Letselschade door motor ongeluk
Er is u een motorongeluk overkomen. Misschien doordat u op de motor aangereden bent door een auto of bent gevallen door een gat in het wegdek. In deze situaties kunt u waarschijnlijk aanspraak maken op een schadevergoeding. Op deze pagina leest u wat te doen bij een motorongeluk, maar ook waar u bij een ongeluk als motorrijder recht op heeft. Tenslotte gaan wij in op de situatie waarbij een naaste van u als motorrijder verongelukt is.
Onze letselschade advocaten bieden gratis juridische bijstand bij een motor ongeluk. Hoe het kan dat wij u gratis kunnen helpen bij letselschade leest u hier.
Wat te doen na een motor ongeluk?
U bent bij een ongeval als motorrijder kwetsbaar in het verkeer. Jaarlijks gebeuren er ook circa 1500 motor ongelukken met ernstig letsel. Dit ondanks dat de meeste mensen op de motor beschermende kleding dragen. Bent u als motorrijder bij een ongeluk betrokken, dan zijn een aantal zaken van belang:
- vul altijd een schadeformulier in. Een ingevuld en ondertekend schade- aanrijdingsformulier is een belangrijk bewijsmiddel. U kunt dan de toedracht invullen, maar ook dat u gewond bent geraakt bij het motor ongeval, welk letsel u hierbij heeft opgelopen en welke schade u hierdoor lijdt. Met de situatieschets kunt u precies aangeven wat er gebeurd is, bijvoorbeeld dat u van achteren aangereden bent of afgesneden. Vul een schadeformulier ook in bij een eenzijdig verkeersongeval en stuur deze naar uw letselschade advocaat. Deze kan hiermee uw letselschade claim indienen bij bijvoorbeeld de schade opzittende verzekering (svi of svo).
- Schijf gegevens van getuigen op. Er ontstaat soms discussie over de toedracht van een aanrijding. Met getuigen voorkomt u dit!
- Schakel een letselschade advocaat in. Letselschade claimen is niet eenvoudig. Is bekend wie schuldig is aan het ongeval, dan heeft u recht op gratis juridische bijstand van een letselschade advocaat. Dit is vaak ook het geval bij een schade opzittende verzekering.
Wie is schuldig bij een aanrijding op de motor?
Wie schuldig is bij een aanrijding op de motor wordt bepaald in artikel 6:162 van het Burgerlijk Wetboek. Dit artikel behandelt de onrechtmatige daad. Schuldig aan een ongeval is de persoon die in strijd handelt met de verkeersregels. Bij een achterop aanrijding is dit de bestuurder die achterop is gereden, behoudens uitzonderingsgevallen. Denk hierbij aan de situatie waarin u op de motor wordt afgesneden of als een auto van baan verwisseld in de file terwijl u in het midden de file voorbij rijdt.
Bij een motor ongeluk omdat u aangereden door een auto bent, kunt u uw letselschade claim rechtstreeks indienen bij de verzekeraar van de tegenpartij. Dit op grond van de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorvoertuigen, de WAM. Deze letselschade verzekeraar betaalt u de schadevergoeding.
Welke letselschade bedragen worden vergoed?
Staat de aansprakelijkheid vast? Dan is er recht op een schadevergoeding van uw letselschade. Deze bestaat uit diverse letselschade bedragen die zijn onder te verdelen in materiële schade en immateriële schade. Deze laatste schade is beter bekend als smartengeld.
Materiële schadevergoeding bij letselschade bestaat onder andere uit de volgende letselschade bedragen:
- een vergoeding van inkomensschade
- pensioenschade
- studievertraging
- kosten voor huishoudelijke hulp
- medische kosten
- reiskosten
- (extra kinderopvang)
- reparatiekosten van de motor
- vervanging helm en motorkleding
- onderhoudskosten huis en tuin
- vergoeding voor kosten in het ziekenhuis
Wat is smartengeld?
Immateriële schade oftewel smartengeld is een bijzondere schadevergoeding. Smartengeld berekenen is namelijk niet mogelijk, het is niet op geld te waarderen. Het is een vergoeding voor het leed dat u is aangedaan door het motor ongeluk, de pijnklachten door de val en het verdriet omdat u aan het letsel beperkingen heeft overgehouden.
Lees meer over smartengeld
Revalidatie na een motor ongeluk
Door een motor ongeluk kunt u ernstig letsel oplopen. Revalidatie is dan noodzakelijk. Naast letselschade claimen helpen onze letselschade advocaten u hier ook bij. Ons kantoor beschikt over een eigen medisch adviseur die ook revalidatie arts is. Samen met u wordt onderzocht wat voor u de beste revalidatie is en wordt een revalidatietraject opgestart.
Wat te doen als een motorrijder verongelukt is?
Uw naaste is als motorrijder verongelukt. Naast het enorme verdriet brengt dit vaak ook nog eens financiële consequenties met zich mee. Is het motor ongeluk veroorzaakt door een ander of kan er een beroep gedaan worden op een schade opzittende verzekering? Dan zijn er een aantal rechten op schadevergoeding:
- overlijdensschade bestaande uit inkomensverlies
- overlijdensschade bestaande uit de kosten van de uitvaart
- shockschade
- affectieschade
Overlijdensschade | inkomensschade
Van inkomensverlies is sprake als de nabestaanden van de verongelukte motorrijder van zijn of haar inkomen afhankelijk waren. Denk hierbij aan een partner, maar met name ook aan kinderen. Het verlies van inkomen van de motorrijder die verongelukt is moet dan vergoed worden.
Overlijdensschade | kosten uitvaart
In de wet is ook opgenomen dat de kosten van de uitvaart vergoed moeten worden door de aansprakelijke partij. Ook een schade opzittende verzekering betaalt deze kosten. Het bestaat uit alle kosten die met de uitvaart gemoeid zijn, dus de plechtigheid, een urn of grafsteen, de bloemen en onder voorwaarden zelfs reis- en verblijfkosten van familieleden uit het buitenland.
Shockschade
Shockschade is een schadevergoeding van letselschade van mensen die getuigen zijn geweest van het dodelijk ongeval van de motorrijder. Hier zijn een aantal voorwaarden aan verbonden. De belangrijkste zijn dat de persoon getuige is geweest of direct is geconfronteerd met het overlijden, bijvoorbeeld door het zien van het slachtoffer in het ziekenhuis. Daarnaast moet er sprake zijn van een “erkend ziektebeeld”. Hiervan is bijvoorbeeld sprake bij een PTSS of andere door een arts of psycholoog erkend ziektebeeld.
Affectieschade
Voor ongelukken met zwaar letsel en voor dodelijke ongelukken is er voor naasten van het slachtoffer recht op affectieschade. Deze schadevergoeding is te vergelijken met smartengeld. Het gaat om vaste bedragen waarop alleen bij de wet genoemde personen recht op hebben. Lees meer over affectieschade door op de link te klikken.
Gratis juridische hulp van een letselschade advocaat
Is u een ongeluk als motorrijder overkomen of is uw naaste als motorrijder verongelukt? Onze letselschade advocaten helpen u graag en altijd 100% kosteloos. Bel 0800 278 46 26 (gratis) of vul ons contactformulier in. Wij helpen u graag bij het verhalen van de letselschade of overlijdensschade.