Wie is schuldig bij een aanrijding?
Wilt u iemand aansprakelijk stellen na een aanrijding, dan dient eerst duidelijk te zijn wie schuldig is bij een aanrijding. Soms is dit snel duidelijk, bijvoorbeeld bij een aanrijding van achteren. Zo is bij een kettingbotsing altijd het achterste voertuig aansprakelijk.
De vraag wie schuldig is bij een aanrijding kan lastig zijn, zoals bij voorrang. Heeft bijvoorbeeld iemand die van een uitrit komt voorrang en hoe zit dit als je als fietser aangereden bent door een auto? Er zijn soms speciale regeling van kracht. Zo kan een aangereden fietser gebruik maken van de regeling uit artikel 185 wvw. Een automobilist is dan altijd schuldig bij een aanrijding, ook als de fietser door rood licht rijdt!
Is beken wie aansprakelijk is bij een aanrijding? Dan kunt u deze persoon aansprakelijk stellen. Gaat het om een aanrijding met de auto? In dit geval kan de aansprakelijkstelling rechtstreeks naar de WAM– verzekeraar verzonden worden.
Wat te doen bij een aanrijding?
Bent u aangereden en wilt u iemand aansprakelijk stellen voor de geleden letselschade? Dan is het belangrijk om te weten dat de bewijslast ligt op u als eisende partij. Daarom geven wij u graag een aantal tip voor het verhalen van letselschade na een aanrijding.
Vul het schadeformulier in
Als u betrokken bent bij een ongeval en u wilt de tegenpartij aansprakelijk stellen, dan is het goed om te weten dat u de bewijslast draagt. U moet dus bewijzen dat de tegenpartij schuldig is aan het ontstaan van het ongeval. Dit kunt u doen door ervoor te zorgen dat u ter plaatse van het ongeval samen met de tegenpartij het schadeformulier invult. Zorg ervoor dat u en de tegenpartij het schade- aanrijdingsformulier ondertekenen. De toedracht van het ongeval staat dan vast.
Wil de tegenpartij niet tekenen of erkent hij niet dat hij een verkeersfout heeft gemaakt? Belt u dan de politie. Zijn er getuigen? Vraag de namen en contactgegevens van deze getuigen van het verkeersongeval. U voorkomt dan nare discussies met de tegenpartij achteraf.
Bezoek direct een arts!
U dient bij de tegenpartij aansprakelijk stellen niet alleen bewijzen dat de tegenpartij het ongeval heeft veroorzaakt. U moet ook bewijzen dat u aan het verkeersongeval letsel heeft overgehouden. Wacht daarom na een ongeval niet te lang met het naar een arts gaan. Zeker bij nekklachten is dit van groot belang. De verzekeraar kan namelijk betogen dat het letsel niet van het ongeval afkomt als u pas een week of later voor het eerst naar de arts gaat.
Wij adviseren u om de dag van het verkeersongeval nog naar de huisarts, de huisartsenpost of de spoedeisende hulp van het ziekenhuis te gaan. Dan weet u zeker dat uw letsel en de klachten goed gedocumenteerd zijn
Vraag gegevens van getuigen
Vaak hebben mensen de aanrijding zien gebeuren. Deze getuigen kunnen heel waardevol zijn. Denk aan het geval dat de tegenpartij u de schuld geeft van de aanrijding. Of als er sprake is van doorrijden na een aanrijding. Voor een claim op het Waarborgfonds moet u dit bewijzen. Zonder getuige slaagt u hier vaak niet in.
Wist u dat passagiers die bij u in de auto zaten ten tijde van de aanrijding ook als getuige mogen optreden? Vraag deze personen altijd om een verklaring op te stellen.
Bel Brugman Letselschade Advocaten
Wij adviseren u om niet zelf met de tegenpartij of diens verzekeraar te onderhandelen over uw letselschadevergoeding. De verzekeraar heeft veel kennis over letselschade en zal proberen om u zo min mogelijk te betalen, ook al schakelen zij de eigen medisch adviseur in. U kunt dan met schade blijven zitten, nu maar ook in de toekomst.
Bij Brugman Letselschade Advocaten helpen wij alleen maar slachtoffers van letselschade. Een team van 20 advocaten en letselschade juristen helpt u met het verhalen van uw letselschade. Wij stellen de tegenpartij aansprakelijk en onderhandelen met de verzekeraar. Zo weet u zeker dat u krijgt waar u recht op heeft.
Werkgever aansprakelijk stellen
Wilt u uw werkgever aansprakelijk stellen voor een bedrijfsongeval? In de meeste gevallen is de werkgever aansprakelijk als u gewond door een bedrijfsongeval raakt. Dit op grond van de zorgplicht van de werkgever.
U kunt de werkgever aansprakelijk stellen in de volgende gevallen:
- bij een arbeidsongeluk
- als u gewond raakt door een onrechtmatige daad van een collega
- bij een verkeersongeluk onder werktijd.
Iemand aansprakelijk stellen voor een hondenbeet
Aansprakelijkheid voor dieren is geregeld in de wet. Dit artikel 6:179 BW luidt:
“De bezitter van een dier is aansprakelijk voor de door het dier aangerichte schade, tenzij aansprakelijkheid op grond van de vorige afdeling zou hebben ontbroken indien hij de gedraging van het dier waardoor de schade werd toegebracht, in zijn macht zou hebben gehad.”
Iemand aansprakelijk stellen voor een hondenbeet doet u door middel van een aansprakelijkstelling. Deze dient gericht te zijn aan de hondenbezitter. Deze is immers op grond van artikel 6:179 BW aansprakelijk voor de letselschade die iemand na een hondenbeet lijdt.
Wilt u iemand aansprakelijk stellen na een aanrijding, ongeluk op het werk of hondenbeet? Maak dan gratis gebruik van een erkende en ervaren letselschade advocaat. Bel 0800 278 4626 (gratis) of klik op onderstaande button. Wij gaan direct voor u aan de slag.