Ik ben op de fiets aangereden, wat moet ik doen?
Ik ben op de fiets aangereden, wat moet ik doen?
Wist u dat wij in Nederland gemiddeld bijna 1000 km per jaar fietsen? Naar ons werk, school of gewoon voor ons plezier. De fiets is hiermee goed voor ongeveer 10% van het aantal kilometers dat reizigers in Nederland per jaar afleggen. Het nadeel van de fiets is dat u kwetsbaar bent in het verkeer. Vaak krijgt ons team van letselschade advocaten dan ook de vraag: “Ik ben op de fiets aangereden, wat moet ik doen?” Deze vraag is onderwerp van deze blog.
Op deze pagina leest u niet alleen het antwoord op de vraag: “ik ben aangereden op de fiets, wat moet ik doen?”, maar ook nuttige tips als u betrokken bent geraakt bij een fietsongeluk en welke schadeposten onder uw letselschade vergoeding vallen.
Bent u op de fiets aangereden en heeft u hieraan letsel overgehouden? In Nederland kunt u dan kosteloos een letselschade advocaat inschakelen. Wij helpen u hier graag bij, altijd 100% kosteloos, ook bij vragen of voor een gratis letselschade advies.
Bel voor gratis hulp bij een fietsongeval 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier en wij nemen direct contact met u op.
Ik ben op de fiets aangereden, wat moet ik doen bij schade?
Als u op de fiets aangereden bent en u hierbij gewond bent geraakt, dan spreken wij over letsel. De schade die u hierdoor lijdt wordt letselschade genoemd. Uiteraard wenst u deze schade vergoed te krijgen. Want de schade na een fietsongeluk kan oplopen. Denk daarbij aan medische kosten, loonschade door arbeidsongeschiktheid of een studievertraging. Een overzicht van alle mogelijke letselschade bedragen vindt u verderop in deze blog.
Lijdt u schade, dan dient u de tegenpartij aansprakelijk te stellen. Dit wordt gedaan door middel van een aansprakelijkheidsbrief. Hierin staat onder andere wie er aansprakelijk is en waarom u van mening bent dat deze persoon aansprakelijk is. Maar ook de aansprakelijkstelling zelf en een overzicht van de schade wordt in deze brief vermeld. Schakelt u een letselschade advocaat in, dan zal deze voor u de aansprakelijkheidsbrief opstellen.
Bent u op de fiets aangereden en lijdt hierdoor schade, dan ligt de bewijslast op u. Dat betekent dat u dient te bewijzen dat de tegenpartij schuldig is bij de aanrijding. Daarom is het belangrijk dat u getuigen heeft van aanrijding zodat u kunt bewijzen dat de tegenpartij schuldig is.
Antwoord op de vraag: ik ben aangereden op de fiets, wat moet ik doen?
Letselschade verhalen na een aanrijding is niet zo eenvoudig. Daarom geven wij u graag wat tips als antwoord op de vraag: “ik ben op de fiets aangereden, wat moet ik doen bij schade:
- vul altijd een schadeformulier in, dit kan ook bij een fietsongeluk en dus niet alleen bij een auto botsing
- laat de tegenpartij het schade-aanrijdingsformulier ondertekenen, een ondertekend schadeformulier is een belangrijk bewijsmiddel
- vraag getuigen om een getuigenverklaring
- maak foto’s van de fietsschade en schade van de tegenpartij
- ga altijd langs een arts met uw letsel
- houd kosten goed bij in een dagboek en bewaar bonnen en facturen
- schakel een letselschade advocaat van ons advocatenkantoor in, het is gratis en u weet dan zeker dat u goed geholpen wordt
Ik ben aangereden op de fiets door een auto of scooter
Bent u aangereden door een auto of ander motorvoertuig? Dan is het belangrijk om te vermelden dat u altijd recht op een schadevergoeding heeft. Dit is geregeld in artikel 185 wvw. Op grond van dit artikel heeft u als tijd recht op een schadevergoeding als u aangereden op de fiets bent. De regeling luidt als volgt:
- ik ben aangereden op de fiets door de schuld van een ander: 100% van de schade, zowel de materiële schade als het smartengeld wordt vergoed
- ik ben aangereden op de fiets, maar heb zelf een verkeersfout gemaakt: ten minste 50% van de letselschade komt voor vergoeding in aanmerking
- mijn kind tot 14 jaar is aangereden op de fiets: de volledige schade wordt altijd vergoed, ondanks de toedracht
De enige voorwaarde is dus dat u aangereden door een auto, scooter of ander motorvoertuig bent.
Aanrijding tussen fietsers
Ik ben aangereden op de fiets, wat moet ik doen als ik door een fietser aangereden ben? Deze situatie doet zich met name op het fietspad voor en dan met name bij inhalen. Vaak komen sturen in elkaar verwikkeld met een valpartij tot gevolg. Bovenstaande regeling van artikel 185 Wegenverkeerswet is dan niet van toepassing. Aansprakelijk is de partij die de verkeersfout heeft gemaakt en wel op grond van artikel 6:162 BW dat over een onrechtmatige daad gaat.
Welke letselschade bedragen worden vergoed na een fietsongeval?
Heeft u recht op een schadevergoeding? Dit zijn de letselschade bedragen die onder andere voor vergoeding in aanmerking komen:
- loonschade door arbeidsongeschiktheid
- pensioenschade
- medische kosten
- kosten voor huishoudelijke hulp
- reiskosten
- onderhoudskosten huis en tuin
- kosten gemaakt tijdens een ziekenhuisopname
- een honden uitlaatservice
- extra kosten voor kinderopvang
- studievertraging
- smartengeld.
Gratis hulp van een letselschade advocaat
Hierboven vond u het antwoord op de vraag: “ik ben aangereden op de fiets, wat moet ik doen?”. Heeft u recht op een schadevergoeding, dan is er ook recht op gratis juridische hulp van een letselschade advocaat. Neem voor gratis juridische bijstand contact met ons op. Bel gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij helpen u bij het verhalen van uw letselschade. Altijd 100% kosteloos!
Mensen lezen ook: