Hoe weet je of je elleboog gebroken is?
U bent voor toedoen van een ander van uw fiets gevallen op uw elleboog. Of aan een val op het werk heeft u een gebroken elleboog overgehouden. Uw elleboog voelt pijnlijk aan en is dik, maar hoe weet je of je elleboog gebroken is. Met andere woorden, wat zijn de symptomen van een gebroken elleboog?
Bij een gebroken elleboog of olecranonfractuur, is het bovenste stuk van de ellepijp gebroken. Dit is onderdeel van het ellebooggewricht en als deze gebroken is, dan dient deze zo goed mogelijk te genezen. De elleboog is namelijk belangrijk om uw arm te kunnen strekken en buigen.
Is de elleboog gebroken, dan merk je dat aan een aantal dingen:
- pijnklachten indien er op de plek van de breuk gedrukt wordt
- de elleboog is dik
- bewegen van de elleboog is niet goed mogelijk en ook de arm strekken lukt niet
Heeft u een van deze symptomen? Ga dan direct na een arts voor behandeling.
Heb ik mijn elleboog gebroken of gekneusd?
Wat betreft de symptomen is er niet zo veel verschil tussen een gekneusde elleboog en een gebroken elleboog. Wel is er een verschil tussen beiden voor wat betreft de behandeling.
Bij een gekneusde elleboog is het weefsel van de elleboog verwond hetgeen zorgt voor blauwe plekken en pijnklachten. Net als een gebroken elleboog komt een gekneusde elleboog veelal van een val, zoals bij een fietsongeluk of bedrijfsongeval. Een gekneusde elleboog geneest over het algemeen na enkele weken tot enige maanden.
Of de elleboog gebroken of gekneusd is, kun je niet met het blote oog zien. Om hier zeker van te zijn is radiologisch onderzoek belangrijk. Ga daarom bij letsel aan de elleboog altijd langs een arts en laat uw elleboog beoordelen. De arts kan dan de juiste behandeling instellen.
Behandeling gebroken elleboog
Een gebroken elleboog kan op 2 manieren behandeld worden:
- gipsbehandeling
- operatieve behandeling
De elleboog kan op verschillende plekken gebroken zijn en in 2 of meer stukken. Om dit vast te stellen wordt op de Spoedeisende Hulp radiologisch onderzoek verricht. Dit kan een röntgenfoto zijn. maar ook een CT scan om de breuk beter in beeld te kunnen brengen.
Houdt u er rekening mee dat in het gros van de gevallen een operatie van het letsel noodzakelijk is. In sommige gevallen kan echter genoegen genomen worden met een gipsbehandeling. Dit is ter beoordeling van uw specialist.
In het geval van een gipsbehandeling zal uw arm circa 4 weken in het gips moeten blijven en al daarna vaak fysiotherapie nodig zijn omdat de arm stijf aanvoelt. Vindt er een operatie plaats? Deze vindt meestal binnen 2 weken na het ongeval plaats. Daarbij worden de botten door middel van een metalen plaatje en schroeven aan elkaar vast gezet. Dit wordt ook wel osteosynthesemateriaal genoemd.
Autorijden met gebroken elleboog?
Een vraag die onze letselschade advocaten en medisch adviseur vaak krijgen, is of je kunt autorijden met een gebroken elleboog. Op grond van de wet is het echter niet toegestaan om met gips auto te rijden. Is het letsel dus met gips behandeld, dan mag u niet autorijden.
Dit geldt ook na een operatie, na een operatieve behandeling mag u namelijk gedurende de eerste 6 weken niet rijden. Dit omdat u met uw arm niet tijdig in kunt grijpen. Autorijden met een een gebroken elleboog is dus niet toegestaan op grond van de wet!
Slapen met gebroken elleboog
Bij een gebroken elleboog is het belangrijk dat u uw arm laat hangen in een sling of mitella. Het is niet toegestaan een kussen of andere ondersteuning onder de elleboog te leggen, ook niet tijdens het slapen. Slapen gebeurt bij een elleboogbreuk rechtop of halfzittend. Geadviseerd wordt om in de nacht rechtop te slapen en een kussen in uw rug te leggen.
Wie is aansprakelijk voor mijn letselschade?
Een elleboogbreuk is vervelend letsel en kan zelfs voor blijvend letsel zorgen. Ook kan er artrose ontstaan met een verergering van klachten en beperkingen tot gevolg. Hierdoor kunt u schade lijden en deze schade noemen wij letselschade.
Aansprakelijk voor letselschade is de persoon die schuldig is aan een aanrijding, zoals bij een kettingbotsing. In het geval van een bedrijfsongeval is dit in de meeste gevallen de werkgever. Deze heeft namelijk een zorgplicht en in de praktijk blijkt deze snel niet nagekomen. U kunt dan de werkgever aansprakelijk stellen.