enorm oplopen en kan dus voor u grote financiële gevolgen hebben. Daarom is het verstandig om te onderzoeken of er iemand aansprakelijk gesteld kan worden voor uw letselschade. Maar wie is aansprakelijk voor letselschade en welke schade kan verhaald worden op de tegenpartij?
Aansprakelijkheid voor letselschade
Een gebroken rugwervel is meestal het gevolg van een verkeersongeval of bedrijfsongeval. De vraag is dan wie aansprakelijk is bij een dergelijk ongeval. In het geval van een auto ongeluk is dit de persoon die de verkeersfout gemaakt heeft. Dit op grond van artikel 6:162 BW. Maar wie schuldig is bij een verkeersongeval staat weer in andere wettelijke bepalingen:
- artikel 19 Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens. Op basis van dit wetsartikel is schuldig aan een aanrijding en dus aansprakelijk de persoon die bij iemand achterop rijdt. Dus als gevolg van een kop-staart botsing of kettingbotsing.
- artikel 5 Wegenverkeerswet. Hierin staat dat bestuurders zich niet dusdanig mogen gedragen op de weg dat er een risico op een ongeluk ontstaat. Bij een voorrangsfout, te hard rijden of bumperkleven is er dus op grond van dit artikel sprake van aansprakelijkheid voor het verkeersongeval.
Belangrijk is nog artikel 185 Wegenverkeerwet. Op grond van dit wetsartikel hebben voetgangers en fietser altijd recht op schadevergoeding als ze aangereden door een auto of ander motorvoertuig zijn, behoudens overmacht van de bestuurder van een auto. U leest er hier meer over!
Is u een bedrijfsongeval overkomen? Dan is de werkgever bijna altijd aansprakelijk voor de door u opgelopen schade. Dit op basis van de zorgplicht van een werkgever welke wij vinden in artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek. Deze zorgplicht houdt in dat een werkgever er alles aan moet doen om een ongeluk van zijn of haar werknemers te voorkomen. In de praktijk betekent dit dat als er toch een arbeidsongeval plaatsvindt, u de werkgever aansprakelijk stellen kunt. Dit wordt werkgeversaansprakelijkheid genoemd.