Hoe te rijden met gladheid
Gratis tips over hoe te rijden met gladheid
U heeft het wellicht al gemerkt, het is weer glad op de weg! Op de grote wegen is gestrooid, maar zeker binnen de bebouwde kom kan het spiegelglad zijn. Maar hoe nu te rijden met gladheid? Wij geven u hieronder een aantal tips!
Gladheid kan tot schade lijden, blikschade of fietsschade, maar ook tot letselschade omdat u gewond bent geraakt bij een aanrijding of valpartij. In veel gevallen kunt u dan aanspraak maken op een schadevergoeding en gratis hulp van een letselschade advocaat. Ook hier leest hieronder meer over!
Tips voor over hoe te rijden met gladheid
Hoe te rijden met gladheid: pas de snelheid aan!
De eerste en misschien ook wel voor de hand liggende tip over hoe te rijden met gladheid is dat u de snelheid aanpast. Met een lagere snelheid kun je beter remmen en anticiperen op omstandigheden, waaronder slippen door gladheid.
Hoe te rijden met gladheid: houdt afstand!
Door de gladheid wordt de mogelijkheid om tijdig te remmen minder. Ook kun je gemakkelijk slippen. Houdt daarom voldoende afstand op je voorganger. Er is dan meer ruimte en tijd om tijdig te remmen zonder een aanrijding te veroorzaken. Zorg er dus voor dat je meer afstand houdt dan normaal gebruikelijk is.
Weet hoe te remmen!
Bij de vraag hoe te rijden met gladheid is ook remmen heel belangrijk. Bij gladheid is het namelijk het beste om te remmen door terug te schakelen naar een lagere versnelling. Bij ABS moet je tegelijkertijd je rem en koppeling intrappen. Het kan overigens zo zijn dat tijdens het remmen een vreemd geluid hoort of je rempedaal trilt, dit is niet iets om je zorgen over te maken. De wielen blijven draaien door het antiblokkeersysteem zodat je kunt blijven sturen.
Wat te doen bij slippen?
Bij hoe te rijden bij gladheid is ook het slippen van belang. Want dit kan door de gladheid gemakkelijk gebeuren. Raak je in de slip raken aan de voorkant van de auto, trap dan direct de koppeling in en laat het gas los. Stuur in de richting waar je naar toe wilt rijden. Raak je aan de achterkant in de slip, stuur dan tegen.
Blijf vooruit kijken
Bij hoe te rijden met gladheid is ook de wijze waarop je rijdt van belang. Het is daarbij belangrijk dat je weet wat andere weggebruikers doen. Daarom is het belangrijk om goed vooruit te blijven kijken. Op deze manier kun je inspelen op het weggedrag van anderen. Je ziet dan tijdig iemand slippen waardoor er plotseling geremd wordt. Maar ook andere gevaarlijke situaties zie je sneller en je kunt er eerder op anticiperen. Dit is bij rijden met gladheid heel belangrijk. Je kunt er verkeersongelukken mee voorkomen.
Hoe moet ik rijden in bochten met gladheid?
Remmen kan tot slippen leiden. Probeer daarom in de bochten zoveel mogelijk het remmen te beperken. Laat het gas los in de bocht en minder vaart tot je de bocht weer uit bent. Trek ook niet aan je stuur, maar laat de auto als het ware rustig door de bocht glijden en stuur in de goede richting mee. Op deze manier voorkom je dat je slipt en dus ook een eventuele aanrijding.
Rijd op winterbanden
Winterbanden kunnen je helpen bij gladheid. Als de temperatuur onder de 7 graden Celsius komt, heb je er echt baat bij en verhoogt het gebruik van winterbanden de verkeersveiligheid. Het kan het aantal verkeersslachtoffers beperken als iedereen op winterbanden zou rijden. Winterbanden zorgen namelijk voor meer grip op de weg en het verminderd de remweg. Wel is het van belang dat de bandenspanning juist is, anders verdwijnt het effect van winterbanden.
Wat te doen bij een aanrijding?
Gaat het toch mis en raak je betrokken bij een aanrijding? Dan zijn een aantal zaken van belang. Zorg ervoor dat je op een veilige plek gaat staan zodat je voorkomt dat je wordt aangereden. Bel direct de hulpdiensten zodat de auto weggesleept kan worden en eventuele gewonden geholpen kunnen worden. De politie kan ervoor zorgen dat het verkeer kan doorstromen.
Vul samen met de tegenpartij ter plaatse het schadeformulier in, ten minste als dit veilig is.
Wat nu als ik letsel heb opgelopen?
Bent u gewond geraakt bij het ongeval of zijn er klachten zoals nekklachten? Dan kunt u mogelijk letselschade claimen. Hiervoor is een aantal zaken belangrijk. Zo ligt de bewijslast van de schuldvraag bij u. Bewezen zal moeten worden wie schuldig is bij de aanrijding. Daarbij geldt dat ook al kan iemand er niks aan dien dat hij door gladheid slipt, deze persoon toch aansprakelijk is voor de schade die een ander hierdoor lijdt.
Bent u aangereden, dan adviseren onze letselschade advocaten u het volgende te doen:
- vul het schadeformulier in en laat deze ook door de tegenpartij ondertekenen
- vraag eventuele getuigen om een verklaring
- bel bij doorrijden na een aanrijding altijd ter plaatse de politie
- maak foto’s van de voertuigen
- laat uw letsel altijd meteen door een arts beoordelen
- schakel een belangenbehartiger in om uw letselschade te claimen.
Gratis hulp bij letselschade
Kiest u voor een letselschade advocaat van ons kantoor, dan helpen bij u gratis bij het verhalen van uw letselschade door een aanrijding. Wij stellen de aansprakelijkheidsbrief op, stellen de tegenpartij aansprakelijk en zorgen dat u direct een voorschot op uw letselschadevergoeding ontvangt. Ook regelen wij alles met de verzekeraar van de aansprakelijke partij zodat uw letselschade snel en volledig vergoed wordt.
Bel voor gratis hulp bij letselschade gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij komen direct voor u in actie.