Onze letselschade advocaten leggen het u uit en verhalen uw letselschade

Aansprakelijkheid voor dieren, hoe zit dat?

Aansprakelijkheid dieren – 7 tips bij letselschade

Bent u door een hond gebeten of van een paard gevallen? Als u door een dier gewond bent geraakt, dan heeft u mogelijk recht op een vergoeding van uw letselschade. De aansprakelijkheid voor dieren is geregeld in artikel 6:179 BW. Op deze pagina leest u informatie over de aansprakelijkheid voor dieren en geven wij 7 tips als u schade lijdt door een dier.

Brugman Letselschade Advocaten biedt u gratis juridische rechtsbijstand als u door een dier letselschade oploopt. Hoe wij u gratis kunnen helpen? Volg de link en wij vertellen u hoe dit kan!

Wetsartikel aansprakelijkheid voor dieren, wie is aansprakelijk?

De aansprakelijkheid voor dieren vinden wij dus in artikel 6:179 BW. Dit artikel luidt als volgt:

“De bezitter van een dier is aansprakelijk voor de door het dier aangerichte schade, tenzij aansprakelijkheid op grond van de vorige afdeling zou hebben ontbroken indien hij de gedraging van het dier waardoor de schade werd toegebracht, in zijn macht zou hebben gehad.”

Op basis van dit artikel is de bezitter van een dier dus aansprakelijk voor de schade die het toebrengt aan zaken, maar ook voor toegebracht letsel, zoals een bijtwond bij een hondenbeet of een val van een paard. Er is 1 uitzondering, maar deze is meer theoretisch en komt eigenlijk bijna nooit voor. Maar wat nu te doen als u letselschade lijdt door toedoen van een dier? Wij geven u 7 tips bij aansprakelijkheid van dieren!

Tip 1 Schrijf altijd de volledige contactgegevens op van de bezitter van het dier

Met name bij een hondenbeet is de bezitter van de hond niet altijd direct duidelijk. Bij een val van een paard of een trap is dit vaak wel bekend. Om er zeker van te zijn dat u letselschade kunt claimen is het wel noodzakelijk dat u de contactgegevens van de bezitter weet. Neem daarbij nooit genoegen met enkel een telefoonnummer. Het gebeurt maar al te vaak dat er dan niet meer wordt opgenomen om onder aansprakelijkheid uit te komen.

Of er wordt een verkeerd nummer doorgegeven. Vraag daarom om adresgegevens en loop indien mogelijk met de bezitter van het dier mee naar huis. Helaas zien onze letselschade advocaten maar al te vaak dat de bezitter anders niet meer te traceren is.

Tip 2 Er is een risico aansprakelijkheid, de bezitter hoeft geen fout gemaakt te hebben!

Soms denken mensen wel eens dat de dierenbezitter een verwijt gemaakt moet kunnen worden bij aansprakelijkheid voor dieren. Dit is echter niet correct. Er is risico aansprakelijkheid voor dieren. Dit houdt in dat het feit dat u door een hond gebeten bent of van een paard valt of getrapt wordt, genoeg is voor aansprakelijkheid van het dier. Schuld is niet nodig!

Tip 3 Maak foto’s van de situatie, het dier en uw letsel

Er kunnen discussies ontstaan over de toedracht van het bijtincident of ongeval met het paard. Ook over het letsel kan discussie ontstaan. Daarom adviseren wij u goede foto’s te nemen van de plek van het ongeval, van het dier en van uw letsel. Dit kan discussie over de aansprakelijkheid van dieren voorkomen.

Tip 4 Schijf contactgegevens van getuigen op

Misschien zijn er getuigen van de hondenbeet of val van het paard? Het is raadzaam de namen en contactgegevens van deze getuigen op te schrijven. Zij kunnen behulpzaam zijn bij het aantonen van de toedracht van het incident.

