Hoe stel je iemand aansprakelijk?
Iemand aansprakelijk stellen, hoe doe je dat?
Als u door toedoen van een ander een ongeval is overkomen, dan heeft u recht op een letselschade vergoeding. Maar dit gaat uiteraard niet vanzelf. U moet de aansprakelijke persoon aansprakelijk stellen. Dit is niet zo eenvoudig als het klinkt. Zo moet u weten:
– Wie stel ik aansprakelijk?
– Op welke rechtsgrond stel ik aansprakelijk
– Wat moet er in de aansprakelijkstelling staan?
– Wanneer verjaart de letselschade zaak?
– In welke vorm stel ik iemand aansprakelijk?
Aansprakelijk stellen bij een verkeersongeval
Letselschade claimen als u op de fiets aangereden bent of betrokken bent bij een auto ongeluk kan rechtstreeks bij de WAM- verzekeraar. Ieder motorvoertuig is verplicht verzekerd, dus er is altijd een verzekeraar om aan te spreken.
Aansprakelijk stellen kan bij de letselschade verzekeraar. Dit is wel zo prettig. U hoeft dan immers niet na te gaan wie de bestuurder was of en bij deze persoon een schadeclaim indienen.
Als u een verkeersongeval is overkomen, dan stelt u aansprakelijk op grond van de Wet aansprakelijkheidsverzekering Motorvoertuigen (WAM) of artikel 185 van de Wegenverkeerswet. Dit indien u door een motorvoertuig op de fiets bent aangereden of als voetganger. Een aangetekende brief naar de verzekeraar stuit de verjaring. Dit moet wel binnen 3 jaar!
Aansprakelijk stellen bij een bedrijfsongeval
Werkgeversaansprakelijkheid is geregeld in artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek. Hierin staat dat op de werkgever een zorgplicht rust. Schaadt hij deze (zware) zorgplicht, dan is de werkgever aansprakelijk voor de gevolgen van het bedrijfsongeval.
Een werkgever aansprakelijk stellen doet u dus rechtstreeks bij de werkgever door middel van een aangetekende brief. Hierin zet u wat er is gebeurd (bijvoorbeeld een heftruck ongeval of val van een steiger) en welke letsel u hieraan heeft overgehouden, zoals crush letsel, een tibia fractuur of een whiplash.
De grondslag voor werkgeversaansprakelijkheid bij een arbeidsongeval is artikel 7:658 lid 2 voor letselschade slachtoffers in loondienst en artikel 7:658 lid voor voor zzp’ers met letsel.
Door een hond gebeten, hoe stel je iemand aansprakelijk?
Op grond van de wet is een bezitter van een dier aansprakelijk voor de gedraging van het dier. Bij een hondenbeet dient de bezitter van de hond dus aansprakelijk gesteld te worden.
Aansprakelijk stellen bij een hondenbeet gaat per aangetekende brief. Hierin schrijft u wat er is gebeurd, wat uw letsel is en stelt u aansprakelijk. Aansprakelijkheid voor gedragingen door dieren is geregeld in artikel 6:179 BW. Dit is de grondslag voor de aansprakelijkstelling.
Gevallen door slecht wegdek, wie is aansprakelijk?
Een val over een losliggende stoeptegel of met de fiets in een gleuf rijden. Het zijn voorbeelden van ongevallen waarvoor de wegbeheerder aansprakelijk is. Dit is vaak de gemeente of provincie. Deze kunt u voor uw letselschade aansprakelijk stellen.
In uw aansprakelijkstelling schrijft u wat u is overkomen en voegt u bij voorkeur ook foto’s van de plek van het ongeval toe. De grondslag voor letselschade door een gebrekkig wegdek is artikel 6:174 van het Burgerlijk Wetboek of artikel 6:162 BW. Welk artikel van toepassing is hangt af van de omstandigheden van het geval.
Aansprakelijk stellen? Schakel een letselschade advocaat in
Een letselschade vordering instellen na een fietsongeluk, auto ongeluk, hondenbeet of val over een stoeptegel is niet eenvoudig. Schakel daarom bij voorkeur een letselschade advocaat in. Dan weet u zeker dat uw rechten gewaarborgd zijn.
Bij Brugman Letselschade Advocaten helpen wij u kosteloos. Geen no cure no pay, maar echt kosteloos. Onze kosten verhalen wij namelijk samen met uw letselschade op de aansprakelijke partij!
Contact met Brugman Letselschade Advocaten
Wil u een letselschade advies of uw letselschade claimen? Bij ons bent u aan het juiste adres. Onze advocaten zijn ervaren en gespecialiseerd in het verhalen van letselschade. Dit doen wij al meer dan 10 jaar!
Neem contact met ons op voor al uw vragen of het verhalen van uw letselschade. Bel 0800 278 46 26 (gratis) of stuur ons een bericht.
Mensen lezen ook: