Onze letselschade advocaten verhalen kosteloos uw letselschade.
Bent u betrokken geraakt bij een kettingbotsing

Wie is schuldig bij een kettingbotsing?

Een kettingbotsing is een aanrijding waarbij 3 of meer auto’s achterop elkaar rijden. Op deze pagina leest u wie schuldig is bij een kettingbotsing. Deze bestuurder is dan aansprakelijk voor uw schade, waaronder de letselschade.

Het antwoord op de vraag wie schuldig en aansprakelijk is na een kettingbotsing vinden wij in de Wegenverkeerswet en het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens:

 • Artikel 6 van de Wegenverkeerswet bepaalt dat verkeersdeelnemers moeten voorkomen dat zij een auto-ongeluk veroorzaken.
 • In artikel 5 van de Wegenverkeerswet staat dat het verboden is je dusdanig op de weg te gedragen dat er gevaar wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt.
 • Conform artikel 19 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens moet een bestuurder van een motorvoertuig ervoor zorgen dat hij zijn voertuig tijdig tot stilstand kan brengen.
 • Indien een motorvoertuig betrokken is bij een verkeersongeval en schade aan een ander toebrengt, dan is de houder van het voertuig gehouden de schade te vergoeden. Aldus artikel 185 WVW.

De achteroprijdende auto is aansprakelijk bij een kettingbotsing

Uit deze wetsartikelen blijkt dat in beginsel de persoon die achterop uw voertuig is gereden de schade moet vergoeden. Hieronder valt ook uw letselschade. Bij een kettingbotsing kan echter ook altijd het achterste voortuig aansprakelijk gesteld worden. Deze heeft immers de kettingbotsing veroorzaakt. Bent u dus van achteren aangereden bij een kettingbotsing dan kunt u aansprakelijk stellen:

 • De bestuurder van het voertuig dat bij u achterop is gereden.
 • Het voertuig dat de kettingbotsing heeft veroorzaakt.

Uitzondering aansprakelijkheid bij kettingbotsing

Op deze hoofdregel bestaat uitzonderingen. Bijvoorbeeld omdat het voorste voertuig plotseling remt. Het achterop rijdende voertuig heeft dan geen schuld aan de aanrijding. Dit is ook zo bij overmacht, bijvoorbeeld als auto’s op elkaar botsen door dichte mist.

Wilt u weten wie u aansprakelijk kunt stellen bij een kettingbotsing? Onze letselschade advocaten adviseren u graag en vrijblijvend over bij wie u de schade melden kunt. Neem gerust contact met ons op.

Werkgever aansprakelijk voor kettingbotsing

Wat veel mensen niet weten is dat ook de werkgever aansprakelijk is voor letsel door een kettingbotsing. Dit is namelijk het geval als u van achteren aangereden bent onder werktijd. U kunt dus bij een kettingbotsing uw werkgever aansprakelijk stellen voor de letselschade die u lijdt, naast degene die achterop is gereden. Er is dan sprake van werkgeversaansprakelijkheid

Heeft u schade aan een aanrijding overgehouden en wilt u hulp bij het claimen van uw letselschade? Wij helpen u graag. Bel met onderstaande button en vul ons contactformulier in.

Regeling verzekeraars bij een kettingbotsing

De vraag wie aansprakelijk is bij een kettingbotsing roept nogal eens discussie op. Daarom sloten autoverzekeraars een regeling, de Overeenkomst Vereenvoudiging Schaderegeling. Deze regeling houdt kort gezegd in dat de autoverzekeraar van de auto die achterop is gereden de schade van het daarvoor rijdende voertuig vergoed. Op deze manier worden lastige en tijdrovende discussies voorkomen, dit komt de schaderegeling voor het letselschade slachtoffer ten goede. Het zorgt ook voor een vereenvoudigde schaderegeling zoals de naam doet vermoeden.

