Tenen gebroken of gekneusd?
Het lijkt wellicht hetzelfde, maar er is een wezenlijk verschil tussen gekneusde tenen en breuken. Maar hoe weet je nu of je teen gekneusd of gebroken is?
Het verschil tussen een gekneusde teen en een breuk kun je voelen. Is er pijn op de en rondom de aangedane teen? Dan gaat het om een kneuzing. In het geval dat er een gebroken teen is, voel je de pijn enkel op de plek waar de breuk zit.
Oorzaken teenletsel
Een gebroken teen kan diverse oorzaken hebben:
- u bent gevallen
- er is iets zwaars op de voet en/ of tenen gevallen, bijvoorbeeld op het werk
- een beknelling, bijvoorbeeld tijdens een verkeersongeval
- u heeft zich ergens tegenaan gestoten
- bij het verstappen
Wat zijn de symptomen van gebroken tenen?
Heb je pijn aan je teen maar twijfel je of er sprake is van een gebroken teen? Dit zijn de symptomen voor gebroken tenen:
- pijn op de plek van de breuk
- de aangedane teen of tenen zijn opgezwollen en blauw
- bewegen van de tenen gaat moeizaam en/ of is pijnlijk
- een scheefstand van de teen en eventueel een bloedende teen
Behandeling gebroken tenen
U herkent een gebroken teen vaak aan de pijn die u heeft. Ga daarom altijd direct naar een arts met gebroken tenen. Helaas is het vaak onmogelijk om een teen in het gips te zetten. Dit gebeurt soms nog wel met een gebroken grote teen, maar een gebroken kleine teen is onmogelijk in het gips te zetten. Rust is de beste remedie bij een breuk van de teen. Probeer er vooral geen druk op te zetten en leg de voet indien mogelijk zoveel mogelijk omhoog.
Aansprakelijk stellen voor letselschade
In veel gevallen is de gebroken teen het gevolg van een fout van een ander. Dit wordt ook wel een onrechtmatige daad genoemd. U kunt dan de tegenpartij aansprakelijk stellen voor de schade die u door het letsel lijdt. Bijvoorbeeld na een aanrijding of als u tijdens het werk uw tenen breekt. Op basis van de bijzondere zorgplicht van de werkgever is deze in bijna alle gevallen gehouden uw letselschade te vergoeden.
Aansprakelijk stellen voor letselschade bij gebroken tenen gebeurt door middel van een aansprakelijkstelling. In een aansprakelijkheidsbrief staat belangrijke informatie zoals de namen van partijen, de toedracht van het ongeval en de juridische grondslag voor de aansprakelijkheid. Daarnaast dient er een stuiting van de verjaringstermijn plaats te vinden.
Recht op gratis rechtsbijstand
Aansprakelijk stellen voor letselschade is niet eenvoudig. Daarom is in de wet opgenomen dat als u schade lijdt door een fietsongeluk, scooterongeluk, een auto ongeluk of een bedrijfsongeval, u naast schadevergoeding ook recht op gratis hulp van een letselschade advocaat heeft. Onze letselschade advocaten helpen u graag. Wij stellen de tegenpartij aansprakelijk, regelen een voorschot op de letselschade en zorgen dat u volledig schadeloos wordt gesteld.
Welke letselschade bedragen worden vergoed bij gebroken tenen?
Bij letselschade maakt u kosten en lijdt u schade. Gebroken tenen doen ook veel pijn en wellicht is er rij angst of zijn er andere psychische klachten ontstaan. Hiervoor is de smartengeldvergoeding een compensatie.
De kosten die u bij gebroken tenen kunt claimen zijn onder andere:
- medische kosten als het verplicht eigen risico
- reiskosten naar het ziekenhuis en de bedrijfsarts
- kosten voor hulp in het huishouden
- kosten gemaakt tijdens een ziekenhuisopname
- verpleegkosten en verzorgingskosten
- een honden uitlaat service
Naast kosten wordt ook schade vergoed na een ongeluk als een ander hiervoor aansprakelijk gehouden is. Denk hierbij vooral aan loonschade en inkomensschade als u zelfstandig ondernemer bent. Maar ook schade door een studievertraging komt voor vergoeding in aanmerking.
Contact met een letselschade advocaat
Heeft u vragen over letselschade claimen na een ongeluk of wilt u direct een letselschadeclaim indienen bij de schadeverzekering van de aansprakelijke partij? Onze letselschade advocaten helpen u graag en altijd 100% kosteloos bij letselschade. Bel gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij nemen nog dezelfde dag contact met u op.