Tip 5 Laat uw letsel als tijd direct beoordelen door een arts

Als u gebeten door een hond bent is dit altijd raadzaam, ten eerste omdat een hondenbeet voor een tetanus infectie kan zorgen. U krijgt dan wellicht een tetanusprik. Maar het is ook belangrijk om naar een arts te gaan zodat deze uw letsel kan beoordelen en kan documenteren. Het staat dan vast welk letsel u aan het bijtincident of val van het paard heeft overgehouden. Dit kan u helpen bij het claimen van uw letselschade.

Tip 6 Dien altijd een letselschade claim in, het is nooit uw eigen schuld

Stoeien met een hond of zelf op een paard gaan zitten. Vaak wordt gedacht dat als je dan gebeten wordt of van een paard valt, je geen recht hebt op een schadevergoeding. Dit is niet waar! Er is altijd recht op een schadevergoeding bij een hondenbeet of een val van een paard. Bij een val van een paard wordt echter in beginsel slechts 50% van de letselschade vergoed, maar bij zwaar letsel als hersenletsel of een dwarslaesie kan dit met de billijkheidscorrectie oplopen tot een letselschade vergoeding van 100%.

Denk dus nooit dat u geen recht heeft op een schadevergoeding omdat u een hond uitlokt of omdat gezegd wordt dat u zelf op het paard bent gaan zitten!

Tip 7 Schakel altijd direct een letselschade advocaat in bij aansprakelijkheid dieren

Wilt u weten of u recht hebt op een letselschade vergoeding of wilt u zeker weten dat u de schadevergoeding ontvangt waar u recht op hebt? Schakel dan zo spoedig mogelijk een letselschade advocaat in. Deze helpt u vanaf het begin tot het eind bij uw letselschade claim. Onze letselschade advocaten stellen de tegenpartij aansprakelijk, regelen een voorschot op uw letselschade en schakelen een medisch adviseur in. U weet dan zeker dat u de beste medische behandeling ontvangt en dat uw letselschade maximaal vergoed wordt.

Bent u door een hond gebeten, gevallen van een paard of op een andere wijze gewond geraakt door een dier? Laat u bij aansprakelijkheid voor dieren bijstaand door een deskundige letselschade advocaat. Het is kosteloos dus u maakt voor onze juridische hulp nooit kosten. Klik op onderstaande button voor gratis juridische hulp of bel direct 0800 278 4626 (gratis). Wij helpen u graag!

3 meest gestelde vragen bij letselschade

Wat is letselschade?

Letselschade is de materiële en immateriële schade die een slachtoffer van een verkeersongeval, bedrijfsongeval of ander ongeluk leidt omdat deze persoon hierbij gewond is geraakt. Letselschade bestaat uit kosten die gemaakt worden en uit schade door bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid

Wat kost een letselschade advocaat?

De gedachte heerst dat een letselschade advocaat veel geld kost. Bij letselschade advocaten is dit anders. In de wet staat namelijk dat de kosten van rechtsbijstand voor risico komen van de tegenpartij. Dit staat in artikel 6:96 van het Burgerlijk Wetboek! Onze letselschade specialisten werken dus 100% gratis voor u!

Welke letselschade bedragen worden vergoed?

Letselschade bestaat uit vele soorten schadeposten. Dit zijn de 10 meest voorkomende letselschade bedragen:

  • inkomensschade door arbeidsongeschiktheid
  • pensioenschade
  • studievertraging
  • medische kosten
  • hulp in het huishouden
  • onderhoud woning en tuin
  • (extra) kinderopvang
  • reiskosten
  • verzorgingskosten en verpleegkosten
  • zaakschade (telefoon, kleding)
  • smartengeld
mr. Aniek Waiboer, letselschade advocaat

mr. Aniek Waiboer is als letselschade advocaat gespecialiseerd in het claimen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet.

 

Mensen lezen ook: 5-vaak-gestelde-vragen-bij-een-bijtincident/

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

    Neem vrijblijvend contact met ons op.

    Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

    Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

      Logo-Brugman-Wit

      Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

      Adres

      Brugman Letselschade advocaten
      Dick Ketlaan 2
      1687 CD Wognum

      Telefoonnummer

      0800 27 84 626

      E-mailadres

      contact@advocatenkantoorbrugman.nl

      Taalwisselaar