De Overeenkomst Vereenvoudiging Schaderegeling geldt alleen bij een kettingbotsing.

Ik heb een kettingbotsing veroorzaakt, kan ik letselschade claimen?

Heeft u zelf een kettingbotsing veroorzaakt? Dan kunt u toch een letselschade claim indienen. De meeste mensen sluiten tegenwoordig een schade-inzittendenverzekering af. Het voordeel van deze verzekering is dat de toedracht niet uitmaakt voor het ontvangen van een letselschade vergoeding. Dit geldt zowel bij een kettingbotsing als bij een kopstaart botsing.

Aansprakelijk stellen

Er geldt een verzekeringsplicht voor auto’s. Dit betekent niet alleen dat er altijd verhaal mogelijk is, maar ook dat de letselschade claim direct bij de autoverzekeraar ingesteld kan worden. Dit scheelt vaak veel tijd! Houdt u er wel rekening mee dat u zelf ook aansprakelijk gesteld kan worden omdat u bent doorgedrukt op uw voorganger. Dit buiten uw schuld! Wij adviseren u daarom ook met deze persoon een schadeformulier in te vullen en aan te geven dat u bent doorgedrukt door uw achterligger. Uw voorligger kan deze persoon dan aansprakelijk stellen.

Wat te doen bij discussie over aansprakelijkheid?

Bij een kettingbotsing ontstaat er nogal eens discussie over de schuldvraag. Ook is het zo dat u moet aantonen dat de persoon die achterop is gereden onvoldoende afstand hield bijvoorbeeld als u de voorste auto in de rij was. Het is daarom van belang dat u genoeg bewijsmiddelen heeft. Anders loopt u het risico dat u geen of te weinig schadevergoeding ontvangt. Bij bewijsmiddelen kunt u denken aan:

 • Getuigen die het ongeval hebben zien gebeuren (omstanders)
 • Inzittenden in uw auto kunnen ook getuigen!
 • Een proces- verbaal dat door de politie is opgesteld
 • Een Verkeers Ongevallen Analyse van de politie
 • Een ingevuld en ondertekend schade aanrijdingsformulier

Letselschade claimen bij een kettingbotsing

Is de aansprakelijkheid erkent door de gevolgen van de kettingbotsing en is de tegenpartij aansprakelijk? Dan maakt u aanspraak op een letselschade vergoeding. Deze bestaat uit bijvoorbeeld inkomensschade, alle kosten die u maakt, autoschade en smartengeld, ook wel immateriële schade genoemd. Er zijn veel schadeposten die onderdeel kunnen uitmaken van uw letselschade vergoeding. De belangrijkste zetten wij voor u op een rijtje:

 • Inkomensschade omdat u niet kunt werken
 • Pensioenschade
 • Een studievertraging
 • Aanschaf van medische hulpmiddelen
 • Het wettelijk eigen risico
 • Kosten voor hulp in het huishouden
 • Reiskosten
 • Ziekenhuisdaggeldvergoeding
 • Revalidatiedaggeldvergoeding
 • (Extra) kinderopvang
 • Onderhoudskosten van uw woning en tuin
 • Niet gebruikte abonnementen
 • Extra energiekosten omdat u meer thuis bent
 • Smartengeld

Al deze posten behalve het smartengeld zijn materiële schade. Smartengeld is een vorm van immateriële schade. Mogen wij uw letselschade berekenen? Neem dan contant met ons op. Wij zullen naast het berekenen van uw letselschade ook een schadevergoeding eisen bij de aansprakelijke partij, dit doen wij volledig kosteloos voor u.

Wat is een smartengeldvergoeding bij letselschade?

Bij een letselschadevergoeding wordt er een onderscheid gemaakt tussen materiële schadeposten en immateriële schadeposten, ook wel smartengeld genoemd. Materiële schadeposten zijn alle schadeposten die op geld te waarderen zijn, zoals inkomensschade. Bij smartengeld is dit niet het geval. Het is een vergoeding voor pijnklachten, zoals nekpijn na een aanrijding. Verder valt onder het smartengeld een vergoeding voor angstklachten, gemis aan levensvreugde, boosheid en psychische klachten zoals een PTSS.

