Wat is niet-aangeboren hersenletsel?
Niet aangeboren hersenletsel kan diverse oorzaken hebben, bijvoorbeeld een herseninfarct, een ziekte of een ongeval. Ieder jaar wordt bij meer dan 100.000 personen de diagnose van niet-aangeboren hersenletsel gesteld.
Een dergelijke diagnose kan een plotse verandering in het leven betekenen, aangezien bepaalde hersenfuncties uitvallen en leiden tot verschillende problemen en beperkingen. Zo kan het leiden tot verstoord lopen, niet meer logisch kunnen denken en spreken en zelfs ademhalings- en bewegingsproblemen veroorzaken.
Indien het mogelijk is om (een deel van) de hersenfunctie te herstellen, kan dit een lange revalidatieperiode met zich meebrengen. Helaas is herstel echter niet altijd mogelijk, waardoor blijvend letsel kan ontstaan met persoonlijke en financiële gevolgen.
In zo’n geval is het verstandig om te onderzoeken of iemand aansprakelijk is voor de schade die u heeft geleden als gevolg van het ongeval. Bij verkeers- of arbeidsongevallen is dit bijna altijd het geval en heeft u recht op gratis rechtsbijstand van een letselschade expert.
Traumatisch en niet-traumatisch hersenletsel
Er zijn twee groepen niet aangeboren hersenletsel. Aan de ene kant is er traumatisch hersenletsel. Dit betekent dat er een oorzaak van buitenaf is. Bijvoorbeeld bij een verkeersongeval, omdat u hard met uw hoofd tegen het stuur aan bent gekomen. Of tijdens uw werk omdat u een voorwerp op uw hoofd krijgt of op uw hoofd bent gevallen. De oorzaak ligt in deze gevallen buiten uzelf en is vaak veroorzaakt door een ander. Deze persoon is dan aansprakelijk voor uw letselschade.
Aan de andere kant hebben we niet-traumatisch hersenletsel. Dit betekent dat er geen trauma (ongeval) aan het ontstaan van het hersenletsel ten grondslag ligt. De oorzaak ligt in het lichaam en niet erbuiten zoals bij traumatisch hersenletsel het geval is. Voorbeelden hiervan zijn een hersentumor, een hersenbloeding, een hartstilstand of zuurstoftekort. Hierdoor treedt hersenletsel op.
Heeft u zelf schuld aan het verkeersongeval? Dan heeft u in veel gevallen alsnog recht op een volledige schadevergoeding. Neem voor meer informatie contact met ons op!
Contact met uw letselschade advocaat
Hersenletsel door een ongeval (traumatisch hersenletsel)
Een traumatisch hersenletsel wordt gedefinieerd als niet-aangeboren hersenletsel en wordt veroorzaakt door een ongeval, voornamelijk verkeersongevallen, een bedrijfsongeval of het raken van het hoofd met een zwaar voorwerp. Onder de 50 jaar is traumatisch hersenletsel de meest voorkomende oorzaak van niet-aangeboren hersenletsel, zelfs onder jongeren. Ieder jaar worden duizenden mensen behandeld voor traumatisch hersenletsel op de spoedeisende hulp, waarbij de meeste gevallen van lichte aard zijn, zoals een hersenschudding. Echter, een hersenkneuzing of erger kan ook voorkomen, wat kan leiden tot ernstig hersenletsel met blijvende gevolgen en schade, wat bekend staat als letselschade.
Diagnose en behandeling bij niet-aangeboren hersenletsel
Het stellen van de diagnose hersenletsel is vaak een complex proces. Dit komt ook doordat het vaak om cognitieve klachten gaat, zoals geheugenproblemen, chronische vermoeidheid, een concentratiestoornis of andere zogenaamde niet objectiveerbare klachten. Met andere woorden, de klachten worden door de persoon zelf ervaren en zijn voor de buitenwereld niet zichtbaar.
Onderzoek naar de aandoening wordt vaak verricht door middel van een MRI-scan van de hersenen. Daarnaast wordt veel gebruikgemaakt van neuropsychologisch onderzoek. Is eenmaal de diagnose niet-aangeboren hersenletsel gesteld? Dan begint een revalidatietraject en vindt er behandeling plaats door de neuroloog en neuropsycholoog.
De symptomen van niet-aangeboren hersenletsel
Bij niet-aangeboren hersenletsel horen een aantal symptomen. De meest voorkomende symptomen zijn:
- Geheugenproblemen
- Concentratieproblemen
- Chronische vermoeidheid
- Problemen bij het plannen
- Somberheid
- Oriëntatieproblemen
- Moeite met praten
- Overprikkeling
- Bewegingsproblemen
- Visuele problemen
Ervaart u een van deze symptomen van niet-aangeboren hersenletsel? Neem dan contact op met een van onze letselschade advocaten. Wij kijken samen met u naar wat wij voor u kunnen betekenen. Daarnaast schakelen wij ook altijd onze medisch adviseur in, zodat u de best mogelijke behandeling en revalidatie krijgt.