Onze letselschade advocaten helpen 100% kosteloos!
Aansprakelijkheid bij letselschade, hoe zit dat?

Aansprakelijkheid letselschade, hoe zit dat precies?

Een ongeluk kan je zomaar overkomen. Door een auto ongeluk of een fiets ongeluk. Maar ook kan er letsel ontstaan door een bedrijfsongeval of een hondenbeet. Vaak gaat het oplopen van letsel gepaard met schade, dit wordt letselschade genoemd. Als hiervan sprake is, dan kun je schadevergoeding eisen.

Deze pagina gaat over aansprakelijkheid bij letselschade. Besproken worden de volgende onderwerpen:

Onze letselschade advocaten verhalen al meer dan 15 jaar letselschade voor slachtoffers van een ongeluk. Dit naar alle tevredenheid gezien onze reviews! Wilt u net als alle andere letselschadeslachtoffers die wij helpen een schadevergoeding claimen? Neem dan contact met ons op. Bel gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij gaan nog dezelfde dag voor u aan de slag!

Aansprakelijkheid letselschade

Of er aansprakelijkheid is bij letselschade hangt af van wie er schuldig is na een ongeluk. Bij een verkeersongeluk is dit vaak snel duidelijk. Zo is op grond van artikel 19 RVV de achterop aanrijder schuldig aan een aanrijding van achteren. Bij een bedrijfsongeval is de aansprakelijkheid letselschade geregeld in artikel 7:658 BW. Op basis van dit wetsartikel is de werkgever aansprakelijk als de zorgplicht van de werkgever is geschonden. Zoals u hieronder zult lezen is dit bijna in alle gevallen zo.

Bent u door een hond gebeten? Dan geldt voor de schuldvraag artikel 6:179 van het Burgerlijk Wetboek. Dit artikel gaat over aansprakelijkheid voor dieren. Schuldig is in alle gevallen de hondenbezitter. Dit op basis van de risico aansprakelijkheid.

Hieronder gaan wij in op de aansprakelijkheid voor letselschade als gevolg van verkeersongevallen, een bedrijfsongeval en een beet van een hond.

Bij wie ligt de aansprakelijkheid voor letselschade?

Om te weten bij wie de aansprakelijkheid voor letselschade ligt, dienen wij een onderscheid te maken tussen diverse ongelukken:

  • aansprakelijkheid voor letselschade na een auto ongeluk
  • wie is aansprakelijk voor letselschade na een fietsongeluk?
  • letselschade door een hondenbeet, wie is aansprakelijk voor de letselschade
  • aansprakelijkheid voor letselschade door een bedrijfsongeval

Van belang is dat schuldig aan een ongeluk iets anders is dan aansprakelijkheid bij letselschade. Wij leggen het u hieronder uit bij de diverse soorten ongevallen.

Hoe zit het met aansprakelijkheid voor letselschade na een auto ongeluk?

Schuldig bij een auto botsing is de persoon die de verkeersfout maakt. Bijvoorbeeld de persoon die bij een file een kettingbotsing veroorzaakt. Of de automobilist die een andere bestuurder van een motorvoertuig geen voorrang verleend. Alle motorvoertuigen in Nederland zijn echter verplicht verzekerd tegen aansprakelijkheid bij letselschade. Dit is bepaald in de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen. Op grond van deze wet kan een letselschade claim rechtstreeks bij de autoverzekering ingediend worden.

Aansprakelijk voor letselschade na een auto ongeluk zijn hiermee:

  • de eigenaar van de auto
  • bestuurders van een auto
  • de autoverzekeraar, ook wel WAM- verzekeraar genoemd

Aansprakelijkheid letselschade na een fietsongeluk

Bent u als fietser aangereden door een auto? Bij een fietsongeluk tussen een fietser en automobilist is de bestuurder van de auto niet altijd schuldig, maar zijn deze bestuurder en de autoverzekeraar wel in alle gevallen (deels) aansprakelijk. De enige voorwaarde is dat u als fietser aangereden bent door een auto of ander motorrijtuig. Deze regeling geldt overigens ook voor het geval u als voetganger aangereden bent, bijvoorbeeld op het zebrapad.

De regeling ziet er als volgt uit:

  • bent u door een auto aangereden door diens schuld? Dan krijgt u de volledige schadevergoeding betaald. Dit betreft alle schade, dus zowel de materiële schade als het smartengeld.
  • u bent als fietser aangereden en heeft zelf schuld aan het ongeluk. Bijvoorbeeld omdat u een verkeersfout maakt of door rood licht rijdt. In deze gevallen wordt ten minste 50% van de letselschade vergoed door de WAM verzekering. Ten minste, omdat het percentage kan oplopen tot 100% op grond van de billijkheidscorrectie
  • Is uw kind tot 14 jaar aangereden door een motorvoertuig? Dan wordt altijd de volledige letselschade vergoed.

Bent u als fietser of voetganger aangereden en heeft u hierbij letsel opgelopen? Onze letselschade advocaten helpen u graag bij het verhalen van uw letselschade na een ongeluk. Bel voor gratis hulp bij letselschade 0800 278 4626 (gratis) of klik op onderstaande button en een letselschade specialist van ons kantoor neemt contact met u op.

Letselschade door een hondenbeet

U bent gebeten door een hond in het park of heeft een hondenbeet overgehouden aan de hond van de buren. Aansprakelijkheid bij letselschade veroorzaakt door dieren is geregeld in artikel 6:179 van het Burgerlijk Wetboek. Hierin staat dan de eigenaar van een dier aansprakelijk is voor de schade die het dier aan zaken en personen toebrengt.

Aansprakelijkheid voor dieren betreft een schuldaansprakelijkheid. Dat houdt in dat de hondeneigenaar altijd aansprakelijk is bij een hondenbeet. Of u nu gebeten door een hond bent door een fout van de hondenbezitter of niet. Dus ook al is de hond aangelijnd, de eigenaar van de hond is toch aansprakelijk voor letselschade veroorzaakt door de hond.

Helaas is er geen verplichte verzekeringsplicht voor bezitters van dieren. Het is daarom goed om te vragen of iemand in het bezit is voor een verzekering tegen hondenbeten. De meeste hondenbezitters hebben overigens wel een verzekering waar de aansprakelijkheid voor dieren onder valt.

Aansprakelijkheid bij bedrijfsongeval

Bij een bedrijfsongeval kunt u ernstig letsel en zelfs blijvend letsel oplopen. Denk hierbij aan een val van een ladder, een steigerongeluk of letselschade veroorzaakt door een collega, zoals bij een heftruckongeluk. Door dit letsel kunt u schade oplopen. Maar wie is nu aansprakelijk voor letselschade na een bedrijfsongeval?

De aansprakelijkheid voor schade veroorzaakt door een bedrijfsongeval is geregeld in artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek (BW). Hierin is de zorgplicht van de werkgever opgenomen. Zo dient de werkgever ervoor te zorgen dat:

  • machines en andere bedrijfsmiddelen in orde zijn
  • voldoende instructies gegeven worden
  • de kennis en kunde van personeelsleden op orde is
  • er beschermde kleding ter beschikking wordt gesteld
  • er toezicht is op de werkzaamheden

Wordt niet voldaan aan de zorgplicht van een werkgever? Dan is de werkgever aansprakelijk. Dit wordt werkgeversaansprakelijkheid genoemd. Maar onder werkgeversaansprakelijkheid vallen niet alleen bedrijfsongevallen. Want ook in de volgende gevallen is de werkgever aansprakelijk voor letselschade:

  • letselschade veroorzaakt door een fout van een andere medewerker. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat een collega u aanrijdt met de heftruck. Voor de gevolgen hiervan is de werkgever aansprakelijk
  • indien u onder werktijd een arbeidsongeval overkomt.

Aansprakelijkheid voor letselschade na een bedrijfsongeval geldt niet alleen voor medewerkers in loondienst. Bent u als zzp’er aan de slag of overkomt u als uitzendkracht een bedrijfsongeval? Ook in deze gevallen is de opdrachtgever of werkgever aansprakelijk voor uw letselschade.

Als slachtoffer van een bedrijfsongeval hoeft u alleen aan te tonen dat u tijdens uw werk een ongeluk is overkomen. Daarnaast moet er door dit bedrijfsongeval letselschade zijn ontstaan.

Waaruit bestaat een letselschade vergoeding?

Is er aansprakelijkheid voor letselschade, dan kunt u een letselschade vergoeding eisen. Deze bestaat uit materiële schade en smartengeld. Dit zijn de letselschade bedragen waaruit een letselschadevergoeding kan bestaan:

  • schade door arbeidsongeschiktheid
  • pensioenschade
  • studievertraging
  • medische kosten
  • reiskosten
  • kosten gemaakt tijdens een ziekenhuisopname
  • zorgkosten die u thuis maakt voor verzorging en verpleging
  • smartengeld

Lees hier alles over smartengeld berekenen

Hoe kan het dat ik recht heb op een gratis letselschade advocaat?

Kiest u voor een letselschade advocaat van ons kantoor, dan helpen wij u gratis bij het claimen van uw letselschade. Is een derde aansprakelijk en heeft u letselschade, dan staat namelijk in de wet dat de redelijke kosten van rechtsbijstand door de letselschade verzekeraar vergoed worden. Onze letselschade advocaten werken dus altijd geheel kosteloos voor u bij letselschade als gevolg van een ongeval.

Wilt u ook aanspraak maken op gratis rechtsbijstand bij letselschade? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag. Bel 0800 278 4626 (gratis) of klik op onderstaande button en wij gaan direct voor u aan de slag.

Gratis hulp bij letselschade

Wilt u schadevergoeding eisen bij aansprakelijkheid voor letselschade? Onze letselschade advocaten helpen u graag en altijd 100% kosteloos. Bel voor gratis rechtsbijstand 0800 278 4626 (gratis) of klik op onderstaande button en wij gaan aan de slag met het verhalen van uw letselschade na een ongeluk of hondenbeet.

 

mr. Aniek Waiboer, letselschade advocaat

mr. Aniek Waiboer is als letselschade advocaat gespecialiseerd in het claimen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet.

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

    Neem vrijblijvend contact met ons op.
    Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

    Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

      Logo-Brugman-Wit

      Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

      Adres

      Brugman Letselschade advocaten
      Dick Ketlaan 2
      1687 CD Wognum

      Telefoonnummer

      0800 27 84 626

      E-mailadres

      contact@advocatenkantoorbrugman.nl

      Taalwisselaar