Omdat smartengeld niet te bereken is wordt er gebruik gemaakt van een gids met daarin vergelijkbare letselschadezaken. Deze gids wordt de Smartengeldgids genoemd. Hierin staan allerlei voorbeelden van letselschade zaken waarin smartengeld is toegekend. Op basis van deze voorbeelden wordt de hoogte van uw letselschade vergoeding berekend.

Wilt u uw smartengeld berekenen? Bel of mail ons en wij helpen u bij het berekenen van uw letselschade, waaronder het smartengeld.

Letsel na een auto ongeluk kan grote financiële gevolgen met zich meebrengen. Zeker bij zwaar letsel en chronische (pijn)klachten is dit het geval. Het is daarom van belang om u bij uw letselschade claim bij te laten staan door een ervaren en deskundige letselschade advocaat. De wetgever is zich dit ook bewust geweest en daarom krijgt een letselschade slachtoffer op grond van de wet kosteloze hulp van een letselschade advocaat.

Gratis rechtsbijstand bij een kettingbotsing, hoe zit dat?

Een kettingbotsing heeft voor een letselschade slachtoffer vervelende gevolgen. Daarom bepaalt de wet dus dat u als slachtoffer van letselschade een letselschade specialist in de arm kunt nemen. In artikel 6:96 van het Burgerlijk Wetboek is dit wettelijk vastgelegd door te bepalen dat kosten van rechtsbijstand onderdeel uitmaken van de schade. De tegenpartij, de autoverzekeraar, betaalt dus uw letselschade en de kosten van rechtsbijstand. Deze kosten worden rechtstreeks aan de advocaat betaald.

Wilt u een gratis letselschade advies van een letselschade advocaat? Bij ons kunt u terecht voor gratis juridische hulp. Onze specialisten gaan uw schadevergoeding berekenen en verhalen uw letselschade op de achterop rijdende auto voor u.

Wie zijn Brugman Letselschade Advocaten

Brugman Letselschade advocaten is gespecialiseerd in het verhalen letselschade. Wij zijn een advocatenkantoor dat enkel opkomt voor de belangen van slachtoffers. Wij staan dus nooit aansprakelijke partijen of autoverzekeraars bij. Dit maakt ons onafhankelijk.

Wij streven de hoogst mogelijke kwaliteit van rechtsbijstand na. Zo werken er bij ons letselschade advocaten die lid zijn van de LSA, de beroepsvereniging van letselschade advocaten in Nederland. Op basis van dit lidmaatschap mogen wij het hoogste keurmerk letselschade dragen. Maar wij hebben nog veel meer lidmaatschappen. Daarnaast volgens onze letselschade specialisten jaarlijks diverse opleidingen om de kennis over letselschade bij te houden en zelfs uit te breiden.

Uw letselschade advocaat is altijd in de buurt

Natuurlijk wilt u een letselschade advocaat bij u in de buurt. Dit begrijpen wij heel goed. Brugman Letselschade Advocaten is het enige kantoor in Nederland met meer dan 10 afspraaklocaties verspreid door heel Nederland. Wij zitten dus altijd bij u in de buurt. Maar wij komen voor een letselschade advies of intakegesprek gewoon bij u thuis als u dat fijn vindt.

mr. Friso W. Brugman, letselschade advocaat

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

  Neem vrijblijvend contact met ons op.
  Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

  Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

   Logo-Brugman-Wit

   Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

   Adres

   Brugman Letselschade advocaten
   Dick Ketlaan 2
   1687 CD Wognum

   Telefoonnummer

   0800 27 84 626

   E-mailadres

   contact@advocatenkantoorbrugman.nl

   Taalwisselaar