Letselschade door eigen schuld, wat nu?
Wat te doen bij letselschade door eigen schuld?
Een ongeluk zit in een klein hoekje. U kunt nog zo voorzichtig zijn, we maken allemaal wel eens een fout, zo ook in het verkeer. We worden afgeleid of zien een auto of fietser over het hooft. Het vervelende is echter dat u een aan ongeluk verwondingen en klachten kunt overhouden. Deze leiden weer tot beperkingen en als gevolg daarvan schade. Maar wat kun je doen bij letselschade door eigen schuld? Is deze schade op iemand te verhalen?
Hoofdregel is iedereen draagt zijn eigen schade
De hoofdregel in het recht is dat iedereen zijn of haar eigen schade lijdt. Ontstaat er dus letselschade door eigen schuld, dan kun je in beginsel niemand aansprakelijk stellen. Dit zou betekenen dat de schade door u als letselschadeslachtoffer zelf gedragen dient te worden. Gelukkig zijn er op deze hoofdregel echter een aantal uitzonderingen. Deze bespreken wij in deze blog.
Er zijn meerdere mogelijkheden om letselschade door eigen schuld te verhalen op een schadeverzekeraar. Wij bespreken er 3:
- Letselschade verhalen op de schade inzittenden verzekering (SVI).
- Als voetganger of fietser aangereden door een auto of ander motorvoertuig.
- Passagier in auto welke aanrijding veroorzaakt.
Letselschade claimen op een svi verzekering
In Nederland zijn alle motorvoertuigen verplicht verzekerd tegen aansprakelijkheid. Deze verplichte verzekering dekt echter alleen letselschade toegebracht aan een ander. Het letselschade slachtoffer heeft dan recht op een schadevergoeding, bijvoorbeeld na een kop-staart botsing. Naast deze verplichte verzekering sluiten veel bestuurders echter ook een vrijwillige verzekering af, de schade inzittenden verzekering, afgekort SVI verzekering.
Het voordeel van een svi verzekering is dat de toedracht van een aanrijding er niet toe doet. Het enkele feit dat u betrokken was bij een auto- ongeluk of scooterongeluk maakt dat er recht op schadevergoeding is. Dus ook bij letselschade door eigen schuld vergoed de svi verzekering uw letselschade. Bij letselschade door eigen schuld is het dus verstandig om na te gaan of er een svi verzekering is.
Als voetganger of fietser aangereden, altijd recht op schadevergoeding
U steekt als voetganger over waar het eigenlijk niet mag, geeft op de fiets geen voorrang of rijdt nog even snel door het rode verkeerslicht. We hebben het allemaal wel eens gedaan. Het risico op een ongeluk met letsel is hiermee wel groter. Als fietser of voetganger ben je immers kwetsbaar in het verkeer, zeker als je als voetganger of fietser aangereden door een auto bent. In veel gevallen is er dan sprake van ernstig letsel.
Artikel 185 Wegenverkeerswet (wvw) helpt ongemotoriseerde verkeersdeelnemers. Dit betekent dat u bij een fietsongeluk of aanrijding als voetganger door de wet beschermd wordt tegen letselschade. Deze regel houdt in dat zelfs bij letselschade door eigen schuld er recht op schadevergoeding is. De regeling van artikel 185 wvw luidt als volgt:
- u bent als fietser aangereden door een auto, scooter of andersoortige motorrijtuig: 100% van uw schade wordt betaald als er geen sprake is van eigen schuld
- de aanrijding met letsel is wel uw eigen schuld, bijvoorbeeld bij ten onrechte geen voorrang verlenen: ten minste 50% van uw letselschade komt voor een vergoeding in aanmerking.
- is uw kind aangereden door een motorvoertuig? Dan wordt altijd alle letselschade vergoed, ongeacht de toedracht van de aanrijding
Ik was passagier in het voertuig dat een verkeersfout maakte
Was u passagier in de auto waarvan de bestuurder een verkeersfout maakt? In dit geval is er van uw zijde geen sprake van eigen schuld. Voor deze situatie is er een speciale regeling in het leven geroepen, de schuldloze derde regeling. Deze regeling houdt in dat u altijd uw letselschade vergoed moet krijgen. Dit doet u door de letselschadeverzekeraar van het voertuig waarin u meereed aansprakelijk te stellen.
Gratis juridische hulp van een letselschade advocaat
Is er bij u sprake van letselschade door eigen schuld? In een aantal situaties is er dan toch recht op een letselschade uitkering. Daarnaast kunt u vaak kosteloos aanspraak maken op rechtsbijstand van een letselschade advocaat. Ons advocatenkantoor helpt u namelijk altijd kosteloos bij letselschade. Naast uw letselschadevergoeding verhalen wij onze kosten op de svi verzekeraar of verzekeraar van het motorvoertuig dat u op de fiets aangereden heeft.
Bel voor gratis rechtsbijstand bij letselschade 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij nemen direct contact met u op.