Letselschade claimen als vrijwilliger
Een ongeluk als vrijwilliger, wat nu?
Helpen op de school van uw kinderen, als vrijwilliger helpen in de zorg of anderszins als vrijwilliger aan het werk. Het is vaak nobel werk, maar aan ieder werk zitten ook risico’s. Overkomt u tijdens het vrijwilligerswerk een ongeval, dan roept dit dan ook de nodige vragen op:
- Is de organisatie waarvoor ik werk aansprakelijk voor mijn letselschade?
- Hoe stel ik iemand aansprakelijk?
- Wat valt onder letselschade?
- Hoe lang duurt uitbetaling van letselschade?
Het antwoord op deze vragen vindt u in deze blog. Wist u dat wij u bij letselschade altijd gratis kunnen helpen bij het verhalen van deze schade? Een letselschade advies is ook altijd geheel vrijblijvend. Neem daarom voor vragen over letselschade als vrijwilliger gerust contact met ons op. Bel gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in. Wij zijn dagelijks telefonisch en via de app bereikbaar tussen 9.00 uur en 21.00 uur. Ook in het weekend!
Wie is aansprakelijk bij een ongeluk als vrijwilliger?
Als u als vrijwilliger betrokken bij een ongeval geraakt bent, dan is de vraag of de organisatie waarvoor u werkt gehouden is uw letselschade te vergoeden. Deze vraag was in 2016 onderdeel van een gerechtelijke procedure. In deze zaak ging het om een vrijwilliger van een Parochie. Deze vrijwilliger viel tijdens werkzaamheden van het kerkgebouw met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg. De Parochie weigerde aansprakelijkheid te erkennen en de vrijwilliger eiste schadevergoeding bij de rechtbank en vervolgens het gerechtshof.
Het gerechtshof overwoog in haar gerechtelijke uitspraak als volgt:
- Er is sprake van beroepsuitoefening omdat er zeggenschap was over de uit te oefenen werkzaamheden.
- De werkzaamheden werden verricht voor de organisatie zelf en vielen dus binnen de uitoefening van de Parochie
- De Parochie had niet voldaan aan haar zorgplicht die zij zou hebben gehad als zij werkgever zou zijn geweest.
Welke zorgplicht heeft een organisatie ten opzichte van een vrijwilliger?
Voor de organisatie geldt de zorgplicht van een werkgever. Wat deze zorgplicht inhoud is geregeld in artikel 7:658 lid 1 BW. Ten eerste dient een organisatie ervoor te zorgen dan er sprake is van een veilige werkomgeving. Bedrijfsmiddelen maar ook de plek van het werk zelf dienen veilig gebruikt te kunnen worden. Daarnaast is van belang dat de veiligheidsvoorschriften bekend zijn bij de vrijwilligers en dienen er voldoende en duidelijke instructies gegeven te worden. Tenslotte dient er toezicht te zijn op de werkzaamheden.
Feitelijk komt de zorgplicht van een werkgever er op neer dat zij aansprakelijk is voor letselschade als gevolg van een ongeluk op het werk. Hetzelfde geldt dus voor een vrijwilliger die tijdens zijn of haar werk een ongeluk is overkomen.
Vrijwilliger en verkeersongeluk
Is u als vrijwilliger een verkeersongeluk overkomen tijdens het vrijwilligerswerk? Ook dan geldt dat u de organisatie waarvoor u werkt kunt aanspreken voor letselschade. Want werkgevers dienen ervoor te zorgen dat medewerkers verzekerd zijn tegen letselschade als gevolg van een verkeersongeval. Dit geldt niet voor woon-werk verkeer. Bent u aangereden door schuld van een ander? Dan kunt u ook deze persoon aansprakelijk stellen voor letselschade.
Hoe stel ik als vrijwilliger iemand aansprakelijk?
Aansprakelijk stellen doet u door middel van een aansprakelijkheidsbrief. Deze aansprakelijkstelling is gericht aan de organisatie waarvoor u vrijwilligerswerk doet. In de brief staat wat u is overkomen en waarom u van mening bent waarom er sprake is van aansprakelijkheid. Ook de gemaakte kosten en geleden schade kunt u in de aansprakelijkheidsbrief opnemen.
Vergeet niet de verjaring te stuiten in de aansprakelijkstelling. Stelt u te laat aansprakelijk, van kunt u niet langer aanspraak op schadevergoeding maken. Vraag onze letselschade advocaten om advies!
Welke letselschade bedragen komen voor vergoeding in aanmerking?
De volgende letselschade bedragen komen voor vergoeding in aanmerking:
- gemaakte kosten zoals het eigen risico van uw zorgverzekering, reiskosten en eigen bijdragen.
- loonschade en/ of een vrijwilligersbijdrage die u nu misloopt
- schade door een studievertraging
- mantelzorg bij overname van huishoudelijke taken door familie, buren of vrienden
- kosten voor verzorging en verpleging
- kosten gemaakt tijdens een ziekenhuisopname
- smartengeld, een vergoeding voor het leed dat u als gevolg van het ongeluk lijdt.
Hoe lang duurt de uitbetaling van letselschade?
Letselschade berekenen kost tijd. Dit komt omdat uw herstel soms maanden tot jaren kan duren en er ook sprake kan zijn van blijvend letsel. Er is dan vaak medische onderzoek nodig door onze medisch adviseur en de letselschade moet berekend worden, bijvoorbeeld ook toekomstige letselschade. Hoe lang de uitbetaling van uw letselschade duurt hangt dan ook af van de aard en ernst van het letsel en de schadelijke gevolgen van het ongeval.
Omdat u direct na het ongeluk als vrijwilliger al kosten maakt, ontvangt u wel direct na erkenning van aansprakelijkheid een voorschot op de slotbetaling van uw letselschadevergoeding. Daar zorgt uw letselschade advocaat voor.
Contact met een letselschade advocaat
Heeft u tijdens vrijwilligerswerk letsel opgelopen en lijdt u hierdoor schade? Onze letselschade advocaten helpen u graag en altijd 100% kosteloos bij letselschade. Bel voor gratis hulp bij letselschade 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in. Wij helpen u graag en altijd 100% kosteloos!