Gewonde bij bedrijfsongeval in Veen, Noord- Brabant
Bedrijfsongeval in Noord-Brabant
In de plaats Veen in Noord-Brabant is een man gewond geraakt. Bij het uitvoeren van zijn werk viel hij van een ladder. De traumahelikopter en ambulance waren al snel ter plekke. Over de toedracht van het ongeval en de ernst van de verwondingen van de man is nog niets duidelijk.
Eerder dit jaar kwam in Noord-Brabant in de plaats Erp de 22-jarige Wesley van Uden om het leven toen hij met zijn hoofd bekneld raakte tijdens zijn werkzaamheden bij een tractor. Het bedrijfsongeval op het terrein van het akkerbouw- en loonbedrijf werd gemeld om half vijf. Reanimatie door de hulpverleners van de traumahelikopter en het ambulancepersoneel mocht niet meer baten, het slachtoffer overleed ter plaatse. De technische recherche onderzoekt de exacte oorzaak/toedracht van het ongeluk. Ook de inspectie SZW, de voormalige Arbeidsinspectie, doet nader onderzoek naar wat er is gebeurd.
Welke rol heeft de SZW?
Een werkgever is verplicht ernstige arbeidsongevallen direct te melden aan de inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). De inspectie onderzoekt de oorzaak van het ongeval en oordeelt of adviseert over een overtreding van de Arbowet of andere regelgeving en kan de werkgever een boete opleggen. De bevindingen van de inspectie worden vastgelegd in een rapportage.
Wie is aansprakelijk bij letselschade of overlijden door bedrijfsongeval?
Het rapport van de inspectie kan belangrijk zijn voor de aansprakelijkheid. Als blijkt dat de werknemer buiten zijn schuld betrokken is geraakt bij het bedrijfsongeval, kan de werkgever hiervoor aansprakelijk worden gesteld. De werkgever is hier in veel gevallen voor verzekerd.
Het voornoemde rapport is van groot, maar niet doorslaggevend. Bij bedrijfsongevallen dient de werknemer namelijk slechts aannemelijk te maken dat hij schade heeft geleden in de uitoefening van zijn beroep/werkzaamheden. De werkgever moet dan bewijzen dat hij alle regels heeft nageleefd wat betreft de veiligheid van u als werknemer. Wellicht kunt u zich voorstellen dat de werkgever ook baat heeft bij een rapportage van de inspectie. Zonder deze rapportage zal hij niet kunnen bewijzen dat hij alle veiligheidseisen in acht heeft genomen.
Als de inspectie tot de conclusie komt dat er geen overtreding aan de zijde van de werkgever kan worden geconstateerd, betekent dit nog niet dat de werkgever niet aansprakelijk is voor uw schade. Het ontbreken van een rapport van de arbeidsinspectie is dus niet doorslaggevend, wel is de kans groot dat de werkgever aansprakelijk is voor de schade van de werknemer indien de inspectie onregelmatigheden bij de werkgever heeft geconstateerd.