Helmplicht snorfiets per 1 januari 2023
Helmplicht snorfiets per 1 januari 2023
Het is zover, in navolging op Amsterdam en Utrecht geldt er per 1 januari 2023 een helmplicht voor rijden op een snorfiets door heel Nederland. Als in 2019 werd deze helplicht voor snorfietsers in Amsterdam en later ook in Utrecht ingesteld ter vermindering van het aantal verkeersongelukken. Ook moesten de snorfietsen zich naar de rijbaan verplaatsen.
Het resultaat? Van 154 scooter ongelukken (of beter snorfietsongelukken in 2017 tot 25 aanrijdingen in 2021. Dit is alleen al in Amsterdam het geval! Daarnaast werden er overigens wel de eerste periode circa 19.000 boetes uitgedeeld voor het rijden op het fietspad met de snorfiets.
Helmplicht snorfiets
In Amsterdam en Utrecht was er niet alleen een helmplicht voor snorfietsers, maar moesten de bestuurders hiervan ook op de rijbaan rijden. Dit is per 1 januari 2023 in deze steden nog steeds het geval. De landelijke verplichting ziet alleen op de helmplicht van snorfietsers. Deze mogen, behalve in Amsterdam en Utrecht, dus nog wel steeds op het fietspad rijden.
Een goedgekeurde bromfietshelm valt te herkennen aan een cirkel met daarin de hoofdletter E. Achter de E staat vervolgens een cijfer, welke voor een EU-land. staat. Voor Nederland geldt voor een goedgekeurde snorfietshelm het cijfer 4. Alle in de EU-goedgekeurde helmen voldoen.
De helmplicht voor snorfietsers per 1 januari 2023 geldt overigens niet alleen voor de bestuurder zelf, maar ook voor eventuele passagiers!
Hoe herken je een snorfiets?
Naast een snorfiets rijden er ook scooters en brommers op de weg. Maar hoe herken je nu een snorfiets en weet je of je een helmplicht hebt? Een snorfiets herken je aan de volgende criteria:
- blauw kentekenplaatje
- een snorfiets mag maximaal 25 kilometer per uur
Zorg voor een schade- opzittende verzekering!
Een ongeluk met een snorfiets kan voor ernstig letsel zorgen. Wordt je op de snorfiets aangereden door een auto, bijvoorbeeld door het niet houden aan de voorrangsregels, dan kun je de automobilist aansprakelijk stellen. Hierover later meer. Maar wat nu als je onderuit gaat door welke reden dan ook en je hard op de grond valt. Zeker zonder helm bestaat het letsel vaak uit hersenletsel of een gebroken been of gebroken arm.
Letsel als hersenletsel of een breuk kan tot schade lijden. Is er sprake van een eenzijdig ongeluk, dan kun je deze letselschade niet verhalen op een aansprakelijke partij. De schade zul je dan zelf moeten vergoeden.
Gelukkig is er een oplossing om te voorkomen dat je zelf je letselschade moet dragen. Dit door het afsluiten van een schade opzitten verzekering, ook wel een SVO verzekering genoemd. Het is de tegenhanger van de SVI- verzekering, de schade inzittendenverzekering, welke schade vergoed van inzittenden bij een auto ongeluk.
De SVO- verzekering dekt vaak alle schade die je lijdt doordat je betrokken bent bij een eenzijdig ongeluk. Kijk hiervoor goed naar de voorwaarden voordat je een verzekering afsluit!
Aangereden door auto
Ben je aangereden door een auto? Er is dan recht op een letselschadevergoeding als de auto een verkeersfout heeft gemaakt. Alle letselschade komt in dat geval voor vergoeding in aanmerking. Dit betreft alle materiële schade en het smartengeld.
Lees meer over de letselschade bedragen
Lees meer over smartengeld
Voor alle motorvoertuigen in Nederland geldt een verplichte verzekering. De letselschadeclaim kan daarom rechtstreeks bij de autoverzekering ingediend worden. Deze verzekering wordt een WAM- verzekering genoemd.
Gratis hulp van een letselschade advocaat
Bent u aangereden door een auto of lijdt u schade door een eenzijdig ongeluk? Dan kunt u vaak gratis gebruik maken van de hulp van een letselschade advocaat of letselschade bureau. Bij Brugman Letselschade Advocaten wordt u altijd geholpen door een ervaren en deskundige letselschade advocaat. Wij helpen u geheel kosteloos!
Bel voor gratis hulp bij letselschade 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij helpen u gratis bij het verhalen van de letselschade die u door het ongeluk lijdt.