Ik heb iemand aangereden, wat nu?
Ik heb iemand aangereden, wat nu?
Ik heb iemand aangereden, wat nu? Deze vraag krijgt ons team van letselschade advocaten vaak. Dat is ook logisch, want een verkeersongeval maakt u niet iedere dag mee. Op deze pagina leest u het antwoord op deze vraag, maar helpen wij u ook met uw schade. Want ook u kunt letselschade oplopen door een ongeval, ook al heeft u iemand aangereden. Vaak kunnen wij uw letselschade ook nog eens volledig kosteloos verhalen.
Wilt u weten wat wij voor u kunnen doen als u iemand aangereden heeft en hieraan letsel heeft overgehouden? Wij adviseren u graag en altijd geheel kosteloos. Bel voor gratis rechtsbijstand bij letselschade 0800 278 426 (gratis) of vul ons contactformulier in en wij nemen direct contact met u op.
Ik heb iemand aangereden, wat moet ik doen?
Een kettingbotsing omdat u niet tijdig remmen kunt of een voorrangsfout met een aanrijding tot gevolg. Als u iemand aangereden heeft in de auto of met de scooter, dan is het belangrijk om een schadeformulier in te vullen. Ieder motorvoertuig in Nederland is verplicht verzekerd tegen aansprakelijkheid. Uw autoverzekering of scooterverzekering zal dan ook opkomen voor de letselschade en materiële schade van de tegenpartij.
Om ervoor te zorgen dat uw verzekeraar de schade afhandeling in gang kan zetten, is het belangrijk dat u het schade-aanrijdingformulier ondertekend. Laat ook de tegenpartij het schadeformulier ondertekenen en stuur het vervolgens zo spoedig mogelijk naar uw aansprakelijkheidsverzekeraar. Deze zal de verdere afhandeling van de schade voor haar rekening nemen.
Heeft u een all-risk verzekering? Dan wordt ook uw voertuigschade vergoed. Kijk hiervoor wel goed naar de algemene voorwaarden van uw autoverzekering of motoverzekering. Vaak heeft u recht op vervangend vervoer. Maar ook kan het zijn dat u de auto, scooter of motor alleen bij een aangesloten garage mag brengen voor reparatie of het taxeren van de schade.
Ik heb iemand aangereden maar heb zelf ook letsel
Regelmatig wordt ons advocatenkantoor gebeld met de mededeling: “ik heb iemand aangereden maar heb zelf ook letsel”. De vraag is dan of je ook zelf schadevergoeding kunt claimen en hoe dit dan moet. Inderdaad kunt u vaak zelf ook letselschade verhalen als u iemand aangereden heeft. Veel mensen zijn namelijk in het bezit van een schade inzittendenverzekering of schade opzittendenverzekering.
De verplichte verzekering ziet enkel op wettelijke aansprakelijkheid. Bij de autoverzekering, ook wel WAM verzekering genaamd, kunt u echter ook een vrijwillige verzekering afsluiten. Deze verzekering dekt de letselschade van alle inzittenden van de auto of alle opzittenden van een scooter of motor. Onder de verzekerden vallen alle inzittenden, dus ook de bestuurder.
Heeft u dus iemand aangereden en bent u in het bezit van een schade inzittendenverzekering, afgekort svi- verzekering, dan kunt u een compensatie van uw letselschade krijgen. In beginsel wordt alle schade daarbij vergoed, dus zowel de materiële schade als het smartengeld. Op basis van de algemene voorwaarden worden vaak ook de kosten van een letselschade advocaat vergoed. Onlangs is er zelfs een gerechtelijke uitspraak gedaan waarin is bepaald dat de kosten ter vaststelling van de schadevergoeding altijd door de svi- verzekering betaald moet worden.
Het antwoord op de vraag: “ik heb iemand aangereden, wat nu?” is dus dat u recht op schadevergoeding heeft op basis van de svi verzekering. Kijk goed op uw verzekeringspolis of u deze verzekering heeft of stuur de polis van uw autoverzekering naar onze letselschade advocaten en wij zoeken het kosteloos voor u uit!
Wat als ik passagier ben en er is een ongeluk gebeurd?
Zat u als passagier in de auto of achterop de scooter/motor? U bent voor de wet dan een ‘schuldloze derde’. Dit houdt in dat uw letselschade vergoed moet worden. De schuldvraag doet hier niet ter sprake. De verzekeraar van de auto waarin u als passagier zat betaalt de letselschade.
Welke letselschade bedragen worden vergoed?
Kunt u aanspraak maken op een letselschade vergoeding vanuit de svi verzekering? Dan is het belangrijk dat u goed in de algemene voorwaarden kijkt welke letselschade bedragen voor vergoeding in aanmerking komen. Bij de meeste schadeverzekeraars worden echter alle kosten en schadeposten vergoed. Hieronder vallen onder meer:
- loonschade door arbeidsongeschiktheid
- inkomensschade van zelfstandig ondernemers
- medische kosten
- reiskosten
- kosten voor hulp in het huishouden
- onderhoudskosten van uw huis en/ of tuin
- smartengeld
Wilt u dat wij kosteloos uw letselschade berekenen? Onze letselschade advocaten helpen u graag en altijd volledig kosteloos. Bel voor een gratis adviesgesprek 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in en wij nemen direct contact met u op.
Mensen lezen ook:
- de beste letselschade advocaat van Nederland
- pro deo advocaat bij letselschade
- gevolgen whiplash op lange termijn
- aangereden door onverzekerde auto